U bent hier:

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Acht voorstellingen om naar uit te kijken.


Nieuwe seizoenen staan voor de deur. De herfst, om te beginnen: vallende blaadjes en gure kou. Maar ook - en veel belangrijker - een cultuurseizoen: grandioze nieuwe theatervoorstellingen.

Dit zijn alvast onze acht favorieten: 

 1. Fris als een pasgeboren baby: het Leietheater in Deinze 

 • Waarom hiernaartoe?
  Ken je Deinze alleen van de Weba? Think again! Vanaf komend seizoen zorgt het gloednieuwe Leietheater ervoor dat de bescheiden stad in Oost-Vlaanderen een nieuwe toneelhotspot wordt. Theater, dans, familievoorstellingen, circus en humor: Deinze gaat voor the full monty. Seizoensopener is Het gezin van Paemel (6/9-6/10) met de blijkbaar onsterfelijke Jo De Meyere op de planken.

 

2. Jong geweld op “Love at first sight #4 - festival van (nieuwe) makers”

 • Waarom hiernaartoe?
  Ze is jong, fris en zo krokant dat je erin zou willen bijten: de nieuwe generatie theatermakers. Je leert ze in al haar glorie kennen tijdens het festival Love at first sight #4, dat zich van genres en disciplines overigens niets aantrekt. Er is film, performance, dans, beeldende kunst en natuurlijk: theater. Zorg dat je het komend seizoen kunt meespreken over who’s hot en who’s not!

 

3. Pakkende toneelmonoloog Dihya 

 • Waarom hiernaartoe?
  Kind zijn, meisje zijn, van niet-westerse afkomst zijn; schrijfster Rachida Lamrabet bundelt al deze thema’s in de monoloog Dihya, waarin een jong meisje zich verzet tegen de grenzen van de tradities én tegen de vooroordelen die haar omknellen. Ze spreekt niet enkel voor zichzelf, maar voor een hele generatie jonge mensen met roots in migratie die vandaag hun weg zoeken in de samenleving.

 • Waar? In Antwerpen en Gent

 • Wanneer? 24/10 (première) tot 16/11

 

4. Compagnie Cecilia botst Frontaal 

 • Waarom hiernaartoe?
  Omdat twee topactrices het podium sieren: Sofie Decleir en Laurence Roofthooft spelen twee zussen die, zoals dat soms gaat, elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Het gaat er ook letterlijk knallen, want percussionist Iben Stalpaert zorgt voor live muziek

 

5. Klassikale voodoo in Zero for conduct 

 • Waarom hiernaartoe?
  Omdat de voorstelling wordt aangekondigd als ‘voodoo in het klaslokaal’. Cool! En omdat regisseur Haider-Al-Timimi elf jonge gasten tussen 15 en 22 jaar samenbracht om in een absurde beeldenstorm hun gedacht te zeggen over het huidige onderwijssysteem. Dat ze zullen spelen, zingen, dansen en rocken als een tiet staat vast.

 

6. Brussels podiumtalent tijdens WIPCOOP - Work in Progress 2019 

 • Waarom hiernaartoe?
  Omdat Brussel de gloeiende kern is van het internationale en nieuwstedelijke podiumlandschap, en je hier op één dag een hoop upcoming talent te zien krijgt. Je ziet hun work in progress, kan achteraf een klapke doen met de artiesten en ‘s avonds pik je in de KVS nog de première mee van Vita Siyo Muchezo Ya Watoto - hoe vruchtbaar kan één dag zijn?

 

7. Pijnlijk mooi theater in Anatomie van pijn

 • Waarom hiernaartoe?
  Omdat regisseur Lies Pauwels aan de slag gaat met een gevoel dat we allemaal kennen - pijn - en ze dat zoals steeds niet doet comme les autres: ze werkte voor deze voorstelling nauw samen met mensen die mentaal en/of fysiek nogal wat te lijden hebben. Wie haar werk kent weet dat dat garant staat voor een delicaat, pakkend theaterexperiment.

 

8. Filosoferen met pubers in Clash

 • Waarom hiernaartoe?
  Omdat het gaat over het dilemma waar vooral pubers (maar toegegeven, eigenlijk iedereen wel zo’n beetje) mee worstelen: volgen we de kop of het lijf? Joost Vandecasteele en Joris van den Brande kiezen kamp, en dat clasht. Aansluitend op de voorstelling van 21/12 is er een party voor het goede doel, dus trek je dansschoenen aan!

 • Waar? In Brussel

 • Wanneer? 20-21/12

 

Ontdek ook

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.