U bent hier:

Theater in het najaar: 5 onmisbare voorstellingen

Theater in het najaar: 5 onmisbare voorstellingen

Theater in het najaar: 5 onmisbare voorstellingen

We moesten een half seizoen overslaan, maar nu kunnen we eindelijk weer naar het theater. Deze nieuwe, uitgestelde en hernomen voorstellingen zijn absoluut een ticket waard.


1. Een explosieve autorit in Locke

Dit hartverscheurende verhaal speelt zich af tijdens één enkele autorit. De plichtsbewuste Ivan Locke moet kiezen tussen zijn gezin, zijn carrière en zijn principes. In een poging het juiste te doen, gooit hij z'n hele leven overhoop.

Bijzonder is dat Tom Vermeir en Koen De Graeve bij het begin van elke voorstelling tossen wie welke rol speelt. De ene speelt Locke, de andere vertolkt de zes bijrollen. Een theatrale tour de force met technisch vernuft, een explosieve live soundtrack en vooral verbluffend acteerwerk.

> Locke, nog tot 16 oktober in heel Vlaanderen

 

2. Pijn en schoonheid in Een Jihad van Liefde

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw tijdens de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Hij was zelf chauffeur in de Brusselse metro. In Een Jihad van Liefde praat hij over zijn jeugd in Molenbeek, zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij zijn leed op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde.

Dit aangrijpende stuk is al anderhalf jaar oud, maar blijft potten breken en zalen uitverkopen. Als je nog niet ging kijken: doe het dan nu.

> Een Jihad van Liefde, nog tot 26 februari in heel Vlaanderen

 

3. Schuld en onschuld in A Separation

Een koppel zit bij de rechtbank. Zij wil het land uit om haar dochter een betere toekomst te bieden. Hij wil blijven om voor zijn oude, zieke vader te zorgen. Maar wat wil het kind eigenlijk?

Vijf spelers geven gestalte aan de personages uit de bekroonde Iraanse film A Separation. Het is een universeel verhaal over schuld en onschuld, over strijden voor rechten en gelijk, over fouten maken en over vergeven. En over kind, vrouw of man zijn binnen een systeem van onderdrukking en censuur.

A Separation, van 30 september tot 15 december in heel Vlaanderen

 

4. Over naar de familie in Familie

Naar aanleiding van een schokkende case in Calais – een gezin met twee kinderen hing zich gezamenlijk op – legt het echte (!) gezin van acteurs An Miller en Filip Peeters zichzelf in de weegschaal. Het resultaat is een verwarrend spel tussen autobiografie en fictie, waarin regisseur Milo Rau zo goed is.

Het moet gezegd, Rau windt er geen doekjes om. Het stuk kreeg kritiek in het kader van suïcidepreventie nog voor de acteurs een stap op het podium zetten. 

> Familie, eind september in Turnhout en eind december in Gent

 

5. Eeindelijk weer Wachten op Godot

Vladimir en Estragon zitten te wachten op iemand die Godot heet. Hoe lang ze al aan het wachten zijn, weten ze niet. Ook niet of ze wel op de juiste plek zitten, wie Godot is en wat die hen zou moeten komen vertellen. Het enige wat ze hebben is tijd. Veel tijd. 

Wachten op Godot (1953) van Samuel Beckett is zonder meer een klassieker. Toch wordt het zelden opgevoerd. Tom Dewispelaere, Nico Sturm, Tom Van Dyck en Koen De Sutter wagen zich aan dit tijdloze stuk over naoorlogse verwarring en onzekerheid, tragisch en hilarisch.

> Wachten op Godot, van 15 oktober tot 12 december in Antwerpen

 

Ontdek ook

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.