U bent hier:

De negen leukste lente-uitjes

De negen leukste lente-uitjes

Gedaan met binnen zitten

Nu de lente in aantocht is, wordt het tijd om de knusse huiskamers en verwarmde cinemazalen te verlaten. Eindelijk kun je opnieuw op terrasjes zitten, door de zonovergoten straten dwalen of een openluchtconcert meepikken. Of juist de stad uitvluchten en het frisse groen intrekken, natuurlijk!

Hier volgt in ieder geval een gevarieerd aanbod aan inspirerende lente-uitjes.

 1. Kunsttriënnale Beaufort

  Elke drie jaar strijkt dit openlucht-kunstproject neer aan de Belgische kustlijn. De zee is ontembaar en beïnvloedt ons dagelijkse leven meer dan we denken. In deze editie staat de rol van permanente monumenten centraal. Hoe geven ze betekenis aan een plek? Wat vinden de omwonenden ervan? Nog tot 30 september zijn de negen deelnemende gemeenten daarmee méér dan de plaats bij uitstek om de zilte zeelucht op te snuiven of een verkwikkende wandeling te maken.

 2. Lentefestival(s)

  Op 22 april ontdek je in het Brusselse BELvue museum op welke manieren in de superdiverse smeltkroes Brussel allemaal een lentefeest kan worden gevierd. Laat je verrassen - en inspireren!

 3. Bronnenbos

  Heb je altijd al eens een dassenburcht willen zien in de vrije natuur? Ga dan op 2 april mee naar het Bronnenbos in Houthalen-Helchteren, net over de Nederlandse grens. Soms staan er duizenden witte of gele bosanemoontjes in bloei, soms overweldigt de daslook. Je komt er ook muskuskruid en goudveil tegen, en nog veel meer bijzondere planten… Maar er is één zekerheid: de wandeling is prachtig.

 4. Vallei van de Drie Beken

  Op 14 april kun je je laten overdonderen door de natuurpracht van de Vallei van de Drie Beken. De onverharde wegen, bomenrijen, heide en bos zal niemand onberoerd laten. En als je muisstil bent kun je misschien zelfs een buizerd spotten.

 5. Fruitbeeldig

  In het Vlaams-Brabantse Hageland kun je tussen 13 en 29 april kunstwerken spotten tussen de bloesems. 11 gemeenten ontwikkelden, 11 kunstwerken rond fruit, bloesems en boomgaarden. De kunstwerken zijn elk uniek qua ontwerp, maar vormen samen een coherent geheel. Wie ze allemaal wil ontdekken, springt het beste op de fiets voor één van de vier gevarieerde bloesemkunstroutes.

 6. Côté Jardin 
  Gedaan met twijfelen welke kant nu weer jardin en welke cour is. Sinds enkele jaren is Coté Jardin onlosmakelijk verbonden met de idyllische muzikale picknick op de Bijlokesite. Op 28 mei kun je in de Gentse Bijloke terecht voor een (hopelijk) zonovergoten dag vol sfeer en leuke muziek!

 7. Le Sacre du Printemps
  Ok, we geven het toe: hiervoor moet je binnenblijven, maar het is dan ook zéér de moeite om dat te doen. In 1913 stond Parijs op stelten door de première van Le Sacre du Printemps, de tweede balletvoorstelling van Igor Stravinsky. Het publiek had nog nooit een dansvoorstelling als deze gezien. Na enkele minuten gingen voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist... In Gent zal het zo een vaart niet lopen. Voor de Dag van de Dans bundelen Gentse dansgezelschappen hun krachten om op 28 april hun eigen interpretatie te geven van dit legendarische lenteoffer.

 8. Sterk Onversterkt

  Goede muziek hoeft niet luid te zijn om kippenvel te bezorgen of danslust op te wekken. De concertreeks Sterk Onversterkt organiseert ook doorheen het jaar een reeks sterke akoestische concerten. In Merksemdok kun je gratis genieten van artiesten die akoestisch het beste van hun kunnen brengen.

 9. Buitenspeeldag Permeke

  Kleine koters rondlopen die het voelen kriebelen in het bloed? Op 18 april is het weer Buitenspeeldag! Dat wil zeggen dat er een hele namiddag lang niks te zien zal zijn op je favoriete tv-zender, maar buiten is er des te meer te doen. Zoals dit: het De Coninckplein en in de leestuin van Permeke kun je een hele middag lang naar hartelust ravotten en wilde avonturen beleven.

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

 

Negen leuke lente-uitjes