Apotheekmuseum Maaseik

De kleinste musea van Vlaanderen

Deze 5 sympathieke musea zijn dan wel klein, ze zijn daarom niet minder interessant. Breng ze een bezoekje en ontdek alles over apotheekpotten, modeltreinen of binnenhuisverlichting.

 

1. Het Apotheekmuseum in Maaseik

Wie over de drempel van het Apotheekmuseum van Maaseik stapt reist terug in de tijd: naar de apotheek van Tomas Botti, die er in de 18de eeuw pilletjes draaide en kruiden verkocht. De apotheek werd tot in de kleinste details gerestaureerd en binnenin geurt het nog heerlijk naar de kruiden die de laden vullen. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit apothekerspotten (de oudsten dateren van 1550!), oude vijzels en stampers, en een echte pillenplank. 

 

2. Het LOMAK in Tessenderlo

Het LOMAK in Tessenderlo kan meedingen voor de prijs van kleinste museum ter wereld: het Loois Museum voor Actuele Kunst is ongeveer zo groot als een schoendoos. Het museum bestaat uit een glazen doos die hoog tegen de gevel van het gemeentehuis hangt. Je bekijkt de expo binnenin (telkens bestaande uit één kunstwerk) met een speciale telescoop. Vanaf 9 oktober bewonder je in het LOMAK een werk van de Antwerpse kunstenaar Caroline Van den Eynden. 

 

3. Het Treinmuseum in Heist-op-den-Berg

Vergeet Train World, de échte treinfanaten trekken naar het Treinmuseum in Heist-op-den-Berg. Het museum is wel iets kleiner dan de variant in Schaarbeek, in alle opzichten: je bewondert er de collectie modeltreinen van Pieter Nombluez, meer dan 2.500 stuks bij elkaar. Ze vertellen de geschiedenis van het openbaar vervoer, van de postkoets over de stoomlocomotief tot de tgv. Daarnaast kan je ook heel wat beroemde treinen in het klein bewonderen, zoals de Orient Express en enkele koninklijke treinen. 

 

4. GardeRobe Manneke Pis in Brussel

Wist je dat Manneke Pis het enige niet-religieuze standbeeld is dat een kleerkast heeft? Op een steenworp van het kleinste ketje van Brussel vind je GardeRobe Manneke Pis, dat alle kostuums van het standbeeldje exposeert. En dat zijn er intussen meer dan 1000, van een kanten pyjama tot een duikpak. Het museum is piepklein, maar nog altijd groter dan de gemiddelde kleerkast. 

 

5. Het Lampenmuseum in Brugge

Lumina Domestica vertelt de geschiedenis van de binnenhuisverlichting: van fakkels over olielampen tot hedendaagse LED-verlichting. De collectie van het lampenmuseum bestaat uit zo'n 6000 antieke lampen en andere voorwerpen, en het museum maakt ook een zijsprongetje naar lichtgevende dieren. Hier kom je alles te weten over glimwormen en lantaarnvissen. 

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas kan je meer dan 200 musea in België gratis bezoeken, waaronder het Apotheekmuseum en GardeRobe Manneke Pis

 

Lees ook

Reeks
Museum