U bent hier:

De Culturele Bucketlist voor 2019

De Culturele Bucketlist voor 2019

Een bucketlist moet niet altijd vol staan met de stoute ideeën of onbereikbare bestemmingen. Om je te inspireren stelden we een culturele bucketlist samen met must see activiteiten in Vlaanderen en Brussel.

Van een poëtisch kunstenparcours tot een nachtje museumbingen. Er staat voor elke cultuurhonger wel een delicatesse op ons menu.  

 

Januari

Duik het nieuwe jaar in

Heb je stevig oudjaar gevierd en wil je die kater graag wegspoelen?  Dat kan perfect met de Nieuwjaarsduik in Oostende, de jaarlijkse duikdate voor duizenden ijsberen. Haal wat carnavaleske attributen uit de kast, wapen je met een flinke dosis lef tegen het ijskoude zeewater en trotseer die golven! Afspraak op het strand van Oostende.

Waar en wanneer? Oostende op 5/01

 

Februari

Ga uit je dak in een Brussels museum

Overdag weinig tijd om je portie cultuur te degusteren? Geen nood! Tijdens Museum Night Fever houden tientallen Brusselse musea hun deuren ook 's nachts open voor een spannende mix van muziek, dans, performances, video, circus, installaties, modedéfilés, rondleidingen en spelletjes. Een grote afterparty sluit de culturele feestelijkheden af.

Waar en wanneer? Brussel op 23/02

 

Maart

De Dulle Griet van Pieter Bruegel

In 2019 viert Vlaanderen Pieter Bruegel de Oude naar aanleiding van de 450ste verjaardag van zijn dood. Een waslijst tentoonstellingen en evenementen zal de wereld tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk. Zo keert in het voorjaar ook het grondig gerestaureerde topstuk Dulle Griet terug naar het Museum Mayer Van den Bergh.

Waar en wanneer? Antwerpen, vanaf het voorjaar

 

April

Griezelen op groot scherm

Jaarlijks tovert het BIFFF Brussel om tot de hoofdstad van de fantastische film. Het is een festival voor spectaculaire science fiction-, horror-, fantasy- en cultfilms, maar daarnaast schenkt het ook aandacht aan alles wat daarmee verband houdt: schilder- en beeldhouwkunst, literatuur, muziekvideo’s, grime, bodypainting, mode, videogames en theater. Kers op de taart is het traditionele Vampierenbal.  

Waar en wanneer? Brussel van 9/4 tot 21/4

 

Mei

Podiumkunsten op verrassende Brusselse plekken

Het internationale Kunstenfestivaldesarts verzamelt elk jaar de fine fleur van de podiumkunsten. Brussel is een must als je van theater, dans en performance houdt. Het unieke stadsfestival nestelt zich dan 3 weken lang op gekende en ongekende plekken in de stad voor een pleiade van opvoeringen, maar programmeert daarnaast ook films, artist talks en feestjes!

Waar en wanneer? Brussel van 10/5 tot 1/6

 

Juni

Vier de zomer in Antwerpen 

De hele zomer lang zalig cultureel vlinderen door ‘t Stad? Dat is de Zomer van Antwerpen ten voeten uit. Van midden juni tot begin september heeft het festival een zeer divers aanbod bijzondere voorstellingen en verrassende acts. In een leeg pakhuis, op braakliggend terrein, op een dak of midden in de natuur... Theater, dans, film, muziek en woord transformeren zo vergeten plekken in onverwachte parels die het ontdekken meer dan waard zijn.

Waar en wanneer? Antwerpen van 15/6 tot 1/9

  

Juli

Het mooiste panorama van Vlaanderen

Het unieke aan het Limburgse wandelgebied CONNECTERRA zijn de zogenaamde 'terrils' of mijnsteenbergen. Het loont de moeite om ze te beklimmen, want vanaf hun toppen heb je een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Waar en wanneer? Maasmechelen, dagelijks geopend

 

Augustus

Zomerzoete jazz

Begin je al spontaan mee te fluiten als je een paar jazzy noten hoort? Dan is Jazz Middelheim - in de groene oase van Park den Brandt vlakbij het gelijknamige beeldenpark - een must. Het iconische festival is de jaarlijkse hoogmis voor fervente liefhebbers. Maar met de brede programmatie komt iedereen die een tikje jazz-minded is zeker aan zijn trekken! 

Waar en wanneer? Antwerpen, van 15/8 tot 18/8

 

September

Erfgoed in de kijker

Curieuzeneuzen mogen elke tweede zondag van september hun hartje ophalen tijdens Open Monumentendag. Dit feest van het onroerend erfgoed is meteen ook het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Geklasseerde panden, verborgen tuinen, statige herenhuizen… Meer dan 500 monumenten zetten dan hun deuren wagenwijd open. De ideale kans dus om rond te snuffelen op plekjes waar je anders nooit mag komen.  

Waar en wanneer? In heel Vlaanderen en Brussel, 8/9

 

Oktober

Trek het bos in

Onze Vlaamse bossen tonen in de herfst pas echt hun pracht. De herfstvakantie is dus ideaal om tijdens de Week van het bos, van 13 tot 20 oktobermet zijn allen te gaan ravotten in het bos. En dat is ook in 2019 het thema. Want zeg nu zelf: bestaat er een mooiere speeltuin dan een herfstig bos? Rep je dus het bos in voor een kabouterwandeling, een schemertocht of een bomenspel. Of help een handje tijdens een namiddag bosbeheer.

Waar en wanneer? In heel Vlaanderen, van 13/10 tot 20/10

 

November

Een muzikale herfst

Valt het blad, dan doen wij niets liever dan de concertzaal inkruipen voor wat melancholische sfeerconcerten. Autum Falls brengt een verzameling aan te ontdekken parels naast gevestigde waarden, de hele herfst lang in ‘s lands leukste concertzalen. 

Waar en wanneer? Verschillende locaties in België, van oktober tot december

 

December

Brugge Feest

Waarom op oudejaarsavond niet alleen enthousiast aftellen naar middernacht maar ook luidkeels meezingen met de populairste hits van de voorbije jaren? En nergens wordt de jaarwisseling zo massaal en uitbundig gevierd dan op Brugge Feest. Jaarlijks zakken duizenden feestvierders af om samen met een honderdtal koorleden uit volle borst mee te zingen. Met om middernacht natuurlijk prachtig vuurwerk!

Waar en wanneer? Brugge, 31/12

 

Foto credits : © GaborHajdufi