De beste online documentaires

Het binnen zitten beu? Ga op reis naar een ver land, naar een kunstatelier of naar een vervlogen verleden: met een boeiende documentaire. Deze parels kan je online bekijken.

1. Het beste van Docville

Via Dalton.be (her)bekijk je het allerbeste van de voorbije edities van Docville - het Leuvense documentairefilmfestival - plus een reeks uitstekende documentaires uit het programma van Cinema ZED. Je kan een film huren voor 48 uur, of een abonnement nemen waarmee je alle beschikbare films onbeperkt kan bekijken. 

Onze tip? Bring it to the people, een ongedwongen muziekdocu over het verhaal van het gerennomeerde Brussels Jazz Orchestra. 

 

2. De poezen van het IDFA

Het Nederlandse IDFA, ofte het International Documentary Film Festival of Amsterdam, biedt meer dan 300 uitstekende documentaires online aan, veelal gratis bovendien. Niet alle films zijn beschikbaar buiten Nederland, maar toch vind je er heel wat pareltjes.

Zoals Cats in Rigaeen blik op de Estse hoofdstad vanachter poezenoren en kattensnorren - met de nabije dreiging van Rusland op de achtergrond. 

 

3. Het ruime aanbod van de VRT

Ook in het gratis aanbod van VRT NU vind je mooie documentaires over uiteenlopende onderwerpen. Onze favoriet is Goden van Molenbeekover de vriendschap tussen Athos en Amine, wiens leven na de aanslagen in Brussel nooit meer hetzelfde is.

Of, eentje voor de koersfanaten: VDB. Ik ben god niet.de beklijvende docu over Frank Vandenbroucke

 

4. De meesterwerken van Bruzz

Zin om iets bij te leren over kunst? Duik dan eens in de reeks De Meesterwerken van Bruzz, waarin een enthouisiaste liefhebber je telkens meeneemt naar zijn favoriete meesterwerk. Van Bruegel tot Magritte, zowat de hele kunstgeschiedenis komt voorbij. 

Nog enkele kunstdocumentaires die de moeite zijn: de reeks over De geheimen van het Lam Gods via VRT NU. Of A Knife in the Eyeeen bezoek in het atelier van Michael Borremans (gratis te bekijken via Filmhuis Mechelen). 

 

5. De wondere wereld van YouTube

En dan is er natuurlijk nog de wondere wereld van YouTube: je vind er honderden documentaires. Onze favoriet is A Roof Windowde minidocu die de Antwerpenaar Teun De Voeght tijdens de lockdown filmde vanuit zijn dakraam. Acht minuten lang kan je genieten van fauna en flora -van pimpelmezen tot lieveheersbeestjes - de muziek van zijn vriendin en een uitstekende voice-over die uitleg geeft. 

Meer online films