gallerij

De beste galerijen in Vlaanderen en Brussel

Ben je in een leuke stad beland maar is de tijd te kort voor een volwaardig museumbezoek? Spring dan eens binnen in een van de volgende kunstgalerieën. Laat je inspireren door wat vandaag happening is in de beeldende kunsten en wie weet word je zo verliefd op een kunstwerk dat het niet bij kijken alleen blijft...

 

Antwerpen

  • Op het Antwerpse Zuid struikel je zowat over de fijne galeries, maar deze mag je niet missen – Tim Van Laere is een referentie. Er is werk te zien van grote namen als Ed Templeton, Franz West en Rinus Van de Velde – niet voor ieders portemonnee, maar wel fijn om eens een kijkje te nemen.
  • Van dezelfde grootorde van beroemdheid is de Zeno X Gallery in het net iets minder hippere Borgerhout, maar de namen die je er kunt vinden hoeven niet onder te doen: van Michaël Borremans over Luc Tuymans tot Anton Corbijn. De galerie zelf, een kunstwerkje op zich van architecten Coussée & Goris, is ook al meer dan de moeite waard.
  • Al sinds 1970 actief en een begrip in Antwerpen en de parking: De zwarte panter is meer dan een galerij, het is een trefpunt voor beeldend kunstenaars, literatoren en kunstliefhebbers tout court
  • Wij werden getipt over de kleine maar fijne Tique Art Space en verdorie, dat lijkt ons wel wat. Naast de galerie zelf houdt de ploeg zich ook bezig met een online en print magazine en het uitgeven van kunstboeken - om in het oog te houden!

 

Brussel

  • Bij Alice Gallery zijn zowel gevestigde namen te zien als doorbrekende artiesten, en dat in alle mogelijke disciplines: fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, nieuwe media...
  • Gallery Xavier Hufkens Nog zo'n zwaargewicht in het Belgische galeriewezen: Hufkens zetelt in een prachtig pand dichtbij de Avenue Louise (gerenoveerd door Robbrecht, Daem en Van Hee) en heeft een eclectisch reservoir aan kunstenaars in de rangen. In de Hufkens-stal worden zowel artiesten als Tracey Emin en Paul McCarthy vertegenwoordigd als Louise Bourgeois en Thierry De Cordier.

 

Hasselt

New style, same shit - zo afficheert de Alley Art Gallery zich, en we houden wel van die punch. De voorbije jaren evolueerde Alley van guerrilla art gallery tot allround galerie met een blijvend karakter. Het zwaartepunt ligt op grafisch ontwerp, illustratie, typografie en street art. 

 

Gent

  •  De eigenaars van Croxhapox aan het Zilverhof in Gent staan bekend om hun eigenzinnige keuzes in artiesten, lezingen en mini-festivalletjes. 
  • Gelegen op de hoek van de beroemde Graslei biedt galerie Pont & Plas een bijzondere collectie handgemaakte hedendaagse juwelen, ontworpen door Belgische en buitenlandse juwelenontwerpers met internationale faam.
  • Je kan het kunstenplatform in de Zebrastraat niet mislopen, met dank aan het opvallende gele kunstwerk van Nick Ervinck op het dak. De Zebrastraat is een hybride plek waar gewoond wordt, gefeest - zie het festival Zebrawoods in de zomer - maar waar je ook terechtkunt voor tentoonstellingen of concertjes. Altijd wat te beleven, met andere woorden.
  • Villa de Bondt is een specialleke: deze prachtige art-decovilla in de stationsbuurt werd door zijn liefhebbende eigenaars omgevormd tot een plek waar vooral fans van hedendaags juwelenontwerp aan hun trekken komen. Geregeld zijn er ook recitals en lezingen bij te wonen - check de agenda voor een volledige update.

 

Brugge

Brugge is de plek om plaatjes te schieten, maar ook om naar plaatjes te kijken, en dan zeker in de 44 Gallery. Deze jonge kunstgalerij voor hedendaagse fotografie heeft onder streng oog van galeriehouder Luc Rabaey een voorliefde voor onconventionele, intrigerende en ongemakkelijke beelden van zowel beginnend als gevestigd talent. Namen noemen? Titus Simoens, Gert Jochems, Gianinna Urmeneta Ottiker, Wouter Van Vaerenbergh, ...

 

Lees ook 

Dit zijn de topgaleries

5 musea waar je nog niet geweest bent

Expo's in het voorjaar: 5 onmisbare tentoonstellingen