U bent hier:

De beste én slechtste romantische komedies

De beste én slechtste romantische komedies

De beste én slechtste romantische komedies

Wij bekeken alle romantische komedies ter wereld, en maakten voor jou - geheel subjectief - een lijstje met de beste, de slechtste, en enkele échte aanraders.


De beste

1. Notting Hill (1999)

De sympathieke boekenverkoper William (Hugh Grant) ontmoet bij toeval filmster Anna (Julia Roberts, die eigenlijk ongeveer zichzelf speelt). Een aandoenlijke doch gecompliceerde romance ontvouwt zich. De komedie hebben we grotendeels te danken aan heerlijke nevenpersonages zoals huisgenoot - 'nice firm buttocks' - Spikey.

Een klassieker die even tijdloos is als het kapsel van Hugh Grant. Het was ongetwijfeld het hoogtepunt uit zijn carrière, misschien zelfs een hoogtepunt in het hele genre.

Bekijk Notting Hill online via Apple tv, Google Play of YouTube Movies.

2. Clueless (1996)

Zeg niet ‘romcom’ maar wel ‘Jane Austen-adaptatie’, want Clueless is losjes gebaseerd op Emma. Het is een bij momenten briljante tienerkomedie over een rijkeluisdochter in Los Angeles, met heerlijk veel geste vertolkt door Alicia Silverstone.

Een tijdloze klassieker vol quotebare dialogen.

Bekijk Clueless online via Netflix, Google Play of YouTube Movies.

3. Bridget Jones’ Diary (2001)

Maar één keer Hugh Grant in een lijstje met romcoms, dat zou compleet bespottelijk zijn. Ook Bridget Jones' Diary verdient hier een plek. Grant speelt dit keer geen brave lulhannes, maar de gladde baas van Bridget Jones (Renée Zellweger) die eer schept uit ongewenste intimiteiten met zijn werkneemsters.

Wat er dan zo geweldig is aan deze film? Ten eerste een Britser dan Britse Colin Firth. En ten tweede: in de hoofdrol zien we geen perfecte blondine, wel een kettingrookster die net iets te veel drinkt en de ene blunder na de andere slaat. Om van haar ouders nog maar te zwijgen.

Bekijk Bridget Jones' Diary online via Apple tv, Google Play of YouTube Movies.

4. Crazy, Stupid Love (2011)

Sinds pakweg 2005 is er niet veel meer wezenlijk bijgedragen aan het genre. Crazy, Stupid, Love is daar een uitzondering op.

Cal (Steven Carell) is een degelijke veertiger, wiens vrouw (Julianne Moore) hem verlaat voor een vlottere kerel (Kevin Bacon). Cal belandt teneergeslagen aan de toog en vlotte jongen Jacob (Ryan Gosling) helpt hem aan een make-over en versiertips. Het hek is helemaal van de dam wanneer Jacob iets krijgt met Cals dochter (Emma Stone).

Een indrukwekkend lijstje acteurs - zij maken er een frisse, soms zelfs verrassende film van met een minimum aan clichés en een perfecte balans tussen rom en com. Gezien de reputatie van het genre is dat al heel wat.

Bekijk Crazy, Stupid, Love online via Telenet PlayGoogle Play of YouTube Movies.

De slechtste

1. A Christmas Prince (2017)

Amber is een ambitieuze maar door haar werkgevers jammerlijk onderschatte Amerikaanse journaliste. Ze trekt naar het fictieve Centraal-Europese land Aldovia. Daar gaat ze undercover in het koninklijk paleis om een stuk te schrijven over de plaatselijke kroonprins wiens naam we al vergeten zijn. Ze wordt uiteraard halsoverkop verliefd op hem.

Die premisse klinkt al als een mengeling van minstens drie eerdere klassiekers uit het genre. Ook bijzonder is dat de prins in kwestie speelt als een wassen pop en er in de verste verte geen vonk te bespeuren is tussen de twee. Weinig romantiek dus, en voor de fijnzinnige humor hoef je ook niet te kijken.

Bekijk A Christmas Prince online via Netflix.

2. Ghosts of Girlfriends Past (2009)

Matthew McConaughey speelt -zoals wel vaker - een slecht articulerende arrogante kerel. Zijn personage Connor is een vrouwenverslinder die bezoek krijgt van zijn overleden oom (Michael Douglas) en drie andere geesten.

Die geesten confronteren hem met respectievelijk zijn vriendinnetjes uit het verleden, heden en toekomst. Spoiler: hij komt uiteraard tot inkeer en belooft eeuwige trouw aan zijn (toch nog ietwat sceptische) jeugdvriendinnetje (Jennifer Garner).

Lichtpuntje: een grappige Emma Stone zet op verdienstelijke wijze een bakvisgeest neer.

Bekijk Ghosts of Girlfriends Past online via Google Play of YouTube Movies. 

3. Mamma Mia (2008)

Alleenstaande moeder Donna (Meryl Streep) runt een hotel op een Grieks eilandje. Haar dochter Sophie (Amanda Seyfried) is verloofd. In het dagboek van haar moeder (foei, Sophie) ontdekt ze dat ze drie mogelijke vaders heeft. Ze nodigt ze dus maar alle drie uit voor haar huwelijk. Prima idee, toch?

Wat volgt is een tenenkrullende aaneenschakeling van ABBA-nummers - ja, dit is een musical. Als je Pierce Brosnan, Colin Firth en Stellan Skarsgård awkward wil zien zingen en dansen in witte hemden, dan vind je Mamma Mia vast geweldig. Wij niet.

Bekijk Mamma Mia online via Netflix, Telenet PlayGoogle Play of YouTube Movies.

4. The Ugly Truth (2009)

Katherine Heigl en Gerard Butler spelen de irritantste en meest clichématige personages ooit bedacht in de filmgeschiedenis. Hij is een seksistische vrouwenversierder, zij is een ambitieuze controlefreak die niet van straat geraakt. Hij helpt haar met daten, zij vindt de liefde maar uiteraard wordt hij intussen verliefd op haar.

96% van de film bestaat uit dialogen waarin ze ruzie maken. 96 minuten die we nooit meer terugkrijgen.

Bekijk The Ugly Truth online via Netflix, Google Play of YouTube Movies.

5. Rumor Has It (2005)

Sarah (Jennifer Aniston) ontdekt dat zowel haar moeder als haar grootmoeder een nacht plezier beleefden met een zekere Beau (Kevin Costner)- intriges die de basis vormden voor klassieker The Graduate (1967). Ze vermoedt dat Beau haar vader is. Ze gaat hem opzoeken en belandt óók bij hem in bed ...

Er zijn enkele potentieel komische momenten, maar die komen eigenlijk beter tot hun recht in de trailer.

Bekijk Rumor Has It online via Netflix, Google Play of YouTube Movies.

3 échte aanraders

Deze films passen niet helemaal binnen de conventies van het genre, maar zijn toch (of net daarom?) het kijken waard.

 

1. The Princess Bride (1987)

The Princess Bride is een sprookje en tegelijk een parodie op sprookjes, en zonder meer een cultklassieker. Een piepjonge Robin 'Claire Underwood' Wright speelt dan wel de pannen van het dak als prinses Buttercup, haar tegenspeler Westley (Cary Elwes) komt niet veel verder dan zwoel staren en grappige oneliners afvuren.

Deze film moet het hebben van de absurde personages en de humor. Het verhaal heeft niet veel om het lijf - het is eerder een fantastische aaneenschakeling van gimmicks.

Bekijk The Princess Bride gratis (!) via YouTube. 

2. Marriage Story (2019)

Actrice Nicole (Scarlett Johansson) wil scheiden van controlefreak en regisseur Charlie (Adam Driver). Ze proberen op een volwassen manier alles te regelen, maar raken alsnog in een vechtscheiding verwikkeld.

Dat levert heerlijk zwarte humor op - vooral schoonfamilies, de advocatuur en modern theater worden niet gespaard. Meer dan een romcom is Marriage Story een tragikomische break-upfilm die terecht een Oscarnominatie in de wcht sleepte.

Bekijk Marriage Story online via Netflix.

3. Groundhog Day (1993)

Bill Murray associeer je niet meteen met romantische komedies. En toch. In Groundhog Day speelt hij een cynische nieuwsreporter die op onverklaarbare wijze elke ochtend wakker wordt op dezelfde dag, en dus elke dag dezelfde vreselijke reportage moet gaan draaien over een bosmarmot.

Eerst maakt dit hem alleen maar chagrijniger - typisch Bill. Na verloop van tijd maakt hij van de nood een deugd en gebruikt hij zijn bijzondere situatie om zijn collega Rita (Andie McDowell) voor zich te winnen. Dat verloopt niet zonder slag of stoot, maar zijn noodgedwongen geduld maakt hem een aangenamer mens voor iedereen.

We zien Bill Murray in het hele emotionele spectrum, en dat alleen al is het bekijken waard.

Bekijk Groundhog Day via Apple tvGoogle Play of YouTube Movies.

4. Nog een extraatje: I Love You Man (2009)

De verhaallijn van een romantische komedie is eigenlijk altijd hetzelfde. Persoon A is ongelukkig/gefrustreerd, ontmoet persoon B, spanning bouwt op, romance ontvouwt zich, probleem of misverstand doet de boel ontploffen, persoon A/B pakt uit met big romantic gesture, ze trouwen, einde.

I Love You Man verloopt exact zo, alleen is de vrouw in het verhaal slechts een nevenpersonage. De focus ligt op Peter (een immer hilarische Paul Rudd) die op zoek gaat naar vrienden, en zijn ontluikende vriendschap met Sydney (Jason Segel). De chemie tussen beiden is fantastisch. Een bromcom dus.

Bekijk I Love you man online via Apple tvGoogle Play of YouTube Movies.