Dansers

De beste dansvoorstellingen op Podium 19

Naast theatervoorstellingen, concerten en optredens kan je ook prachtige dansvoorstellingen meepikken op Podium 19. Een gratis tv-kanaal waar je allerlei voorstellingen in première kan bekijken. Geen tijd? Geen zorgen, je kan het ook herbekijken op VRT NU.

Drumming

Drumming (1998) is een van de belangrijkste en mooiste choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker. Deze voorstelling is een prachtige mengeling tussen dans en de muziek van Steve Reich. De muziek vertrekt vanuit één ritme dat zich later ontplooit in een variëteit aan klanken, waaronder drums, metaal, hout en stem. Vaak hoor je kleine versnellingen waarin de dansers losgelaten worden. De bewegingen van de dansers volgen de muzikale complexiteit.

Verbeelding Leeft

Verbeelding Leeft is een initiatief van Opera Ballet Vlaanderen. De artistieke directeurs Jan Vandenhouwe en Sidi Larbi Cherkaoui hebben een beroep gedaan op choreografen en regisseurs wereldwijd om met musici, zangers en dansers aan de slag te gaan. Zoals de titel luidt, wordt alles gepermitteerd, alles wat je maar kan bedenken, of toch wat de artiesten verzinnen, krijgen we te zien. En dat is een prachtige mengeling tussen zang, muziek en dans.

11 O'clock

Je hoeft de Canadese Liz Kinoshita het genre musical niet te leren kennen. Op een virtuoze manier onderzoekt ze in 11 O´clock het fenomeen van het gelijknamige voorlaatste lied van een musical, waarin de protagonist vol emotie en inleving tot een cruciaal besef komt. Kinoshita vangt dat dramatische moment via zang, dans, retoriek en een speels gebruik van de ruimte - in dit geval de prachtige Brugse Schouwburg.

Ce qui est en haut, est comme ce qui est en bas

Via deze kortfilm gaat BUDA Kunstencentrum te Kortrijk een tweede leven geven aan de voorstelling La Chaleur van Madeleine Fournier. In de film wordt er keihard gespeeld met de camera, met als (geslaagd) doel een heel spookachtige illusie. De dansers komen van overal en nergens. De muziek van Henry Purcell begeleidt het werk.

Pink & Orange

Choreograaf en danser Marc Vanrunxt laat in PINK & ORANGE twee werken van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage simultaan uitvoeren, eentje door een pianist en eentje door een organiste. Samen met de dansers Lise VachonPeter Savel en Igor Shyshko verkent Vanrunxt in deze co-creatie de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze muzikale crash/clash.

Verbeelding leeft #02

Huidhonger, je kent dat wel, de nood hebben aan fysiek contact. Door het virus, dat nu al ondertussen een jaar ons leven verpest, mogen we amper nog fysiek contact hebben, en bij sommigen onder ons weegt dat heel zwaar. Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui heeft dat op een zeer intieme manier in beeld gebracht in deze performance. De prachtige uitbeelding van dansers Sammy Van den Heuvel en Femke Gyselinck tijdens hun zoektocht naar menselijke warmte, geeft je gegarandeerd kippenvel.