Belgische Festivals

De Belgische festivals die je één keer in je leven moet bezoeken

Het is misschien maar een klein stipje op de Europese kaart, toch komt men van heinde en verre naar België voor onze waslijst aan muziekfestivals. Wij zetten de onmisbare namen even voor jou op een rij.

1. Een vlotte start met Gladiolen

Een tweedaags festival in het Antwerpse Olen dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Elk jaar in rond de maand mei kan je er twee dagen lang genieten van het grootste talent uit de Lage Landen. Denk: Equal Idiots, Joost, Black Leather Jacket en Portland. Een goed voorsmaakje om je op de festivalzomer voor te bereiden!

2. Headbangen op Graspop

De welbekende metal meeting Graspop zet al vele zomers lang Dessel op zijn kop. Klaar om de longen uit je lijf te zingen? Begin dan maar alvast de albums van Alter Bridge, Fleddy Melculy, Iron Maiden en Alestorm op repeat af te spelen. Voor de full festival-experience: overnacht vier dagen lang op camping Boneyard, Skullotel of in Metal Town met je eigen tent of camper.  

3. Zo goed als alle genres op Couleur Café

Drie dagen lang genieten van funk, hiphop, reggae, dance, dub, soul, latin én blues? Dan moet je eind juni in Brussel zijn voor Couleur Café. Internationale topnamen en lokale publiekstrekkers wisselen zich af en vormen samen een line-up om ‘U’ tegen te zeggen. Zwangere Guy, Shaggy en Gilles Peterson prijken al op de affiches. 

4. Het machtige Rock Werchter

Één van de grootste Belgische kleppers van het festivalseizoen, the one and only: Rock Werchter! In 1975 werd Werchter voor de eerste keer op de kaart gezet tijdens de eerste editie van het festival, wat toen nog het Rock & Blues Festival Werchter werd genoemd. Nu valt het festival niet meer weg te denken uit ons land.

Alle nationale en internationale artiesten van het moment en enkele kleppers vullen jaarlijks het podium tijdens het eerste weekend van juli

5. Reis rond de wereld op Sfinks

In Boechout waan je je even op reis op het Wereldse Sfinks Mundial. En dat gratis en voor niets! Sfinks is een gezellig klein festivalletje waar je kan genieten van muziek uit alle uithoeken van de wereld, henna-tattoos kan laten zetten, tussen kraampjes met handgemaakte juwelen en kleding snuisteren en proeven van heerlijke snacks die verder gaan dan de doorsnee friet met mayonaise. Na de live optredens komen er enkele dj’s de podia overnemen voor een afsluitende afterparty.

6. Laat je prikkelen op Cactusfestival 

In het Minnewaterpark in Brugge zit je voor drie dagen goed tijdens het Cactusfestival, en dat al sinds 1982. Hoewel het een kleinschaliger festival is dan de grote Pukkelpops van ons land, weten ook zij jaarlijks internationale namen te strikken zoals de Zweedse singer-songwriter José Gonzalez, Spaans muziekcollectief Ojos de Brujo, het Britse The Cinematic Orchestra maar ook talent van eigen bodem zoals Warhaus en Arsenal

7. De magie van Tomorrowland 

Het kleine dorp Boom uit de Rupelstreek is door Tomorrowland op de wereldkaart gezet. Het festival staat bekend om de totaalbelevenis en het spektakel dat erbij komt kijken. Elk jaar heeft het festival een bepaald thema, waarbij de stages worden omgetoverd tot sprookjestaferelen, randanimatie je nog meer in de sfeer brengt en je lekkernijen kan proeven van over de hele wereldkeuken.

De grootste dj-namen van het moment vullen de line-up, waarvoor de grote put in het recreatiedomein De Schorre van beneden tot boven gevuld wordt met festivalgangers. Goedkoop is een ticket niet, maar uitzonderlijk is de belevenis wél. De moeite waard dus!

8. Het gezellige stadsfestival, Lokerse Feesten 

De maand augustus staat in Lokeren in teken van de Lokerse Feesten. Wat begon als een feest georganiseerd door de lokale jeugdhuizen, groeide uit tot een tiendagen durend festival. Naast de vele optredens staat Lokerse Feesten ook als verzamelnaam voor alle activiteiten die op dat moment aan de gang zijn aan de Grote Kaai in Lokeren, zoals de grote kermis en de volkse Fonnefeesten

9. Op de wei van Dranouter

Het West-Vlaamse Dranouter voorziet je van folk en wereldse muziek, en dat vier dagen lang. Een uitgelezen festival om nieuwe muziek te ontdekken, maar tegelijkertijd ook te kunnen dansen op de radiohits van het moment. Je kon er tot nu toe Lenny & De Wespen, Geike, Tourist LeMC en zelfs Tom Odell bezig zien.

10. Iedereen danst op WECANDANCE

Zin in een stevige beachparty? Dan moet je begin augustus op het strand van Zeebrugge zijn voor het jaarlijkse WECANDANCE festival. Een mix van muziek, lekker eten en mode staat centraal.

Elk jaar worden deze drie pijlers in een bepaald thema gegoten. Zo werd het strand al een waar safaripark, een setting voor een westernfilm en waanden de festivalgangers zich al in space. Je kan tussen zes podia kiezen die elk een ander muziekgenre draaien.

 

11. Pukkelpop, een vaste waarde

Ook Pukkelpop is net als Rock Werchter the place to be in de zomer. Het alternatieve muziekfestival lijst jaarlijks meer dan 200 artiesten op die het beste van zichzelf mogen geven op de verschillende podia. Op de Petit-Bazaar site vind je alles wat met straattheater te maken heeft, Food Wood is een woud vol lekkers voor elke foodie en het Boilerfeest op de vooravond van het festival is intussen een waar begrip geworden. Stevige rock, singer-songwriters, hippe pop, harde metal en house die de grond doet trillen, het valt er allemaal te beleven.

12. Maanrock in het mooie Mechelen

Gratis? GRATIS! In Mechelen kan je eind augustus nog van de laatste zomerdagen genieten op Maanrock. Verschillende podia worden over de binnenstad van Mechelen verspreid. Nu money geen issue kan vormen, is er geen enkele reden om in je zetel te zitten. Meedeinen op de muziek van Compact Disk Dummies, gaan met die banaan met Jebroer en een streepje kleinkunst van Yevgueni klinkt toch veel beter?

13. Het snikhete Fire is Gold

Op Linkeroever wil Fire is Gold festivalgangers met elkaar verbinden door middel van een open mindset en positieve vibes. Dat doen ze door diversiteit in de verf te zetten aan de hand van muziek, sport en mode. Aya Nakamura, Ronnie Flex, Glints en Dvtch Norris speelden het podium al plat op de hete eerste editie. Ben jij er volgende keer ook bij? Oh ja, vergeet jullie skateboard niet!

14. De laatste loodjes op Crammerock

In het Oost-Vlaamse Stekene wordt jaarlijks de festivalzomer afgesloten met Crammerock. Geniet het eerste weekend van september nog van namen als Bazart, Goose, Black Mamba en Warhola voor je weer met je neus tussen de boeken moet. 

Meer festivalinspiratie?

Een hele lente en zomer lang kan je naar muziek-, theater- en circusfestivals, een combinatie daarvan en alles ertussenin. Kies je favoriete muziekgenre of ontdek iets nieuws, en geniet op een weide of in een tent van die unieke festivalsfeer.

Beleef weer meer

Reeks
Een onvergetelijke festivalzomer