U bent hier:

De acht leukste lente-uitjes

De acht leukste lente-uitjes

Gedaan met binnen zitten

Nu de lente in aantocht is, wordt het tijd om de knusse huiskamers en verwarmde cinemazalen te verlaten. Eindelijk kun je opnieuw op terrasjes zitten, door de zonovergoten straten dwalen of een openluchtconcert meepikken. Of juist de stad uitvluchten en het frisse groen intrekken, natuurlijk!

Hier volgt in ieder geval een gevarieerd aanbod aan inspirerende lente-uitjes.

 1. Magnolia's in Meise

  Wie van de lente houdt, houdt van magnolia’s, en vice versa. En wie de bloeiende magnolia’s in de Plantentuin van Meise heeft gezien, is de winter op slag vergeten. Van 21 maart tot 30 april kan je er de magnifieke magnolia’s bewonderen:  een collectie van tientallen wilde magnolia’s met prachtige namen als komkommermagnolia, regenschermmagnolia of leliebloemmagnolia. Volg de speciale magnoliawandeling, en je verkent ook meteen de rest van de tuin.

 2. Meiboomplantingen

  Vlecht die haren, trek je korte broek aan want jawel: op verschillende plaatsen in Vlaanderen wordt eind april de meiboom geplant. Voor de onwetenden onder ons: het gaat om het oprichten van een versierde paal of boom, die traditioneel tussen de kerk en de herberg van het betreffende dorp wordt geplaatst. In sommige dorpen klimmen de jongens vervolgens naar boven, kwestie van het betere haantjesgedrag tentoon te spreiden - als dat maar goed afloopt. 

 3. Bronnenbos

  Heb je altijd al eens een beverburcht willen zien in de vrije natuur? Ga dan op 22 april mee naar het Bronnenbos in Houthalen-Helchteren, net over de Nederlandse grens. Soms staan er duizenden witte of gele bosanemoontjes in bloei, soms overweldigt de daslook. Je komt er ook muskuskruid en goudveil tegen, en nog veel meer bijzondere planten… Maar er is één zekerheid: de wandeling is prachtig.

 4. Week van de Provinciedomeinen

  Drieënvijftig provinciedomeinen telt ons land. Het zijn stuk voor stuk plaatsen waar je gemakkelijk een hele dag lui kan rondkuieren of actief ravotten. Een bezoek aan een recreatiedomein staat garant voor een dagje zalig wandelen, fietsen, picknicken of bootje varen. Tijdens de Week van de Provinciedomeinen, van 14 tot 22 april, doen de meeste domeinen daar nog een schepje bovenop met extra toffe activiteiten voor kinderen.

 5. Côté Jardin 
  Gedaan met twijfelen welke kant nu weer jardin en welke cour is. Sinds enkele jaren is Coté Jardin onlosmakelijk verbonden met de idyllische muzikale picknick op de Bijlokesite. Op 26 mei kan je in de Gentse Bijloke terecht voor een (hopelijk) zonovergoten dag vol sfeer en leuke muziek!

 6. Voedingssalon lente-editie
  De lente ruik je niet alleen in de lucht, je proeft ze ook op je bord. Op het Voedingssalon, van 30 maart tot 7 april, verwennen meer dan 200 restaurants en foodtrucks je met hun voorjaarsaanbod. De kans is klein dat je Brussels Expo met honger verlaat... maar wellicht wel met des te meer (lente)goesting.

 7. Watermuziek

  Tijdens het fijne Mechelse muziekfestival Lunalia gaat beeldsmederij De MAAN aan de slag met Händels Water Music. In Watermuziek nemen twee muzikanten en een actrice je kroost mee op een bootje op de Dijle - een openluchtconcert om nooit meer te vergeten, als je 't ons vraagt.

 8. Buitenspeeldag

  Kleine koters rondlopen die het voelen kriebelen in het bloed? Op 24 april is het weer Buitenspeeldag! Dat wil zeggen dat er een hele namiddag lang niks te zien zal zijn op hun favoriete tv-zender, maar buiten is er des te meer te doen. Op tal van plekken in Vlaanderen en Brussel snuif je de lente op, terwijl je kinderen een hele middag lang naar hartelust ravotten en wilde avonturen beleven.

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

 

Negen leuke lente-uitjes