De 8 blotevoetenpaden in Vlaanderen

Zin in een avontuurlijk uitstapje met de kinderen? Trek dan eens naar een van deze acht blotevoetenpaden. Dat wordt lachen, gillen, klauteren en klimmen.

1) Lieteberg in Zutendaal

Op het gevarieerde blotevoetenpad van de Lieteberg in Zutendaal klim en klauter je over stenen, boomsnippers, gras, modder, zand, keien, schelpen (ai!) en door riviertjes en plassen. De hangbrug en het labyrint maken het avontuur extra boeiend, en zelfs met peuters is dit traject goed te doen. Er zijn onderweg picknickplaatsen en rustpunten en natuurlijk klim je op de achttien meter hoge uitkijktoren, vanwaar je een geweldig zicht hebt op het Nationaal Park Hoge Kempen.

 

2) De Gentbrugse Meersen

Dit blotevoetenpad in Gentbrugge is ongeveer een kilometer lang en het speciale eraan is dat het niet kunstmatig is aangelegd: je volgt gewoon het ritme van het weer en de seizoenen. Je mag hier ook van de paden afwijken en je eigen ding doen. Het blotevoetenpad brengt je onder andere langs een 'tipihippie', een potten- en pannenhoek en een loopbrug. Afsluiten doe je met een picknick en nog way extra ravotten in de speeltuin of in het speelbos.

 

3) Bourgoyen-Ossemeersen in Gent

In Gent vind je een blotevoetenpad in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen: een groene oase vlakbij het stadscentrum. Leuk hier is dat je via een vlonder naar het midden van de vijver kan om beestjes uit het water te scheppen. Je kan hier bovendien ook op ontdekking met een Boeboeksrugzakje vol materiaal en opdrachtjes.

 

4) Bigfoot in Oudenaarde

In het avonturenpark The Outsider aan de Donkvijver in Oudenaarde kan je veel Vliegen in één klap vangen. Er is een hoge klimtoren, je kan er pedalo varen, een speleoparcours afleggen of een death-ride maken. Maar al dat avontuur verbleekt bij het blotevoetenpad, dat bovendien toegankelijk is gemaakt voor blinden en slechtzienden. Als het nóg avontuurlijker mag, dan ga je voor het unieke moerasparcours. Ons advies? Reservekledij meenemen!

 

5) De Kaaihoeve in Zwalm

In Zwalm ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Klein, maar krachtig, want de ene ervaring volgt de andere meteen op. Het pad is cirkelvormig, je kan het dus meermaals na elkaar doen én het is volledig gratis. Behalve de natuurtuin met het blotevoetenpad, vind je hier ook een natuurspeelzone met een wilgenhut, een reuzengrote mikado en een picknickplaats.

 

6) Het Barrevoetspad in Boom

In De Schorre in Boom kan je een zoektocht doen op het 1500 meter lange pad dat je barrevoets aflegt. Op het einde van het pad kan je meteen je voeten weer proper wassen met water dat je zelf kan oppompen. Handig, toch? Zet je tocht daarna verder naar het magische trollenbos, waar zeven wondere wezens zich schuilhouden tussen de bomen.

 

7) De Oude heide in Kapellen

Het blotevoetenpad in Kapellen is klein maar fijn. Je kan er over een afstand van 100 meter stappen, wandelen, klimmen en springen. Het parcours bestaat uit allerlei ondergronden en natuurlijke materialen zoals houtsnippers, kiezeltjes en dennenappels. Zin in meer? In het nabije speelbos Lievensbos kan je flink ravotten.

 

8) Het Verwonder-je-voetenpad in Meise

De Plantentuin annex speelbos in Meise is op zich al heel leuk voor families en sinds kort is er ook een Verwonder-je-voetenpad, dat zelfs gedeeltelijk door de vijvers van de Plantentuin loopt. Je kan het blotevoetenpad nog ontdekken tot half november, daarna gaat het dicht tot het voorjaar. 

 

Opgelet: bij sommige blotevoetenpaden moet je je plekje reserveren. Volg steeds de veiligheidsmaatregelen, wandel alleen met je bubbel en draag een mondmasker waar nodig. 

 

Nog zin om naar buiten te trekken?

 

MyFamily