
De 8 beste podcasts voor muziekliefhebbers
Muziek verblijdt jong en oud, maar achter onze favoriete deuntjes gaan uren denkwerk en honderden jaren geschiedenis schuil. Deze Nederlandstalige podcasts onthullen de geheimen van klassieke muziek, jazz, dance en alles daartussen.
1. Mastertrack: het verhaal achter het liedje
Floris Daelemans van Radio 1 gaat in Mastertrack op zoek naar het verhaal achter bekende en interessante liedjes. In elke aflevering analyseert hij één liedje in een goed gesprek met de makers.
Begon het met een pianomelodie of een vette gitaarriff? Kwam het idee spontaan of werd er bikkelhard aan gewerkt? Bekende Vlaamse muzikanten en bands zoals K's Choice, The Kids, Daan maar ook Will Tura laten in hun kaarten kijken.
> Mastertrack, tot nu toe 19 afleveringen van 20 à 30 minuten
2. Woodstock: de woelige jaren 60
Radiomaker Lies Steppe en schrijver Geert Buelens duiken in de festivalcultuur van de jaren 60. Ze nemen je mee naar Newport via Dakar en Jazz Bilzen om uiteindelijk te landen in het legendarische Woodstock.
De muziek speelde een cruciale rol in die dagen. Het waren spannende tijden, vol beloftes en ontgoochelingen, onlosmakelijk verbonden met die beruchte jaren 60.
> Woodstock, 4 afleveringen van 50 minuten
3. Wanderland: muzikanten op wandel
Gertjan Van Hellemont (alias Douglas Firs) gaat elke week wandelen met een collega-muzikant. Ze praten over muziek, inspiratie, (on)rust, vogels, relativering ... en over wandelen. Elke wandeling wordt afgesloten met een livesessie ter plaatse.
Nadien maakt elke gast een afspeellijst met zijn/haar favoriete muziek voor tijdens het wandelen - ideaal voor in coronatijden. Geniet van de muzikale aanraders van Raymond van het Groenewoud, Ruben Block, Guido Belcanto, Bert Ostyn, Bart Peeters, Spinvis ...
> Wanderland, 15 afleveringen van 50 minuten
4. Jazziness: jazz voor beginners
Is Toots Thielemans de enige jazzmuzikant die je kent? Hoor je geen verschil tussen een trompet en een saxofoon? Ellen Leemans, de presentator van podcast Jazziness, tot voor kort ook niet. Als notoir 'jazz-onkundige' tracht ze samen met de luisteraar het genre te doorgronden.
Frederik Goossens, jazzhistoricus en journalist helpt haar op weg met leuke anekdotes, fijne luisterfragmenten en petites histoires uit de jazz. Binnenkort praat je moeiteloos mee over bebop, John Coltrane en Miles Davis.
> Jazziness, tot nu toe 20 afleveringen van 20 à 25 minuten
5. Plaatbarak: muziekkenners aan het woord
Bert Blommen brengt in de Plaatbarak het kruim van de Vlaamse muziekscene bij elkaar. Met een telkens wisselend panel praat hij over nieuwe muziekreleases, oude parels en onzinnige muziekweetjes.
Op het gastenlijst stonden al Jan De Smet, Chris Dusauchout, Alex Agnew, Peter Hoogland ...
> De Plaatbarak, tot nu toe 7 afleveringen van 1 à 2 uur
6. De magie van het luisteren
Wat is het verschil tussen muziek en geluid? Luistert de mens aandachtig genoeg? Wat is de rol van emoties bij het luisteren naar muziek?
Jeroen Vanacker, artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, stelt inspirerende vragen aan muziekfilosoof Tomas Serrien.
> De magie van het luisteren, 5 afleveringen van 20 à 30 minuten
7. Rewind: de dancegeschiedenis van de Lage Landen
Het lijkt wel gisteren: de jaren 90 waren de hoogdagen van de gabbers die op plateauzolen of Nikes dansten op de nu legendarische Thunderdome-feestjes. Even snel als ze gekomen was, ging de gabbercultuur ten onder.
Rewind is een podcast die vijf cruciale momenten in de Nederlandse dancegeschiedenis onder de loep neemt. En die geschiedenis heeft wel wat raakvlakken met de onze, zoals die keer dat 11.000 gabbers Antwerpen binnenvielen.
> Rewind, 5 afleveringen van 30 minuten
8. De Castraten: vergeten kunstenaars
De enige opname die ooit van een castraat gemaakt werd, was die van Alessandro Moreschi in 1904 - hij was de laatste levende castraat.
De beste castraatzangers werden supersterren, met rijkdom en roem omhangen. Maar achter deze glamoureuze façade ging natuurlijk ook een grote tragedie schuil. Auteur Daan Esch verdiepte zich in de fascinerende geschiedenis van de castraatzangers en de roemrijke maar vaak ook tragische levens van deze vergeten kunstenaars.
> De Castraten, 3 afleveringen van 1u 45 minuten
Wat is een podcast?
Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.
Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.
Lees ook
Meer podcasts
24 april 2021 25 april 2021
Stadsvluchten
Brugge, Centraal Infopunt Erfgoeddag Brugge - In de Nieuwe Pastorie
15 maart 2021 30 april 2021
DE ZEVEN HOOFDZONDEN ILSE DE KOE EN LIEN DE GRAEVE
Roeselare, Cultuurcentrum De Spil