UiT

De 7 mooiste wandelroutes in Vlaams-Brabant

Je hoeft niet naar een uithoek van het land om prachtig te wandelen. Deze natuurgebieden, bossen en bezienswaardigheden zijn vlakbij.

1. De klassieker: het Zoniënwoud

Op luttele kilometers van Brussel ligt een van de grootste en oudste bosgebieden van Vlaanderen. Sommige bomen hebben zelfs Napoleon nog meegemaakt. 

Het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec in Groenendaal (Hoeilaart) is een prima uitvalsbasis.

  • De Hazendalwandeling (3,5 km) leidt je langs de 8 Koningsvijvers en de indrukwekkende kruidenvegetatie van 150 soorten.
  • Op de Jan Van Ruusbroecwandeling (5,7 km) ontdek je wat er van de priorij van Groenendaal is overgebleven en in het Arboretum maak je kennis met 400-tal boomsoorten.

 

2. Wijnwandelen in het Hageland

Iets minder beroemd dan de Bourgogne, maar het Hageland staat toch ook bekend als wijnstreek. Op de flanken van de Wijngaardberg in Wezemaal worden de druiven nog geteeld zoals tijdens de middeleeuwen.

Vanuit het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn start je de Wijngaardbergwandeling met verrassende panorama's, indrukwekkende wijn- en fruitboomgaarden en natuurgebieden. Liefhebbers kunnen er zelfs een bezoekje aan een wijnboer regelen.  

Ook vanuit Tielt-Winge kan je prachtig wandelen richting wijndorp Houwaart.

 

3. Mysterie in Silsombos

Tussen Nederokkerzeel en Erps-Kwerps in de vallei van de Weesbeek en de Molenbeek ligt het Silsombos. Het lijkt de perfecte setting voor een stripalbum van de Kiekeboes, maar het zijn wel degelijk échte plaatsen. 

Legendes en natuur zijn er met elkaar verstrengeld dankzij de mysterieuze sluiers van ochtendnevel en de kreet van een steenuil bij avondschemer. En dan is er nog het Onze-Lieve-Vrouwbeeld met de onheilspellende bijnaam 'de Zwarte Madam', statig onder een eeuwenoude eik ... 

De Silsombosroute (5,3 km) stuurt je langs de mooiste paadjes. Je kuiert hier tussen natte bossen, moerassige graslanden en woeste eiken.  

 

4. Het eeuwenoude Meerdaalwoud

Vlakbij Leuven vind je het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen. Hier vindt ook de oudste reeënpopulatie van België een thuis, samen met alledrie de soorten bonte spechten - dat is bijzonder.

Tijdens de Dikkebeukwandeling (13,2 km) loop je door statige dreven en bossen vol jonge en oude beuken. Je beklimt een van de hoogste punten van het Meerdaalwoud: de Tomberg, 102,5 m boven de zeespiegel. Archeologen vonden hier verschillende gebruiksvoorwerpen in vuursteen

Speelvogels zullen erg blij zijn met de zes speelzones waar je naar hartelust in bomen mag klimmen en kampen mag bouwen. Zoek er zeker ook het Everzwijnbad, een parcours van een 3-tal km vol uitdagingen en hindernissen.

 

5. Averbode Bos en Heide

Op het grondgebied van de gemeenten Averbode, Laakdal en Tessenderlo (dat is een drieprovinciënpunt!) vind je een uitgestrekt natuurgebied met vennen, heiden, duinen en bossen.

Vanaf knooppunt 100 van wandelnetwerk De Merode kan je twee mooie lussen wandelen, van 4,9 of 11,5 km. De toren van de abdij van Averbode helpt je trouwens altijd om de weg terug te vinden.

 

6. In het glooiende Pajottenland: het Kravaalbos 

Het Kravaalbos strekt zich uit over Asse, Aalst en Opwijk. Het maakt deel uit van het eeuwenoude Koolwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoren.

Je vindt er droge en schrale bodems, maar ook klaterende bronnen en beekjes. Pas in de herfst, als alle herfstkleuren zich tonen, zie je hoe gevarieerd het is. En met een beetje geluk spot je een rode eekhoorn.

Kies of combineer uit drie wandellussen: de rode (4,2 km), gele (3,2 km) en blauwe route (3,8 km). 

 

7. Grimbergse kapelletjes

Wij wisten dit niet, maar kennelijk staat Grimbergen vol kapelletjes, in allerlei vormen en maten. De Grimbergse Kapellenwandeling brengt je langs de mooiste exemplaren: de Sint-Servaaskapel in art-decostijl, de Hoge Beekkantkapel, de sobere neoklassieke Veldkantkapel, de polderkapel en de oudste Wezenhaagkapel.

Extra leuk: je stapt langs de Norbertijnenabdij, de Sint-Servaasbasiliek en volkssterrenwacht MIRA. In de stallingen van het Prinsenkasteel, de Tommelmolen en de Liesmolen huist het MOT, het Museum voor Oudere Technieken.

Deze wandeling is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes, maar je kan ook volgen via de wandelknooppunten

 

Nog niet uitgewandeld?