U bent hier:

De 7 mooiste podcasts over boeken

De 7 mooiste podcasts over boeken

De 7 mooiste podcasts over boeken

De tragedie van elke boekenliefhebber: je hebt nooit genoeg tijd om alles te lezen wat je wil lezen. Gelukkig zijn er podcasts. Zo kan je ook tijdens het lopen, fietsen of afwassen de literatuur in duiken.


1. Winteruur: bijzondere teksten

Wim Helsen vraagt zijn gasten om een stukje tekst mee te brengen dat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Dat kan een fragment uit een boek of een gedicht zijn, maar even goed een trouwbelofte, een songtekst of een krantenartikel.

Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Biedt hij soelaas, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Dat leidt tot korte maar bijzondere gesprekken

> Winteruur, tot nu toe 77 afleveringen van 10 à 15 minuten - of bekijk ze met beeld

 

2. Gebladerte: gesprekken over de liefde voor lezen

"De boeken in je huis zijn als je schoenen: ze zeggen wie je bent, wat je prioriteiten zijn, waar je geweest bent, hoe hobbelig het pad was, en waarheen het zoal leidt. Je bent wat je leest."

Veellezer Tom De Cock kruipt in de boekenkast van een schrijver - op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maak kennis met Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix te midden van hun boekencollectie. 

Gebladerte, 5 afleveringen van 40 minuten

 

3. De sporen van Claus

Hugo Claus is zonder twijfel een van de beroemdste en beruchtste Nederlandstalige schrijvers. Ook zijn eigen leven leest als een roman, met een jeugd getekend door de Tweede Wereldoorlog en carrière als schilder, theatermaker en natuurlijk schrijver. 

De sporen van Claus laat de hem zelf aan het woord, maar ook mensen die Claus van heel dichtbij gekend hebben en onderzoekers die zijn werk letterlijk binnenstebuiten hebben gedraaid. 

De sporen van Claus, 3 afleveringen van 1,5 uur

 

4. De bende van het boek: op de thee met een boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Iedere aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken. Ze duiken in het leven van de schrijver, graven in het verhaal en vertellen wat het boek met hen deed.

Ze beginnen elke aflevering met de korte inhoud van de boeken op tafel - zo weet je meteen of het iets voor jou is. Een hartverwarmende podcast, alsof je met een paar vriendinnen op de sofa zit.

> De bende van het boek, tot nu toe 77 afleveringen van ongeveer een uur

 

5. Drie boeken: op zoek naar de pareltjes

Wie van boeken houdt, leest er meestal heel veel. Er zijn er veel minder die je écht bijblijven. Naar die pareltjes gaat radiomaker Wim Oosterlinck op zoek. 

Hij praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben. Op zijn gastenlijst prijken verrassende namen als actrice Joke Devynck, Joost 'Novastar' Zweegers, cartoonist Lectrr, Leen Demaré, Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani ...

> Drie Boeken, tot nu toe 21 afleveringen van ongeveer 1 uur

 

6. De Poëziepodcast: dichter bij een dichter

Nederlander Daan Doesborgh bespreekt samen met een dichter twee gedichten: eentje van die dichter zelf, en eentje van iemand anders. Een mooie podcast over dichters en hun gedichten, en de wereld waar ze die gedichten vandaan halen.

Zo gaat hij in gesprek met grote Vlaamse en Nederlandse namen als Tom Lanoye, Peter Verhelst, Ilja Leonard Pfeijffer, Antjie Krog en Bart Moeyaert

De Poëziepodcast, tot nu toe 42 afleveringen van 30 à 60 minuten

 

7. De Grote Vriendelijke Podcast: de mooiste kinderboeken

Deze Nederlandse podcast gaat over kinderboeken, maar is wel degelijk bedoeld voor volwassenen. Recensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso hebben maandelijks een kinder- en jeugdauteur of illustrator op bezoek voor een gesprek over boeken, lezen, schrijven en het leven.

Zin in een portie nostalgie, of leesinspiratie voor je kinderen? Luister naar fijne gesprekken met Bart Moeyaert, Tonke Dragt, Joke Van Leeuwen, Leo Timmers ...

> De Grote Vriendelijke Podcast, tot nu toe 25 afleveringen van 1 uur

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.

Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.  

 

Lees ook

Meer podcasts

Van 23 maart 2020 tot 30 juni 2020

KAAP Calm and Carry On

Oostende, KAAP | Vrijstaat O.

Concert

Van 7 april 2020 tot 30 juni 2020

Belpop Bonanza 1500 Podcast

Halle, online

Lezing of congres

Van 17 april 2020 tot 30 juni 2020

‘De Diefstal van de Rechtvaardige Rechters’ verteld door Vic De Wachter

Brussel, online

Lezing of congres

Van 26 mei 2020 tot 30 november 2020

Vlaanderen Verhaalland Podcast

Brussel, online

Lezing of congres

Van 17 april 2020 tot 24 maart 2021

Titanic Airlines: Een Hoorspel - podcast

Oostende, Club Jaecques

Lezing of congres

Bibliotheek De Krook | Online lezingen op Soundcloud

Gent, Bibliotheek De Krook Online

Lezing of congres

Podcast: 'Nuff Said

Genk, C-mine

Lezing of congres

Van kuiken tot Koen: podcast door Nathalie Delporte

Genk, LABIOMISTA - Studio Koen Vanmechelen

Lezing of congres

Podcast Op de Kaffa met

Peer, BICC - 't Poorthuis

Lezing of congres

Live Comedy Talkshow

Brussel, online

Lezing of congres

Bekijk meer tips