Camping Flamingo

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Bestaat er iets leuker dan een dagje rondlopen op een gezellige markt, om naar huis te gaan met allerlei schatten? Ga snuisteren op een van deze zeven markten en neem eeuwenoude antiek, verwaarloosde planten of handgemaakt moois mee naar huis.

1. Antiek jagen in Tongeren

Voor de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux moet je naar Tongeren - ten slotte ook een stad vol geschiedenis. Meer dan 350 standhouders pakken er elke zondag uit met eeuwenoud antiek, designspullen, vintage en zeldzame verzamelitems ...

De echte schatten zijn voor de vroege vogels want de markt begint al om 7 uur 's ochtends - en de bijzonderste spullen zijn natuurlijk het snelst verkocht.

3. Zondags genieten in Sint-Truiden

De Sunday Markt in Sint-Truiden is ook een aanrader als je niet op zoek bent naar koopjes: je vindt er immers niet alleen vintage schatten, maar ook food trucks en live muziek. Neem ook je kleinste schattenjagers (of marktkramers) mee, want kinderen krijgen op de markt een gratis standplaats om hun speelgoed te verkopen.   

5. Oud en nieuw op de Vogelenmarkt

De Vogelenmarkt moet zowat de bekendste (en gezelligste) van Vlaanderen zijn: elke zondagvoormiddag kan je op en rond het Antwerpse Theaterplein gaan snuisteren tussen antiek, bloemen, kleren, voeding en zelfs kleine huisdieren. Vroeger werden hier trouwens enkel vogels en ander pluimvee verkocht, vandaag is dat maar een stukje van het ruime aanbod. 

Toch liever enkel antiek? Een paar keer per jaar verandert de Grote Markt van Antwerpen in een grote rommelmarkt: op BrocAntwerpen scoor je antiek, vintage, vinylplaten en boeken.

6. Verse bloemen in Gent

Het Kouter in Gent wordt elke voormiddag omgetoverd tot een oase van bloemen en planten, tijdens de dagelijkse bloemenmarkt. Ook door de week kan je dus verse bloemen in huis halen, maar op zondagvoormiddag is de markt wat uitgebreider en extra gezellig: de harmonie speelt dan deuntjes in de muziekkiosk terwijl je winkelt.  

7. Bijzondere schatten op de Vossenmarkt

Zoals Antwerpen de Vogelenmarkt heeft, zo heeft Brussel de Vossenmarkt: elke ochtend vindt op het Vossenplein in de Marollen de bekende vlooienmarkt plaats. Meer dan 300 kraampjes stallen uiteenlopende spullen uit: van meubilair over kleren tot opgezette dieren. 

Nog niet uitgewinkeld? Brussel heeft nog enkele dagelijkse markten. Je kan elke dag bloemen en planten kopen op de Grote Markt, inkopen doen op het Sint-Katelijneplein of een schilderijtje scoren in de Boterstraat.