Camping Flamingo

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Bestaat er iets leuker dan een dagje rondlopen op een gezellige markt, en weer naar huis gaan met allerlei schatten? Ga snuisteren op een van deze zeven markten en neem eeuwenoude antiek, verwaarloosde planten of handgemaakt moois mee naar huis.

 

1. Antiek jagen in Tongeren

Voor de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux moet je naar Tongeren - ten slotte ook een stad vol geschiedenis. Meer dan 350 standhouders pakken er elke zondag uit met eeuwenoud antiek, designspullen, vintage en zeldzame verzamelitems ... De echte schatten zijn voor de vroege vogels, want de markt begint al om 7 uur 's ochtends - en de bijzonderste spullen zijn natuurlijk het snelst verkocht ...

 

2. Leesvoer scoren in Damme

Elke tweede zondag van de maand verzamelen tientallen boekhandelaars op het marktplein van Damme (of in de hallen van het stadhuis, in de winter), voor een grote boekenmarkt. Elke maand staat bovendien in het teken van een specifiek genre, van thrillers over romantiek tot kookboeken. Op zoek naar een speciale editie, een zeldzaam boek of een gesigneerd exemplaar? Je vindt het hier allemaal. 

 

3. Planten redden met PUP

Ziet je woonkamer er meer uit als een jungle? Dan ben je bij PUP - oftewel Plezante en Uitzonderlijke Planten - aan het juiste adres. Ze doorkruisen het hele land met een pop-upmarkt vol kamerplanten: je scoort er heel wat Belgische planten, maar ook exotische exemplaren en heel wat bijzondere soorten. En als je groene vingers nog wat oefening kunnen gebruiken, kan je ook aanschuiven voor een workshop stekken of kamerplanten verzorgen.  

 

4. Rommel en makers op Camping Flamingo

In Hal 5 in Kessel-Lo kan je regelmatig naar Camping Flamingo, een markt vol gepassioneerde makers en verkopers. Je vindt er meubels, kaartjes, posters, juwelen, tweedehandskledij of speelgoed, allemaal handgemaakt of met liefde voor jou uitgekozen. Honger gekregen van al dat moois? Dan kan je even pauzeren aan een van de foodstandjes of in de gezellige bar. 

 

5. Oud en nieuw op de Vogelenmarkt

De Vogelenmarkt moet zowat de bekendste (en gezelligste) van Vlaanderen zijn: elke zondagvoormiddag kan je op en rond het Antwerpse Theaterplein gaan snuisteren tussen antiek, bloemen, kleren, voeding en zelfs kleine huisdieren. Vroeger werden hier trouwens enkel vogels en ander pluimvee verkocht, vandaag is dat maar een stukje van het ruime aanbod. 

Toch liever enkel antiek? Een paar keer per jaar verandert de Grote Markt van Antwerpen in een grote rommelmarkt: op BrocAntwerpen scoor je antiek, vintage, vinylplaten en boeken.

 

6. Verse bloemen in Gent

Het Kouter in Gent wordt elke voormiddag omgetoverd tot een oase van bloemen en planten, tijdens de dagelijkse bloemenmarkt. Ook door de week kan je dus verse bloemen in huis halen, maar op zondagvoormiddag is de markt wat uitgebreider en extra gezellig: de hormonie speelt dan deuntjes in de muziekkiosk terwijl je winkelt.  

 

7. Bijzondere schatten op de Vossenmarkt

Zoals Antwerpen de Vogelenmarkt heeft, zo heeft Brussel de Vossenmarkt: elke ochtend vindt op het Vossenplein in de Marollen de bekende vlooienmarkt plaats. Meer dan 300 kraampjes stallen uiteenlopende spullen uit: van meubilair over kleren tot opgezette dieren. 

Nog niet uitgewinkeld? Brussel heeft nog enkele dagelijkse markten. Je kan elke dag bloemen en planten kopen op de Grote Markt, inkopen doen op het Sint-Katelijneplein of een schilderijtje scoren in de Boterstraat. 

Alle markten in Vlaanderen en Brussel