U bent hier:

De 7 beste slechte kerstfilms

De 7 beste slechte kerstfilms

De 7 beste slechte kerstfilms

Kerstfilms hoeven niet écht goed te zijn om van te genieten. Integendeel. Hoe meer sneeuw, romantische clichés en flauwe grappen, hoe liever. Dit zijn onze aanraders voor een avondje hersenloos filmplezier.


1. The Knight Before Christmas (2019)

Bij Netflix wordt er jaarlijks druk gebrainstormd over nieuwe kerstfilms. Van alle ideeën kiezen ze vervolgens niet het beste - nee, ze maken ze gewoon allemaal. Het resultaat is een wildgroei aan films van bedenkelijke kwaliteit. The Knight Before Christmas is er een van.

Sir Cole is een ridder uit het jaar 1334 die vanuit Engeland plotsklaps ergens in Ohio terechtkomt. Hoe en waarom, daar wordt weinig aandacht aan besteed. Iets met een oud vrouwtje, een flitsend blauw licht en veel rook. De verwarde ridder wordt opgevangen door Brooke, een - uiteraard - single jongedame. Het is vast geen verrassing dat er iets moois bloeit tussen de twee. 

Zeemzoet, maar zelfs met veel goeie wil zit het verhaal vol gaten. Hou je van compleet van de pot gerukte scenario's dit soort sprookjes? Dan kunnen we ook Kate & Leopold aanraden. Een bijna identiek verhaal, maar dan iets beter uitgewerkt en met Hugh Jackman als 19de-eeuwse hertog en Meg Ryan, de romcom-queen van de 90's. Helaas zonder kerstthema. 

> Bekijk The Knight Before Christmas via Netflix

2. New Year's Eve (2012)

New Year's Eve is een ensemblefilm in dezelfde reeks als Valentine's Day en Mother's Day. Veel verhaallijnen en weinig diepgang dus. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar waar een klassieker als Love Actually weet te verrassen dankzij originele wendingen en personages die écht grappig zijn, krijg je hier de meer doorsnee romcomclichés voorgeschoteld. 

Toch is dit een prima entertainende film om bij weg te zwijmelen op een donkere winteravond. Er zijn zoveel verhaallijnen dat ze snel genoeg wisselen om niet te vervelen. Er spelen bovendien bijna meer A-acteurs dan figuranten in mee: onder andere Halle Berry, Jon Bon Jovi, Robert De Niro, Zac Efron, Katherine Heigl, Ashton Kutcher, Lea Michele, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Hilary Swank ...

> Bekijk New Year's Eve online via iTunes MoviesYouTube Movies of Google Play Movies.

3. A Christmas Prince (2017)

Amber is een ambitieuze maar door haar werkgevers jammerlijk onderschatte Amerikaanse journaliste. Ze trekt naar het fictieve Centraal-Europese land Aldovia. Daar gaat ze undercover in het koninklijk paleis om een stuk te schrijven over de plaatselijke kroonprins wiens naam we al vergeten zijn. Ze wordt uiteraard halsoverkop verliefd op hem. Intussen gebeurt er ook nog iets met betoverde kerstversiering.

Die premisse klinkt al als een mengeling van minstens drie eerdere klassiekers uit het genre. Een beetje The Prince & Me, een vleugje The Princess Diaries, afgewerkt met een snuifje How To Lose a Guy In 10 Days. Geweldig.

Netflix heeft de vervelende gewoonte om overbodige sequels te maken, dus je kan intussen ook genieten van A Christmas Prince 2: The Royal Wedding en A Christmas Prince 3: The Royal Baby

> Bekijk A Christmas Prince online via Netflix.

4. Serendipity (2001)

Jon (een hyperactieve John Cusack, een beetje de Amerikaanse Hugh Grant) en Sara (Kate Beckinsale) ontmoeten elkaar tijdens het kerstshoppen. Ondanks dat ze beiden een relatie hebben, springt de vonk over. Ze wisselen geen gegevens uit en laten het lot beslissen of ze elkaar zullen terugzien.

Hoe het afloopt, kan je wellicht al raden. Een romantisch New York en grappige nevenpersonages maken deze film erg genietbaar. De twee hoofdpersonages hebben een fijne chemie - alleen jammer dat ze amper schermtijd hebben samen.

> Bekijk Serendipity via Amazon.

5. Elf (2003)

Buddy is een gewone mens die werd grootgebracht door de dwergen van de Kerstman. Zoals Mowgli, maar dan met meer kleren. Nu hij volwassen is, vertellen de dwergen de ware toedracht. Buddy gaat op zoek naar zijn biologische vader, een meedogenloze uitgever in New York. Het gevolg is veel hilariteit, én uiteraard ook sentimentaliteit.

Films met Will Ferrell staan niet bekend om hun fijnzinnige humor. Veel flauwe grappen dus, maar best onderhoudend.

> Bekijk Elf via Netflix of Amazon.

6. Zot van A (2010)

Eigenlijk is Zot van A een Sinterklaasfilm en geen kerstfilm. Geen probleem - uiteindelijk zijn dat beide winterse feesten met cadeautjes en verklede mannen met witte baarden.

Letterlijk alle Vlaamse acteurs zijn te zien in deze lokale versie van Love Actually. Zes koppels worstelen met gebroken of eenzame harten maar vinden de liefde in aanloop naar 6 december

Het is allemaal niet erg diepgaand, maar de verschillende verhaallijnen blijven strak en gaan over mensen die echt aanvoelen. En dat Sinterklaasthema: 't is eens iets anders.

> Bekijk Zot van A via iTunes Movies.

7. Four Christmases (2008)

Een powerkoppel (Reese Witherspoon en Vince Vaughn) beweegt elk jaar hemel en aarde om familiefeesten met kerst te vermijden. Dit jaar lukt dat niet, en ze moeten dus verplicht op bezoek bij hun beider gescheiden ouders (vandaar de titel). Een film over vreselijke familiefeesten: perfect voor een jaar waarin familiefeesten verboden zijn.

De cast bevat maar liefst vijf Oscarwinnende acteurs. Verwacht echter niet té veel. Je krijgt vooral lekker Amerikaanse humor - denk aan kotsende baby's, boertige broers en wat ongepaste relaties.

> Bekijk Four Christmases op Netflix, YouTube Movies of Google Play Movies.