Cinemazaal

De 13 obscuurste bioscopen van Vlaanderen en Brussel

Er zijn twee soorten mensen: mensen die chips eten in de cinema en mensen die zich daaraan ergeren. Om maar te zeggen dat bioscopen het slechtste in de mens naar boven brengen. Kleine zalen reduceren die ergernis, bieden een optimale filmbeleving op groot scherm en bevatten meestal een heerlijke scheut couleur locale. Onze favorieten op een rijtje.

1. Filmhuis Klappei: bajescoop

Filmhuis Klappei markeert de grens tussen het groezelige Antwerpen-Noord en het redelijk hippe Borgerhout. Het is een minuscule buurtbioscoop in een oud politiekantoor, inclusief cellen en tralies. Obscuurder wordt het niet. Er is maar één zaal - en een cosy bar. Toch vind je hier alle genres: van familieblockbuster tot arthouseprent.

2. Studio Geel: arthouse in de diepe Kempen

Studio Geel in - hou je vast - Geel combineert kaskrakers met zogenaamde filmparels: minder bekende films die de eigenaars kunnen smaken. Voor mensen uit de Kempen is het mogelijks de enige kans om arthousefilms te bekijken. De programmatie plaatsen ze wekelijks via een screenshot van een Word-documentje op hun Facebookpagina. Sympathiek!

3. Studio Rubens: online erfgoed

In Studio Rubens in Zwijndrecht bekijk je Vlaamse titels, internationale kaskrakers of familiefilms. Huiselijk: geniet tijdens de film van een streekbiertje of glas wijn. Ze verdienen echter vooral een plek in deze lijst vanwege hun website. Het allerbeste van nineties webdesign.

De nostalgische Cine Variétés in Lier vertoont voor elk wat wils, met regelmatig extraatjes zoals een ingeleide film of een vertoning van een oudere klassieker. Ook het huisreglement is een aanrader, met duidelijke taal zoals: "U bent geen duif, en een cinemazaal is geen duivenhok" en “Draagbare telefoons zijn onverdraagbaar.”

5. KASKcinema: voor durvers

KASKcinema is de huisbioscoop van de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze vertonen er films voor durvers: festivalhits die in België geen traditionele distributie vonden, klassiekers en cultfilms, documentaires en animatiewerk, audiovisuele experimenten en kortfilms.

De gevel van Cinema Central in Ninove ziet eruit als een schreeuwerige krantenwinkel. Vergis je niet - deze bioscoop viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Binnen is het gelukkig gezelliger dan buiten. Hier ligt de nadruk op familiefilms.

7. Cinema De Keizer: charme van toen

Cinema De Keizer in Lichtervelde zag het levenslicht in 1924 en heeft nog altijd de charme van toen. Kies voor een zeteltje in de parterre of op het balkon en wacht vol spanning tot het gordijn openschuift. Op het programma vind je nieuwe films en klassiekers - en af en toe een avondje karaoke voor de liefhebbers. 

8. Beverly Screens: voorverwarmde stoelen

Beverly Screens in Knokke-Heist heeft het allemaal. De beste naam van een bioscoop ooit, een familiale sfeer en … Colin Farrell, Jean Claude Van Damme en Matthew McConaughey pikten er naar verluidt al een filmpje mee. Probeer niet te opvallend de stoelen te aaien.

Filmmuseum CINEMATEK in Brussel heeft een van de belangrijkste filmcollecties ter wereld, met tienduizenden titels. Daaruit wordt zorgvuldig een programma samengesteld. Bijzonder: je kan er stille films uit de oude doos bekijken, met live pianobegeleiding.

In de Brusselse Koninginnegalerij vind je een bijzondere architecturale parel in art-decostijl. Alleen al daarvoor is Cinéma Galéries een bezoekje waard. Er is vooral aandacht voor experimentele (animatie)films - een niche zoals een andere.

11. Cinema Aventure: de zachtste zetels

Nog meer galerijen: goed verstopt in de centrumgalerijen ligt Cinema Aventure, dat graag uitpakt met zijn extra zachte en ruime zetels. Kwaliteitscinema is voor doorzetters, en dan kan je maar beter comfortabel zitten. Hier bekijk je een breed scala aan genres, van bekende titels tot kleine docu's.

12. Styx: de allerkleinste zaal

De legendarische Styx in Elsene vertoont in een zaaltje met nog geen 40 plaatsen. Hier bekijk je arthousefilms en tijdloze klassiekers, met regelmatig filmconcerten en andere evenementen.

De vrijwilligers (!) van Cinema Nova maken er een zaak van om alleen films te tonen die elders geen plek vinden. De programmatie wordt steeds opgehangen aan thema's en evenementen. De zaal lijkt bovendien een bouwwerf en het is hier doodnormaal als de film even stilvalt. Sfeervol!

Reeks
Film