U bent hier:

Dans in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Dans in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Dans in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Voor beginners of ervaren kijkers: geniet van prachtig bewegende lichamen.


1. Inoah: kan sporen van hiphop bevatten

Gaan kijken, want: Bruno Beltrão is een van de meest verfrissende choreografen van de laatste jaren. In een elektrisch geladen voorstelling smokkelt de Braziliaan elementen van hiphop - zijn eerste liefde - moderne dans binnen. Tegen de achtergrond van het corrupte Braziliaanse straatleven vormen tien dansers een adembenemende compositie. Aanvankelijk aarzelend, tot de spanning explodeert in een storm aan sprongen en headspins.

Waar en wanneer? Vanaf 3 oktober in Gent, Brugge, Hasselt, Leuven en Oostende   

 

2. Kind: opgroeien met keuzes, twijfels en lichamelijke veranderingen

Gaan kijken, want: na Vader en Moeder voltooit dansgezelschap Peeping Tom zijn bejubelde familietrilogie. Hoe gaan kinderen op zoek naar de waarheid? Hoe uiten ze hun angsten wanneer volwassenen uit de buurt zijn? Via voorbereidend onderzoek met jongeren van verschillende achtergronden – bevoorrecht, achtergesteld, ouderloos – peilden de choreografen naar hun lichaamstaal en speeldrang. Elke actie in Kind vertrekt dan ook van de angsten en verlangens die een kind ervaart.

Waar en wanneer?  Vanaf 17 oktober in Brussel en Brugge  

 

3. Zero For Conduct: oude geesten in jonge lichamen 

Gaan kijken, want: de wereld verandert met een duizelingwekkende snelheid. Waarom zien onze klaslokalen er dan nog net zo uit als 100 jaar geleden? Een diverse groep van elf jongeren stelt ons huidige onderwijssysteem in vraag en deelt hun kijk op de wereld en de toekomst. Het resultaat is een voodoo-ritueel in een klaslokaal waarin de jeugd haar honger naar kennis bedanst, en haar drang om het beter te weten uitspuwt.

Waar en wanneer? Vanaf 10 november in Leuven, Gent en Kortrijk   

 

4. CRIA: het leven als een staat van liefdevol zijn

Gaan kijken, want: Alice Ripoll is een rijzende ster in de internationale danswereld. Vijf jaar geleden ontmoette ze een groep jonge dansers in haar thuisland Brazilië en raakte geïnspireerd door hun levenslust en moed. In 'CRIA' vieren ze het leven met hedendaagse en urban dans, recht uit de favela's van Rio de Janeiro. Gedreven door het sociale onrecht in Brazilië reist Ripoll in deze voorstelling naar de lichamen waaruit het leven ontspringt.   

Waar en wanneer? Vanaf 29 november in Koksijde, Waregem, Turnhout, Leuven en Gent 

"Denk je dat je alles hebt gezien, zie je de Braziliaanse dansers van Suave. En dan weet je pas hoe vrij, ritmisch en sensueel heupen en billen, schouders en borstkassen kunnen bewegen."

De Volkskrant over 'CRIA'

5. Currents: tussen dans en architectuur 

Gaan kijken, want: Karel Burssens is architect, ingenieur en decorontwerper en was betrokken bij modeshows voor Dior en Kenzo. Nu waagt hij zich voor het eerst aan choreografie. De blikvanger in Currents is een rondzoevende lichtsculptuur die niet alleen ritme en ruimte bepaalt, maar ook de bewegingen van danser Tarek Halaby. Een poëtisch samenspel van mens en machine.

Waar en wanneer? Vanaf 26 september in Gent en Leuven  

 

6. Traces: de driften en instincten van Wim Vandekeybus

Gaan kijken, want: deze voorstelling is een zoektocht naar de sporen van de natuur die het lichaam is vergeten. Hoeveel dier leeft er nog in de mens? Wim Vandekeybus kijkt voorbij de taal en het menselijk geheugen, naar het verhaal dat alleen in de pulsies van dans en muziek verteld kan worden. Tien dansers bewegen zich voort op een soundtrack gecomponeerd en live gebracht door Trixie Whitley en Marc Ribot. 

Waar en wanneer? Vanaf 8 december in Brugge en Brussel 

 

7. Bartok / Beethoven / Schönberg: vintage Rosas

Gaan kijken, want: Rosas brengt drie vroege werken van de wereldberoemde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker op één avond. Van haar eerste choreografie op hedendaagse klassieke muziek, tot dansers de zwaartekracht uitdagen in een ingenieus groepswerk. De drie stukken getuigen stuk voor stuk van buitengewone virtuositeit die altijd bijdraagt tot een waanzinnig mooie verbeelding van de muziek.

Waar en wanneer? Vanaf 21 november in Roeselare, Genk en Leuven

 

8. The Sea Within: de kracht van het collectief én het individu

Gaan kijken, want: Lisbeth Gruwez heeft een stalen reputatie als choreografe en danseres. The Sea Within ging een jaar geleden al in première maar verdient nog altijd een plek in dit lijstje. Elf danseressen vormen een kleurig kluitje lichamen die tuimelen en voortdeinen, worden uiteengerukt en weer samenklonteren. 

Waar en wanneer? Vanaf 10 november in Deinze, Diest, Aalst, Turnhout, Tongeren, Sint-Niklaas en Dilbeek   

"Een prachtig en dreigend geheel van tien eigenzinnige individuen. Of hoe verwarring en schoonheid hand in hand gaan."

De Morgen over 'The Sea Within'

Ontdek ook: 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.