U bent hier:

Dans in het najaar: 7 onmisbare voorstellingen

Tender Men

Dans in het najaar: 7 onmisbare voorstellingen

Of je nu een beginner of een ervaren kijker bent: deze bijzondere dansvoorstellingen mag je dit najaar niet missen.


1. Een ode aan Joni Mitchell in Moving Ballads

Femke Gyselinck gaat in Moving Ballads op zoek naar ongehoorde (en vooral ongeziene) verhoudingen tussen popmuziek en moderne dans,  tussen lyrics en lyriek, tussen uitbeelding en verbeelding. En dat allemaal op het oeuvre van Joni Mitchell. 

Waar en wanneer? Van 23/9 tot 23/10 in Gent, Kortrijk, Genk en Strombeek-Bever

 

2. Een duister sprookje in Kind

Na Vader en Moeder is Kind het derde deel in de familietrilogie van Peeping Tom. Gabriela Carrizo en Franck Chartier nemen je mee naar een universum vol sprookjes en magie, in een donker woud aan de voet van torenhoge kliffen. Een te groot meisje op een te kleine fiets neemt je mee naar deze vreemde en duistere wereld, waarin kinderen op zoek moeten naar hun identiteit - door zich te spiegelen aan hun omgeving, maar ook door zich ertegen af te zetten. 

Waar en wanneer? Op 3/10 in C-mine (Genk) 

 

3. Razendsnel voetenwerk in Come on Feet

Footwork is een subgenre van Electronic Dance Music, onstaan in de straatcultuur van Chicago: de naam verklapt al dat alles hier draait om razendsnel voetenwerk, in battles en gecombineerd met uptempo ritmes. In Come on Feet zoeken vijf dansers al improviserend naar de ontmoeting tussen de urban clubcultuur en moderne dans, met live clubmuziek van Bert en Stijn Cools. 

Waar en wanneer? Van 3/10 tot 30/10 in Deinze, Elsene, Diest, Brugge, Antwerpen, Heist-op-den-Berg, Leuven en Sint-Niklaas

 

4. Dans en percussie in Drumming

Drumming is een van de meest iconische choreografieën van Anne Teresa de Keersmaeker, gemaakt voor de gelijknamige minimalistische partituur van Steve Reich. Dit najaar krijg je nog eens een kans om te gaan kijken: verwacht je aan een golf van pure dans en klank, en een draaikolk van levensenergie. 

Waar en wanneer? Van 9/10 tot 3/12 in Vorst en Genk

 

5. Een wervelende bromance in Tender Men

Tender Men is een voorstelling over mannen en gevoeligheden. Choreograaf Koen De Preter verkent de schoonheid en poëzie van aanrakingen, maar ook de chaos en misverstanden die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Hoe zouden mannen met elkaar omgaan in een wereld zonder homofobie? De vier dansers (uit Mali, Taiwan, Estland en België) complementeren en contrasteren elkaar, koppelen stoer aan sensueel. Het resultaat: een voorstelling die zowel dansant, filmisch, abstract als sferisch is - en vooral herkenbaar.

Waar en wanneer? Van 20/10 tot 24/10 in Leuven, Berchem en Koksijde

 

6. Urban legendes in Solomon x Sheba

We are not People is het eerste Urban Dance Theatre Company van het land. In hun nieuwste voorstelling Solomon x Sheba katapulteren ze de oude legende van Solomon en Sheba naar een waar coming-of-age verhaal, met onderweg een stevige portie urban dans, popmuziek en vogueing. Laat je meeslepen door het spannende verhaal van twee jonge makers, over identiteit, liefde, cultuur en ontluikende seksualiteit. 

Waar en wanneer? Van 23/10 tot 15/11 in Overijse en Antwerpen

 

7. Eeuwig kind in As long as we are playing

Kabinet K staat te popelen om As long as we are playing te spelen: de voorstelling werd gepland voor de lente, maar werd verdaagd naar dit najaar. Het is een voorstelling als een speeltuin: tien dansers en muzikanten van verschillende generaties zijn verwikkeld in een aanstekelijk spel. Ze wonen in een land dat Speelplaats heet, en waar ze niets liever doen dan de regels in vraag stellen. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en verder voor iedereen die van spelen houdt. 

Waar en wanneer? Op 27/11 in STUK (Leuven) 

 

Ontdek ook:

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.