Dans en opera in het najaar

Dans en opera: 6 niet te missen voorstellingen

Deze voorstellingen, van opera en ballet tot clownerie en street dance, mag je dit najaar niet missen.

1. La Clemenza di Tito: een spannende thriller van Mozart

De geroemde theatermaker Milo Rau waagt zich voor het eerst aan opera met een herinterpretatie van Mozart. Het verhaal volgt keizer Tito, die na een moordaanslag vergeving schenkt aan zijn belagers. De goedheid van Tito wordt onthuld als een verborgen strategie van zelfbehoud.

Rau doorbreekt conventies door de vorm van de opera open te breken, gewone burgers een plek te geven op het podium en zelfs de partituur aan te passen. Het resultaat is een boeiende reflectie op de rol van kunst in de maatschappij, verpakt in een spannende thriller over revolutie en verraad.

2. EXIT: acrobatische dansers en klapwiekende decors

In een grote, indrukwekkende installatie met een draaiende muur en zwevende deuren bewegen vier individuen in en door de ruimte. Ze lopen, botsen, klimmen, dragen, balanceren en transformeren. Ze komen toe en vertrekken, verschijnen en verdwijnen. 

EXIT is een spannende circusvoorstelling waar beweging, partneracrobatie en balans samenvloeien. Een adembenemend straffe voorstelling, ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

3. Skatepark: skaten als choreografie

De legende wil dat skateboarden werd geboren op een dag dat lage golven de surfers in Los Angeles dwongen het asfalt op te zoeken. Skaten groeide uit tot een merkwaardige choreografie in de publieke ruimte, die intussen stevig verankerd is in de stedelijke cultuur, ook in Antwerpen.

In Skatepark verkent choreografe Mette Ingvartsen de snelheid en energie van beweging op wielen. Ze werkt daarvoor samen met een vaste groep skaters en dansers en toont de passie en doorzettingsvermogen van vallen en opstaan, grenzen verleggen, alleen maar ook als groep.

4. Foreshadow: de muur als danspartner

Op de tonen van experimentele rock bewegen 8 acrobaat-dansers als tandwielen van een collectief lichaamsmechaniek. Ze dagen elkaar én de zwaartekracht uit.

Alexander Vantournhout, onze strafste choreograaf van het moment, zet met Foreshadow een nieuwe stap in zijn onderzoek naar de relatie tussen zwaartekracht, beweging en ruimtelijkheid. 

5. EXIT ABOVE: wandelen is dansen

Anne Teresa De Keersmaeker keert terug naar de wortels van dans en westerse popmuziek. Wandelen is het centrale thema, van blues tot Schubert. De voorstelling biedt een unieke kijk op de relatie tussen beweging, muziek en emotie.

Singer-songwriter Meskerem Mees componeerde, en schittert ook als performer in deze stormachtige dansvoorstelling. Ze werkt naadloos samen met de dansers van Rosas, en vult het podium met een prachtige naturel. 

29 nov - 2 dec

Anne Teresa De Keersmaeker / Meskerem Mees / Jean-Marie Aerts / Rosas

Antwerpen 18 (Antwerpen)
Dansvoorstelling

6. Nuggets: clownerie op zijn best

Een figuurtje wroet koortsachtig door een berg buizen, draden, plastic zeilen. Hij moet iets maken, en wat hij nu niet kan gebruiken, spaart hij voor later. Nuggets is een ritmische solovoorstelling vol slapstick over het individu dat zich probeert staande te houden in een maatschappij die altijd meer lijkt te willen.

Theatermaker Maxim Storms levert niet alleen een meesterlijke fysieke prestatie, maar brengt ook scherpe maatschappijkritiek in zijn voorstelling zonder een enkel woord te zeggen. Een parel van clownerie en tragikomische expressie.

Reeks
Podium