UiT

Dag van de Wetenschap: de 6 boeiendste activiteiten

Zondag 27 november is Dag van de Wetenschap: meer dan 100 musea, kennis-en onderzoeksinstellingen, STEM-academies en bedrijven in heel Vlaanderen gooien dan hun deuren open voor nieuwsgierige bezoekers. Trek naar een van deze spannende activiteiten en ontdek dat wetenschap écht overal is.

1. Pret met printers in Sint-Niklaas

Van onderdelen voor zonnecellen tot brillen en prothesen: 3D-printen is overal. Altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe zo'n printer werkt, en hoe je zelf iets kan printen? In Sint-Niklaas leer je er alles over, en mag je bovendien met je eigen ontwerp op zak weer naar huis.  

2. Pralines onder de scanner in Gent

Weet jij ook nooit welke praline te kiezen? In UZ Gent is dat geen probleem, want daar kan je je chocolade gewoon even door de MRI-scanner sturen om de binnenkant te bekijken - geen risico op die vieze pralines met fruitvulling. 

Een MRI-scanner heeft bovendien nog nuttige toepassingen: laat je rondleiden in het lab en ontdek hoe je de binnenkant van een mens (of een praline) in beeld kan brengen. 

3. Gedachten leren lezen in Leuven

Iemands gedachten lezen, kan dat? Jazeker. Ga de uitdaging aan in Leuven: laat in je hersenen kijken en het zweet op je handen meten, tot de wetenschappers kunnen ontfutselen wat er in je hoofd omgaat. 

4. Kunst en wetenschap in Antwerpen

In het pas heropende KMSKA kan je een praatje slaan met de wetenschappers van het Ensor Research Project. Ze bekijken de schilderijen van Ensor onder UV-licht, met infraroodlicht en zelfs met radiografie: zo komen ze meer te weten over de vernislagen, ondertekeningen en de structuur van het schilderij. Wil je weten hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Trek naar het museum en stel al je vragen. 

5. Kiwi-DNA in Hasselt

Niet alleen mensen hebben DNA, maar ook andere dieren en zelfs planten. Zelfs kiwi's: verdiep je in moleculair biologisch onderzoek en leer hoe je het DNA kan isoleren uit de cellen van het fruit. Daarna kan je de code van het DNA lezen, genen opsporen en zelfs het DNA wijzigen. 

6. Knutsel je eigen lichtshow

Nog wat te vroeg om al een kerstboom in huis te halen? Niet op Dag van de Wetenschap. In Poperinge maak je je eigen boompje door op een printplaat de nodige elektrische chips te solderen. Alles juist verbonden? Dan wordt je getrakteerd op je eigen mini-lichtshow. 

Alle activiteiten op Dag van de Wetenschap

Meerdere dagen en locaties

Waar ben ik? Dier ben ik!