U bent hier:

Dag van de Wetenschap: de 5 spectaculairste activiteiten

Dag van de Wetenschap: de 5 spectaculairste activiteiten

Dag van de Wetenschap: de 5 spectaculairste activiteiten

Zondag 24 november 2019 is Dag van de Wetenschap. Bedrijven, universiteiten, musea en allerlei laboratoria in heel Vlaanderen gooien hun deuren open voor nieuwsgierige bezoekers. De meeste activiteiten zijn bovendien gratis.


Alles is wetenschap en iedereen is een wetenschapper, van een astronaut over een loodgieter tot een noordzeevisser. Dat probeert de Dag van de Wetenschap aan de wereld duidelijk te maken, en ze halen alles uit de kast. Dit zijn volgens ons de 5 bijzonderste activiteiten ...

 

1. Racen met schuurmachines en cirkelzagen

Een power tool drag race is even spannend als het klinkt. Er zijn mensen die hun werkgerief ombouwen tot racemachine. Goed gevonden, dan heb je er nog wat aan als de verbouwingen rond zijn.

In Borsbeek proberen gepimpte boormachines en haakse slijpers zo snel mogelijk een houten parcours van 20 meter af te leggen. De spanning zal te snijden (of te zagen) zijn, want de Belgische kampioenstitel staat op het spel.

 

2. Levens redden met je blote handen

Als je oefent op reanimatietechnieken, weet je nooit écht of je het zou kunnen ... tot het eens nodig is.

In Antwerpen kan je via virtual reality voelen hoe het is om iemands leven te redden. Dankzij de technologie wordt de situatie levensecht en voel je de spanning stijgen tijdens je reddende handelingen.

 

3. Blad, steen, schaar tegen een supercomputer

Of het blad, steen, schaar is dan wel schaar, steen, papier - dat laten we in het midden. Iemand heeft het spannendste spel ter wereld aangeleerd aan een computer. Het systeem herkent jouw handgebaren en tracht je te verslaan door uit jouw vorige zetten zelf een intelligente strategie te leren.

Laat je vernederen door artificiële intelligentie in Sint-Katelijne-Waver.

  

4. Met een VR-bril de baarmoeder in

Wie dacht dat achtbaanritjes en zombiegevechten de spannendste dingen zijn om met een VR-bril te doen, heeft het mis. AP Hogeschool geeft je de kans om het lichaam van een zwangere vrouw van binnenuit te bestuderen in virtual reality. Allen terug naar de baarmoeder dus. 

 

5. Toon je speurskills in CSI Brussel

Het aantal tv-series waarin knappe en coole speurders en onderzoekers zich buigen over vingerafdrukken, bloedspatjes en DNA-stalen, is al lang niet meer te tellen. Je zou bijna vergeten dat er ook echt mensen zijn die dit voor de kost doen.

In Brussel kan je zelf CSI-gewijs aan de slag in een forensisch lab met een verdacht poeder. Wat is het en wie is de dader? 

 

Ook voor mini-uitvinders

Voor de kleinsten is het aanbod zo mogelijk nog spectaculairder. Ze kunnen hun eigen robot programmeren, een bruisbal maken, met 3D-printers spelen en nog veel meer. Ontdek alle activiteiten voor kinderen.

 

Alle activiteiten

Bekijk alle workshops en demonstraties tijdens de Dag van de Wetenschap.

Of check het aanbod per provincie:

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt

Alle activiteiten op de Dag van de Wetenschap

Geen resultaten gevonden.