Dag van de Dans op Podium 19

De dansbenen van de organisatoren van Dag van de Dans krijg je niet klein. Hun ode aan de kunst van het dansen kan je op zaterdag 24 april gratis volgen via de cultuurzender Podium 19. Wij presenteren je 5 topvoorstellingen die je zeker niet mag missen.

 

1. Dansmakers van morgen

De ambassadeur van Dag van de Dans 2021 is Zoë Demoustier (25). Naast bedrijvig danser en choreograaf steunt Demoustier ook jonge podiumkunstenaars via haar Platform In De Maak. In 2019 won ze de Prijs voor Jonge Belofte van Leuven.

In de reeks Dansmakers van morgen gaat Zoë in gesprek met jonge makers aan het begin van een traject of op een keerpunt in hun carrière. Het levert negen inspirerende portretten op van aanstormend talent uit de wereld van de hedendaagse dans.

 

2. any attempt will end in crushed bodies and shattered bones

Het hoogtepunt van deze editie: de filmadaptatie van Jan Martens' populaire dansvoorstelling any attempt will end in crushed bodies and shattered bones. Voor de filmregie kreeg Martens hulp van Lukas Dhont, bekend van de balletfilm Girl (2018).

Het ballet de corps uit any attempt... is atypisch: de jongste danser is 16, de oudste 69. Het is een afspiegeling van de samenleving. De soundtrack van protestliederen en choreografie gebaseerd op protestvormen als rellen en sit-ins, maakt duidelijk dat het een samenleving vol sociale onrust betreft. 

Via de taal van de dans presenteert Martens een nieuwe stem in dit brandend actueel debat. Een stem die de polarisering aan de kant schuift en de verschillen omarmt.

 

3. Choreolab

Choreolab van Opera Ballet Vlaanderen is een jaarlijkse traditie. In het format krijgen jonge dansers carte blanche om zélf een choreografie te maken. Anders dan andere jaren moesten de choreografen wel rekening houden met beperkingen: ten hoogste 5 dansers op het podium en aanrakingen zijn uit den boze.

Dat bedierf de pret niet. Integendeel, de knaldrang spat ervan af. Deze editie is bovenal een viering van de energie, kracht en het plezier van dansen en opnieuw mogen dansen.

 

4. Soirée d'études 

Het woord zegt het zelf: een 'étude' is een studie van de mogelijkheden van een bepaalde techniek, in dit geval House Dance. Maak je geen zorgen, het is geen droge schoolachtige studie, maar een volwaardige dansvoorstelling.

De Belg Cassiel Gaube, die de House Dance aanleerde in de clubscene van New York en Parijs, nodigt twee Parijse streetdansers uit om te expermenteren met de stijl. De drie vertalen sfeer van het clubben – die grooves! die attitude! – perfect naar het grote podium. 

 

5. Au Suivant

Au Suivant! De volgende! Het uitgangspunt van deze kortfilm/fictieve documentaire is een auditie waar jonge dansers (13-22) elkaar ontmoeten. De personages branden van de ambitie, wat van Au Suivant een ode maakt aan het vuur dat in jongeren brandt.