U bent hier:

Dé dans-voorstellingen van 2017

Dé dans-voorstellingen van 2017

Dans heeft wel eens de naam moeilijk, abstract of gewoonweg vervelend te zijn. Maar niet zo in Vlaanderen! Een heleboel Vlaamse dansgezelschappen behoren tot de wereldtop en onze hoofdstad is zowat het dansmekka van Europa - hou dat in gedachten, de volgende keer dat je iemand spastisch over straat ziet bewegen en denkt met een waanzinnige te doen te hebben. To the point nu: wordt het geen tijd om je eens te verdiepen in dat onbekende en dus te vaak onbeminde genre? Dans is er in alle variaties en kleuren: van klassiek ballet over conceptuele dans tot jeugddans.

Gewoon een kijkje nemen hieronder, en je vooroordelen smelten als sneeuw voor de zon.

Ontdek hier de must-sees van het dansvoorjaar 2017:

 

 • Vanaf 22 januari: Horses - kabinet k (9+)
  Dansduo Joke Laureyns en Kwint Manshoven strijden al tien jaar voor de erkenning van dans voor kinderen als een volwaardig medium: geen kinderspel dus, maar volwassen kunst, die makkelijk toegankelijk is voor een jong publiek. Hun jongste voorstelling gaat over vertrouwen, zowat het basisbegrip in de dans. Vijf jonge kinderen en drie volwassenen staan samen op scène.
 • Vanaf 27 januari: Spartacus - Ballet van Vlaanderen

  Wie kent nog Spartacus, de heldhaftige slaaf in het Oude Rome, die  - misschien wel als eerste - een vrijheidsstrijd voerde tegen slavernij en voor menselijke waardigheid? Het ballet op muziek van Aram Katsjatoerian werd een legendarische productie in een al even legendarische choreografie van wereldvermaard topchoreograaf Joeri Grigorovits. Hij maakte er een wervelend spektakel van met virtuoze dans en overtuigende karakterportretten van de twee opponenten: de slaaf Spartacus en de Romeinse veldheer Crassus. Nagelbijten!

 • 28 maart: Until Our Hearts Stop - Damaged Goods  (foto)

  De choreografe Meg Stuart werd twee seizoenen geselecteerd voor het Theaterfestival met de prachtige solo Hunter, waarin ze een intieme inkijk gaf in haar eigen persoonlijkheid. Voor Until Our Hearts Stop zet ze van de weeromstuit veel volk op scène. Zes performers en drie muzikanten ontmoeten elkaar op een plek die zowel een nachtclub als een arena kan zijn: het is een duistere plek waar verlangen en illusie elkaar kruisen…

 •  Vanaf 14 april: Mockumentary of a contemporary saviour - Wim Vandekeybus

  Vandekeybus en zijn compagnie Ultima Vez behoren tot onze vaste waarden, en sinds zijn zus hem zo prachtig in beeld bracht in de documentaire WIM, ligt hij ons nog nauwer aan het hart. Zijn danstaal is toegankelijk en vaak verhalend, en het liefst kijken wij naar Vandekeybus zelf, die zichzelf leerde performen, en dat doet met een ontroerende onvolmaaktheid. In deze Mockumentary draait het om een raadselachtig Kind, dat de vernietiging van de mensheid probeert te stoppen - een soort kleine, nieuwe messias dus. Haleluja!

 • Vanaf 24 mei: Icon - Sidi Larbi Cherkaoui 

  Sidi Larbi Cherkaoui is altijd al een geëngageerd man geweest, zijn choreografieën bevragen thema's als harmonie, verbinding en vrede. Zijn jongste worp Icon bevraagt de houdbaarheid van 'iconen' van onze tijd - wat eerst nog geliefd en aanbeden wordt, wordt een dag later verguisd. Hij brengt daarvoor een hele hoop mensen op scène: de twaalf dansers van een Göteborgs hedendaags dansgezelschap, aangevuld met zes dansers uit zijn eigen gezelschap Eastman. Bakske vol, nu u nog in de zaal.
   
Alle dansvoorstellingen

zaterdag 22 december 2018

Klassiek Ballet De Notenkraker Sint-Petersburg

Brussel, Paleis voor Schone Kunsten

Dansvoorstelling

Van 19 december 2018 tot 22 december 2018

Furioso

Gent, Opera Gent

Dansvoorstelling

zaterdag 22 december 2018

De notenkraker

Hasselt, Cultuurcentrum Hasselt

Dansvoorstelling

Van 13 september 2018 tot 10 januari 2019

Cursus Klassiek ballet voor volwassenen

Poperinge, Body Fit

Cursus of workshop

zaterdag 12 januari 2019

HET ZWANENMEER

Alsemberg, CC de Meent Schouwburg

Dansvoorstelling

Van 21 september 2018 tot 11 januari 2019

Ballet (Klassiek)

Gent, Danshuis De Ingang

Cursus of workshop

Van 21 september 2018 tot 9 november 2018

Ballet (Klassiek)

Gent, Danshuis De Ingang

Cursus of workshop

Van 28 september 2018 tot 18 januari 2019

Ballet (Klassiek)

Gent, Danshuis De Ingang

Cursus of workshop

Van 17 september 2018 tot 4 februari 2019

Hedendaagse Dans

Gent, Danshuis De Ingang

Cursus of workshop

Van 17 september 2018 tot 4 februari 2019

Hedendaagse Dans

Gent, Danshuis De Ingang

Cursus of workshop

Bekijk alle activiteiten
Dé dansvoorstellingen van 2017