U bent hier:

Comedy en cabaret: 8 onmisbare shows

Comedy en cabaret: 8 onmisbare shows

Comedy en cabaret: 8 onmisbare shows

Acht shows dit voorjaar om naar uit te kijken - en da's niet om te lachen. Maar eigenlijk wel.


1. Brigitte Kaandorp: nog altijd een heel zwaar leven

Ken je van: haar heel zwaar leven - intussen een tijdloze klassieker

Brigitte Kaandorp is de ongekroonde cabaretkoninging van de lage landen. Ze wisselt absurde beschouwingen af met gevoelige liedjes en haar zelfspot is tegelijk ontwapenend, innemend en hilarisch.

Ze is intussen ouder en wijzer. De allerwildste frisheid van limoenen is er af, de eieren zijn op en de kinderen zijn het huis uit. Gewapend met haar onverwoestbare humor en loepzuivere zangstem neemt ze de laatste ontwikkelingen door.

Ze maakt een bescheiden tournee door Vlaanderen. Wie nog tickets wil, zal zich best haasten. 

 

2. Senne Guns: een opmerkelijk debuut

Ken je als: singer-songwriter, muzikant bij Tomàn en Admiral Freebee

In zijn cabaret-debuut Opus 3 fileert pianist en zanger Senne Guns de muziek én zichzelf. Hoe deed Mozart dat in godsnaam, een requiem componeren en tegelijkertijd de wasmachine aansluiten terwijl Wolfgang Junior de kamer bijeen krijste?

De unieke mix van humor, muziek en absurdisme in deze voorstelling was vorig jaar goed voor een tweede plaats op het prestigieuze Leids Cabaretfestival. "Een echte verhalenverteller in een droogkomisch universum. Qua timing is hij briljant, zijn grappen zijn minutieus geplaatst en zijn mimiek al net zo aanstekelijk. Een groot talent", aldus de jury.

 

3. William Boeva: in quarterlife-crisis

Ken je van: Scheire en de Schepping, zijn vorige twee shows

De grappigste dwerg der lage landen: zo noemt William Boeva zichzelf graag. Hij spot onbeschaamd met zijn gestalte maar houdt ook het publiek een vlijmscherpe spiegel voor.

Hij is intussen 30 geworden. In zijn nieuwe show worstelt hij met de verwachtingen die daarbij komen kijken, zoals trouwen, kinderen krijgen en stoppen met fastfood bestellen en forten bouwen met lege pizzadozen.

 

4. Stijn Van de Voorde: de voor- en achterkant van rock-'n-roll

Ken je van: Studio Brussel, presentator van de Main Stage op Rock Werchter

Dit jaar werkt Stijn Van de Voorde precies 20 jaar voor Studio Brussel. Op twee decennia tijd leerde hij een en ander bij over muziek en alles daarond.

In For Those About To Rock: I Salute You ontsluiert hij wat er écht gebeurt in de backstage van een festival en waarom sommige bands lang meegaan (en andere niet). Vergis je niet: met zijn droog sarcasme laat hij geen spaander heel van zijn én jouw muzikale helden.

 

5. Tania Van der Sanden: openhartig en hilarisch

Ken je van: In de Gloria, Het Eiland, Man Bijt Hond (Vaneigens)

Dat Tania 'mammie' Van der Sanden barst van het comedytalent, hoeft ze al lang niet meer te bewijzen. In haar eerste onewomanshow laat ze een heel leger personages los op het publiek: Guillaume van de toneelschool, moeder Liliane van Deurne, nonkel Warre en tante Lida, zuster Fredeswinde van het Sint-Servaescollege van Schoten en ... Tania zelf.

Maar kan je jezelf ook spelen? Naarmate ze in de voorstelling dichter bij zichzelf komt, wordt komedie langzaamaan tragikomedie.

 

6. Xander De Rycke: de canon van de Vlaamse comedy

Ken je van: de podcast Mosselen of Half Twee, zijn eerdere shows

15 jaar geleden begon de piepjonge Xander De Rycke zijn carrière als enfant terrible van de Vlaamse comedy. Een handvol shows en tientallen uitverkochte zalen later past zijn naam in hetzelfde rijtje als pakweg Alex Agnew en Philippe Geubels.

In zijn nieuwe show Bekend & Bescheiden heeft hij het over alles wat er de voorbije jaren voor hem en de wereld is veranderd. De overgang van twintiger naar dertiger, met bijhorende angsten en onzekerheden, heeft hij intussen overleefd. Of toch niet?

 

7. Jeron Dewulf: sprookjes op de korrel

Ken je van: tv-programma's Foute Vrienden en Advocaat van de Duivel

In zijn podcast De Niet Zo Serieuze Sprookjes improviseert Jeron Dewulf absurde vertellingen. Hij gaat verder op dit thema in zijn nieuwe show Er was eens ... Jeron Dewulf.

We verwachten soms een prins op het witte paard, of zouden stiekem graag een kabouter tegenkomen die ons drie wensen gunt. Maar het leven is geen sprookje. Jeron Dewulf toetst de harde realiteit genadeloos aan het parallelle universum van de sprookjes - en omgekeerd. 

 

8. Amelie Albrecht: om in het oog te houden

Ken je van: Humo's Comedy Cup, De Slimste Mens Ter Wereld

Amelie Albrecht was tot voor kort een ongemotiveerde postbode. Twee jaar geleden begon ze met standup-comedy, een jaar later won ze Humo's Comedy Cup. Dat is zéér bijzonder.

Een avondvullende show heeft ze nog niet. Je kan haar wel regelmatig aan het werk zien op comedy nights, open mics en bijvoorbeeld als voorprogramma van William Boeva. Haar stijl? Droog, direct en veel zelfspot.

 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

Meer comedy

Van 25 januari 2020 tot 26 januari 2020

Wandelaars - Wim Helsen, Roy Aernouts

Oostende, H11

Theatervoorstelling

zondag 26 januari 2020

Love is in the air - Marcel Vanthilt, Birgit Kersbergen & Leen Diependaele (try-out)

Oostende, Huiskamer Chambres d'O

Theatervoorstelling

zondag 26 januari 2020

LIFTEN, de muzikale komedie

Wevelgem, CC Wevelgem

Theatervoorstelling

Van 24 januari 2020 tot 26 januari 2020

Bejaardentehuis 'De Toekomst'

Alsemberg, CC de Meent

Theatervoorstelling

Van 17 januari 2020 tot 26 januari 2020

Tomate crevette zonder crevettes

Haacht, De Tiendenschuur

Theatervoorstelling

Van 10 januari 2020 tot 26 januari 2020

Chez Charlotteke

Anderlecht, Fou Rire

Theatervoorstelling

zondag 26 januari 2020

Uitstap naar Toneelvoorstelling 'Wie van de drie'

Middelkerke, CC De Branding

Theatervoorstelling

zondag 26 januari 2020

What The Fun - Labo

Brussel, Le Cercle des voyageurs

Theatervoorstelling

zondag 26 januari 2020

Comedy@BarDeLuux: Joost Van Hyfte

Overpelt (Pelt), Bar DeLuux

Theatervoorstelling

maandag 27 januari 2020

Piv Huvluv

Beernem, O.C. De Kleine Beer

Theatervoorstelling

Bekijk meer tips