Amelie Albrecht

Comedy en cabaret: 7 onmisbare shows

Onze stand-upcomedians moesten het maandenlang zonder publiek stellen. Ze staan te popelen om hun nieuwe, uitgestelde of hernomen shows op jullie los te laten. En da's niet om te lachen. Maar eigenlijk wel.

1. Amelie Albrecht: een heel zwaar leven

Ken je van: Humo's Comedy CupDe Slimste Mens Ter Wereld

Amelie Albrecht was tot voor kort een ongemotiveerde postbode. Drie jaar geleden begon ze met standup-comedy, een jaar later won ze Humo's Comedy Cup. Dat is zéér bijzonder.

Ze kreeg haar hele leven te horen dat ze nergens zou komen met haar grote mond en neiging om alles in het belachelijke te trekken. Een eigenschap die haar vroeger voortdurend in de problemen bracht, maar haar nu wel toelaat te try-outen met haar allereerste avondvullende showZwaar levenHaar stijl? Droog, direct en veel zelfspot.

 

2. Stijn Van de Voorde: de voor- en achterkant van rock-'n-roll

Ken je van: Studio Brussel, presentator van de Main Stage op Rock Werchter

Stijn Van de Voorde werkt al meer dan 20 jaar voor Studio Brussel. Op twee decennia tijd leerde hij een en ander bij over muziek en alles daarrond.

In For Those About To Rock: I Salute You ontsluiert hij wat er écht gebeurt in de backstage van een festival en waarom sommige bands lang meegaan (en andere niet). Vergis je niet: met zijn droog sarcasme laat hij geen spaander heel van zijn én jouw muzikale helden.

 

3. Bart Cannaerts: eindelijk terug van nooit weggeweest

Ken je van: De Slimste Mens Ter Wereld, zijn vorige shows

Bart Cannaerts staat eindelijk weer op een podium, met zijn vierde avondvullende voorstelling We moeten nog eens afspreken. Hij doet daarin wat hij het beste kan: verhalen vertellen over alles en liedjes zingen over niets, in zijn enthousiaste en licht cynische stijl.

 

4. Tania Van der Sanden: openhartig en hilarisch

Ken je van: In de Gloria, Het Eiland, Man Bijt Hond (Vaneigens)

Dat Tania 'Carla-kaka' Van der Sanden barst van het comedytalent, hoeft ze al lang niet meer te bewijzen. In haar eerste onewomanshow laat ze een heel leger personages los op het publiek: Guillaume van de toneelschool, moeder Liliane van Deurne, nonkel Warre en tante Lida, zuster Fredeswinde van het Sint-Servaescollege van Schoten en ... Tania zelf.

Maar kan je jezelf ook spelen? Naarmate ze in de voorstelling dichter bij zichzelf komt, wordt komedie langzaamaan tragikomedie.

 

5. Wouter Deprez: eenvoud en verwondering

Ken je van: De Slimste Mens ter Wereld, zijn vorige shows, columns in de Standaard, zijn kritiek op Joke Schauvliege

We hoeven Wouter Deprez wellicht niet meer voor te stellen: wellicht de vrolijkste komiek van de Lage Landen. Hij en zijn iconische bakkebaarden beginnen dit najaar aan een lange tour met zijn nieuwe voorstelling Speech. Hij deelt daarin wat hem zo ontroert en verwondert in de Nederlandse taal, en wat hij eraan wil veranderen. 

 

6. Nele Bauwens: uitbundige liedjes en hilarische verhalen

Ken je als: zangeres bij El Tattoo del Tigre en Hormonia, actrice in Spoed en Zone Stad

Een cabaretvoorstelling van Nele Bauwens is al haar derde solovoorstelling, deze keer geregisseerd door niemand minder dan Raf Walschaerts (Kommil Foo). Het gaat over rusthuizen en containerparken, over swingers en politici. Met uitbundige liedjes rijgt ze de verhalen aan elkaar, net als de lachsalvo's van het publiek. 

 

7. Adriaan Van den Hoof: een terugblik

Ken je van: Discobar Galaxie, Vaneigens, Tegen De Sterren Op, Switch, Sorry Voor Alles ...

Na vijf succesvolle voorstellingen en twaalf jaar op het podium is Adriaan Van den Hoof toe aan een terugblik. In 't Zal schoon zijn als het af is grasduint hij door zijn verzameld werk. Wat heeft de tand des tijds doorstaan en wat zou hij nu helemaal anders aanpakken? En hoe komt zo’n voorstelling eigenlijk tot stand? 

 

Meer comedy

 

 

Lees ook

Theater in het voorjaar: 7 onmisbare voorstellingen

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen