UiT

Citytrippen in Gent

Onze redactie stippelde een dagprogramma uit voor één dagje in de Arteveldestad.

 

First things first

Je kan in Gent niet heen om een bezoekje aan het schilderachtige centrum met de drie torens. Boven Gent rijst... 't belfort natuurlijk, maar ook de Sint-Baafskathedraal met het overbekende Lam Gods van de gebroeders Van Eyck en de pas gerestaureerde Sint-Niklaaskerk mogen niet aan je aandacht ontsnappen.

Check en passant ook eens dat mooie gebouw dat daar tussen belfort en kathedraal ingeprangd ligt: de prachtige schouwburg van stadstheater NTGent.

 

Vroege ochtendvogel?

Aan het Sint-Jacobsplein zetten de marktkramers op vrijdag- zaterdag- en zondagochtend hun kraampjes op. Snuister rond op deze brocantemarkt en sla je slag, als je kunt, want pas op: deze Gentenaars kennen hun prijzen ...

 

Tijd voor wat alternatieve routes

De Poëzieroute bijvoorbeeld, die je aan de hand van de mooiste gedichten kriskras door de hele stad brengt. Of bekijk de stad door de ogen van Jan van Eyck tijdens de Seven Senses Tour. Laat je meevoeren langs historische pareltjes of bevaar de Gentse binnenwateren en aanschouw een spektakel van digitale projecties in de tunnel onder het François Laurentplein. 

Op de hoek van de Jacobijnenstraat vind je het beeldend kunstwerk Blauwe Vogels, dat je vooral 's avonds moet gaan bekijken - en neem meteen de moeite om door te wandelen langs de gezellige kade van de historische Graslei, waar je je kan laten verleiden tot een feeëriek boottochtje.

 

Kinderen meenemen naar Gent?

Natuurlijk! De Wereld van Kina, een interactief doe-museum op twee locaties (Het Huis en De Tuin) is een topper. 

Ook het STAM heeft een aantal verleidelijke troeven in huis om een kinderpubliek te bekoren. Blikvanger van het museum is een schaalversie in Lego-blokjes van de drie Gentse torens - met daarrond een ruimte waarin elke jonge bezoekers met blokjes aan zijn eigen stad kan bouwen.

 

Muziek- en podiumfans 

Dan kan je niet om kunstencentrum Vooruit heen, dat niet alleen een broeierige plek van avant-gardekunst is, maar ook gewoon een fijn café midden in de studentenbuurt waar je tegen een schappelijke prijs ook iets kunt eten.

Wie rechts de hoek om slaat en de straat naar beneden bolt richting Zuid, komt vanzelf oog in oog te staan met De Krook: splinternieuw architecturaal landmark en multimediale bibliotheek.

 

's Avonds cinemaatje doen?

Naast het grote Kinepoliscomplex telt Gent nog twee alternatieve cinema's: de Sphinx - midden in het drukke stadscentrum, op de Korenmarkt en de Studio Skoop - met bij uitstek het gezelligste café van Gent. Opgelet: Studio Skoop blijft voorlopig nog even gesloten.

 

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Gent een punt sparen. Die kan je vervolgens inruilen voor museumtickets, een drankje en ander leuks. 

 

Lees ook

Reeks
Citytrip