U bent hier:

Citytrip naar Leuven: dé hotspots

Citytrip naar Leuven: dé hotspots

Wie bij 'Leuven' nog steeds denkt aan studenten en Stella Artois - toegegeven, en ook een beetje aan Louis Tobback - moet de stad dringend beter verkennen. Waarom het ver zoeken wanneer op een boogscheut van Brussel een pareltje ligt dat ook culturele dagtrippers heel wat te bieden heeft? Kom, we gidsen je langs de mooiste plekjes van Leuven - wedden dat je aan één dag niet genoeg hebt?

Openluchtmuseum

Begin bij het begin, en doe je ogen wijd open. Leuven is een openluchtmuseum vol prachtige gevels, pleinen en historische gebouwen, feeërieke picknickplekjes en immense speeltuinen. Die kan je gewoon meepikken op wandel, en je hoeft er geen cent voor te betalen. Kuier op je gemakjes langs het Klein Begijnhof, het stadhuis, de Grote en Oude Markt, het station, de Sint-Pieterskerk, ... Het zijn openbare plaatsen waar regelmatig grootse en minder grootse evenementen plaatsvinden. Check UiTinLeuven.be om te weten wat er op jouw dagje uit te beleven valt.

Highlights

  • Museum M We kunnen er niet omheen: Museum M is sinds 2009 dé prestigeplek van deze levendige universiteitsstad, een architecturaal pareltje van Stéphane Beel met binnenin een vaste collectie aan laatgotische schilderijen en beelden, een indrukwekkende verzameling Vlaamse meesters uit de 19e eeuw én een breed scala aan tijdelijke tentoonstellingen op het scherp van de snee. Wist je dat het gebouw ontworpen is rondom een statige oude eik in de rustige binnentuin? Check zeker ook het museumdak, dat je een prachtig uitzicht biedt op de stad, en in de zomer dé place to be is voor het kunstenfestival M-idzomer. 

  • OPEK Klaar voor een frisse, nieuwe plek in Leuven? Ga dan van aan het station richting Stella-fabriek - je volgt gewoon je neus - en sla het hoekje om. Voor je strekt zich de vaartkom uit, met verrassend genoeg een klein jachthaventje, en aan het einde van de zwaaikom vind je OPEK. Dit Openbaar Entrepot voor de Kunsten (een oude oplagplaats van de bierfabriek) is sinds enkele jaren de artistieke hub voor heel wat kunstorganisaties in Leuven: het theatergezelschap Het nieuwstedelijk, productiehuis fABULEUS, de kunsteducatieve organisatie Mooss... maar er zit ook een deeltje van de universiteit én er is een gezellig café waar je iets lekkers kunt eten. 

  • Het Depot Liefhebbers van het betere rockwerk checken voor hun vertrek de kalender van Het Depot. Zeg nu zelf: hoe zou de Belgische muziekscene eruit zien zonder Het Depot? Een stuk minder opwindend, wellicht, want de Leuvense concertzaal ontvangt niet alleen de meest interessante bands van het moment, ze is ook gangmaker van workshops en masterclasses waarin muziekliefhebbers en muzikanten zich helemaal kunnen uitleven. De programmatie is eigenzinnig en heeft lak aan muzikale hokjes:het ontvangt zowel An Pierlé als Praga Khan, zowel Lisa Hannigan als Echo & The Bunnyman. Een plek om te ontdekken en om te blijven plakken, zoveel is zeker.

  • Leuven sport Leuven is een stad voor sporters. Hier worden niet alleen kampioenen geboren zoals Dries Mertens en Bart Swings … ook de ‘gewone’ Leuvenaar zet al eens graag een sportieve prestatie neer. Wie zijn culturele uitje graag combineert met wat meer actie, hoeft in Leuven niet op zijn gat te blijven zitten. In Leuven zijn mogelijkheden genoeg om op eigen tempo te sporten. Wandelen, joggen, zwemmen, een balletje slaan, indoor klimmen … noem maar op. Zwemmen kan bijvoorbeeld in Sportoase en in de stedelijke zwembaden van Kessel-Lo en Wilsele. Lopen doe je waar je maar wil: dwars doorheen de stad, in de verschillende stadsparken, in Heverleebos of pakweg op de Finse Piste in Park Heuvelhof.

  • Fit-O-City Fit-O-City is nog beter om je verkenningstocht te combineren met wat sport: het is een bewegingsparcours in het centrum van Leuven. Op 12 rustige plekjes in de stad vind je een informatiebord met een afbeelding en een korte uitleg over een fysieke oefening.

Stella Artois olé olé

En natuurlijk... bier. Van al dat sporten krijg je honger en dorst, dat is zeker... Al ware studentenstad puilt het Leuvense stadcentrum uit van de plekjes waar je lekker, gezond en vrij goedkoop kunt eten.

Wie de dorst extra wil aanscherpen moet misschien toch eens een geleid bezoekje overwegen aan brouwerij Stella Artois of laat je verleiden tot een bierwandeling - want per slot van rekening blijft Leuven ook wel de stad van het bier.

Maar dat niet alleen: daarvan hebben we je hopelijk overtuigd!

Wat is er te doen in Leuven?

donderdag 21 februari 2019

Infosessie Landelijke Kinderopvang kandidaat onthaalouder regio Leuven

Leuven, Landelijke Kinderopvang

Lezing of congres

donderdag 21 februari 2019

Lekker veilig hartverwarmende hapjes

Leuven, Lokaal Dienstencentrum Edouard Remy

Cursus of workshop

donderdag 21 februari 2019

Leave No Trace

Leuven, Cinema ZED - Vesalius

Film

Van 2 februari 2019 tot 21 februari 2019

Puoi Baciare lo Sposo

Leuven, Cinema ZED - Vesalius

Film

Van 13 februari 2019 tot 21 februari 2019

If Beale Street Could Talk

Leuven, Cinema ZED - Vesalius

Film

donderdag 21 februari 2019

Lezing door Ruben Mersch: De rationeelste mens

Leuven, huisvandeTolerantie

Lezing of congres

donderdag 21 februari 2019

Marimba à la carte

Leuven, Kamermuziekzaal

Concert

donderdag 21 februari 2019

Willem Vermandere benefietconcert

Leuven, Abdij Keizersberg

Concert

donderdag 21 februari 2019

Artefact free opening night: NKISI + Colin Self & Echo Collective + Partners

Leuven, Kunstencentrum STUK

Concert

donderdag 21 februari 2019

True Copy

Leuven, 30CC/Schouwburg

Theatervoorstelling

Bekijk alle activiteiten
Citytrip Leuven