boshyacinten

Boshyacinten in bloei: 5 alternatieven voor het Hallerbos

Vaste waarde in het bloesemseizoen zijn de boshyacinten: in Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zorgen ze hier en daar voor een prachtig paars bloementapijt. Het Hallerbos is wereldberoemd, maar er zijn ook andere, minder druk bezochte plekjes om de bloemen te bewonderen.

 

Wees lief voor de bloemen

Eind april bloeien de boshyacinten voor een heel korte periode. Het is dus nu of nooit - tot volgend jaar althans.

Wil je de paarse bloemetjes gaan bekijken? Wees dan voorzichtig en blijf op de paden. Hyacinten zijn erg kwetsbaar. Als je erop trapt, kunnen de bladeren door schade niet meer fotosynthetiseren. Ze kunnen dan geen nieuwe bol vormen om de winter door te komen, waardoor de plant afsterft. 

 

Het wereldberoemde Hallerbos

In het Hallerbos is het nu ontzettend druk. Van over de hele wereld komen bussen vol hyacintenspotters de bloemen bewonderen. Niet verwonderlijk, want hier vind je de grootste oppervlakte aan 'blauwe kousjes', zoals ze in sommige streken genoemd worden.

 

Maar even tussen ons: wist je dat nog heel wat andere natuurgebieden in West- en Oost-Vlaanderen prachtig paars kleuren? 

  

1. Het Kluisbos in Kluisbergen

In de Vlaamse Ardennen ligt het eeuwenoude Kluisbos, het grootste bos van deze regio. Bovenop de Kluisberg, een heuvel van 141 meter hoog, vind je verschillende restaurants en tavernes. Er vertrekken mooie fiets- en wandelroutes waarlangs je de boshyacinten kan bewonderen. 

Kom je met kinderen? Het Kluisbos telt maar liefst drie grote speelzones met boomstammen, versterkte kampen en loopbruggen.

 

2. Het Helleketelbos in Poperinge 

Het relatief kleine Helleketelbos ligt op een boogscheut van de Franse grens. In de vroege middeleeuwen maakte het deel uit van een groter boscomplex dat zich uitstrekte van Watou tot Zonnebeke. Helleketel verwijst naar een laagte (ketel) onderaan de heuvelflank (helle of hille), niks onheilspellends dus.

Je geniet hier van wilde rozen, bosanemoon en natuurlijk boshyacinten. ‘s Morgens vroeg of bij valavond kan je met wat geluk een ree spotten, of een wezel of rode eekhoorn

 

3. Het Muziekbos in Ronse

Vlakbij Ronse ligt het Muziekbos op de flanken van een getuigenheuvel, in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Midden in het bos, op het hoogste punt, vind je de pittoreske Geuzentoren.

De Muziekbosroute (11 km) is een uitdagende wandeling over wisselend reliëf. Wees dus voorbereid op wat klimmen en dalen. De prachtige vergezichten en het paars van de boshyacinten maken dat echter ruimschoots goed.

 

4. Het Koppenbergbos in Oudenaarde

De Koppenberg is natuurlijk berucht bij de wielerliefhebber, anderen zullen eerder het bijhorende bos appreciëren. Ook hier vind je een mooi paarsblauw tapijt van hyacinten. Je kan tegelijk de 200 jaar oude zomereiken bewonderen, op de zuidelijke flank van de berg. 

 

5. Het Kravaalbos bij Aalst

Het Kravaalbos strekt zich uit over Asse, Aalst en Opwijk. Het maakt deel uit van het eeuwenoude Koolwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoren.

Je vindt er droge en schrale bodems, maar ook klaterende bronnen en beekjes. Met een beetje geluk spot je een rode eekhoorn.

Nog meer hyacinten

 

Lees ook

Reeks
Lente