U bent hier:

Beestig braden

Beestig braden

Zomerse temperaturen voorspeld? Wij zijn al weg, om een kratje rosé, een pakketje gemengd barbecuevlees - ok, we nemen ook iets voor de veggies - en een patatje met lookboter. Mmmm!

Maar... één probleempje: we hebben helaas geen tuin. Blijven we dan toch maar binnen, treurig onze worstjes bradend in de pan onder de dampkap? Geen sprake van. Wij pakken ons gerief in een verhuizen naar een van de plekken in de stad waar je openbaar mag barbecuen.

Waar? Wel: HIER!

Gent

Gent is barbecue-city bij uitstek: de stad voorziet in eigen barbecuestellen, waarop je rustig je ding kunt doen. Zo'n stellen staan er onder meer in het Bijgaardepark, aan de Watersportbaan, aan Meulestede, in het Keizerpark enhet Arbedpark... Op sommige andere plekken mag je ook je eigen toestel meebrengen (Claeys-Bouuaert, het Borluutpark, het Maaltebruggepark...), maar niet overal - check voor de precieze locaties de website van de stad Gent. Op elke plek waar barbecuën toegelaten is staat een infopaal met de spelregels rond veiligheid en hoffelijkheid. Kort samengevat: laat het stel en de omgeving proper achter, wees voorzichtig met het vuur en ga niet op de vuist met de groep vrolijke stadsgenoten die nét voor jou het stel inpalmde - misschien kan iedereen wel samen aanschuiven. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, neen?

Antwerpen

Ook Antwerpen maakte de laatste jaren een serieuze bbq-inhaalslag, met een dertiental publieke barbecues in verschillende parken, onder meer in het Steytelinckpark, het KrugerparkPark Spoor Noord, het Brilschanspark, de Bremweide en op verschillende plekken aan de Scheldebocht. Als u zich afvraagt waar de geur van ribbetjes en knisperend spek vandaan kom - daarvandaan, dus.

Brugge

Brugge loopt een beetje achter met slechts één openbaar barbecuestel in het Baron Ruzettepark, enfin, allen daarheen dus wellicht?

Kortrijk

in Kortrijk mag je niet met je eigen barbecue de parken in, maar de stad heeft wel drie publieke exemplaren voorzien. Je moet reserveren en een waarborg betalen, dus dat maakt de drempel wel wat hoger, maar op die manier ben je wel zeker dat je geen vergane kippenboutjes meer aantreft op jouw stel - hygiëne boven alles. Er is een publieke barbecue voorzien bij Kinderboerderij Van Clé in Marke, in het landschapspark van De Warande en in het Begijnhofpark.

Brussel

In Brussel is vuur maken in de openbare ruimte ten strengste verboden, en er zijn geen openbare barbecues. Maar zie: aan de kanaalzone startte een groepje buurtbewoners met Au Bord de l'Eau: in het parkje waar het Monument voor de Arbeid staat, vlakbij de de Troozbrug, organiseren ze elke zondag een gezellig samenzijn met plonsbadjes, springkastelen  en, wel ja, bij voorkeur ook barbecue. Voor het installeren van een publieke barbecue ijvert de groep trouwens ook officieel. Of hoe een beetje burgerlijke barbecue-ongehoorzaamheid geen kwaad kan in een stad als Brussel.

Leuven

De vier openbare barbecues van de stad Leuven kan iedreeen gebruikken: op het Albert De Jongheplein in Kessel-Lo (2 stuks), in het Noormannenpark en aan de ‘Heksentoren’.

 

!! Let op: waar er openbare barbecues zijn voorzien is barbecuën met je eigen stel (en dus op andere plekken) vaak niét toegelaten. Bovendien is het openbaar barbecuën gebonden aan de zomerperiode, het is dus niet het hele jaar door mogelijk. Check voor de meest recente info nog eens de website van je gemeente!

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

De leukste barbecueplekken