UiT

Alle livestreams in de Week van de Belgische Muziek

Mis je ondertussen die onhandige of overenthousiaste biersmossers op concerten? Dat momentje waarop je belandt achter iemand die twee koppen groter is? Tien mensen die je nooit eerder rook in anderhalve meter rondom jou?

Dat lost de Week van de Belgische Muziek helaas niet op. Maar deze themaweek brengt je wel in meer dan 30 virtuele concertzalen. Laat je opnieuw verrassen door geroemd, onbekend of opkomend live-talent uit de Belgische rock, pop, hiphop, jazz, electro ... en alles daartussen. Welke shows wil je zeker niet missen?

 

Mathilde Fernandez

De Franse Mathilde Fernandez woont al jaren in Brussel. Ze is naast pianiste en beeldend kunstenares ook de frontvrouw van het raveduo ‘ascendant vierge’. Mathildes sopraanstem doet denken aan die van Kate Bush, haar theatrale stijl dan weer aan Nina Hagen. Haar 'elektronische barok’ is te ontdekken via de livestream vanuit de Botanique, op woensdag 10 februari. Schrijf je gratis in, en ontvang de link. (Voor wie al eens wil luisteren: een optreden van haar in de Beursschouwburg in september kan je hier herbekijken op Podium 19.)

 

Suncreek

In de songs van het vijfkoppige Suncreek hoor je de invloed van oudere punk, new wave en garagerock van The Cure, Red Zebra en The Libertines. Alle remmen los, en geef je over aan wat door je boxen knalt. Graag al een voorproefje? Online vind je al enkele nummers, maar verwacht je bij hun livestreamconcert vanuit Het Perron in Ieper op 10 februari aan nieuwe.

 

Jaguar Jaguar

Jaguar Jaguar serveert een uniek concert: voor het eerst en het laatste speelt de band ‘Madelyn’ live, de muziek bij de gelijknamige kortfilm van gitarist Emiel Raeymaekers en Tina Herbots. Laat je voor het slapengaan meenemen naar een wereld van verlangen en absurditeit. Waar? Op donderdag 11 februari op Podium 19.

 

Admiral Freebee

Op doktersvoorschrift moest Tom Van Laere zijn gitaar in de hoek van de kamer zetten. Maar dat belette hem niet om aan de slag te gaan met ergonomisch verantwoorde keyboards en drumcomputers. Zet jezelf in het publiek van zijn verrassende optreden in de Ancienne Belgique op 11 februari op Podium 19.

 

dEUS

Op 12 februari herbeleef je vanop de eerste rij het The Ideal Crash-concert van dEUS in de AB in 2019. De Antwerpse groep speelde toen hun legendarische derde album integraal, ter ere van de 20e verjaardag van de plaat. Zet de verwarming af, want de stoom spuit uit je scherm op Podium 19.

 

Kosmo Sound

Muziekclub N9 uit Eeklo pakt in deze Week van de Belgische muziek uit met een ‘in-game concert’ op vrijdag 12 februari. Je maakt je eigen avatar maken en bekijkt zo samen met je vrienden in de virtuele concertzaal een optreden van het Gentse instrumentale sextet Kosmo Sound. Dub mét jazz, zware baslijnen en strakke drums mét spacy melodieën. Claim een gratis ticket en installeer de Soundstorm-app. Of volg de livestream via de Facebookpagina van N9.

 

Trixie Whitley

In de kleine ABClub onthulde Trixie Whitley haar derde plaat ‘Lacuna’, geschreven en opgenomen in Brooklyn, New York. Een fascinerende mix van electro en de indrukwekkende vocals van het Amerikaans-Belgische rastalent, te bekijken op Podium 19 vanaf 12 februari.

 

Zwangere Guy

Zaterdagavond 13 februari gaan de handjes in de lucht voor een stevige portie hiphop van hier, van Zwangere Guy. Hou je vast aan de gordijnen voor ‘Ceci n'est pas un livestream’, de verbluffende concertfilm van het concert met zijn Plan B op 10 juli 2020 in lege AB. Kippenvel van het eerste refrein tot de laatste bar: Gorik van Oudheusden toont zich ook zonder publiek een rasrapper. ‘t Is op Podium 19 dat je moet zijn.

 

YellowStraps

De hiphopvibes liever wat chiller? Stem dan af op de Botanique voor de vibes van YellowStraps. De broertjes Murenzi zijn een van België's grotere urbantalenten, met hiphop in een saus van lome soul, ultrasmoothe jazz en elektronicageluiden. Koop een gratis ticket voor de livestream op 13 februari op de site van de Botanique.

 

Compact Disk Dummies

Vervolgens dansend de nacht in met twee andere broers, Lennert en Janus Coorevits van Compact Disk Dummies. Ze spelen de unieke liveset van hun donkere en zeer dansbare dansplaat ‘Neon Fever Dream’ in concertzaal De Kreun in Kortrijk, in première op Podium 19 op 13 februari.

 

The Radar Station

In 2017 geboren, in 2020 al winnaar van De Nieuwe Lichting 2020 van Studio Brussel. Met hun rijke, vervlochte synth- en gitaarpartijen en gelaagde drums creërt The Radar Station eigen indierock, met echo’s uit de eightiespop. Dit kwartet presenteert zijn eerste album ‘Life Inside A Tornado’ tijdens deze première op Podium 19 op zondag 14 februari. Een veelbelovende titel en dito avond!

 

Brihang

Met een optreden van de West-Vlaamse hiphopkoning Brihang in een ooit heerlijk stampvolle AB sluit Podium 19 zondag de Week van de Belgische muziek af. Een van de interessantste hiphopstemmen van zijn generatie, beïnvloed door vaderlandse dichters. Op zijn tweede album ‘CASCO’ is Brihang eerlijker dan ooit. Zorgvuldig zeeft hij elke zin tot enkel de essentie overblijft. "De romp, de schil, het skelet, de woning is gestript tot het casco van beton en staal."

 

De Toots Sessies

De Toots Sessies zijn opnames van een brede waaier van artiesten in de legendarische Studio Toots van de VRT. Deze week alleen talent van eigen bodem in de kijker bij de Podium 19-premières:

  • 11/2: Meskerem Mees, de laureaat van de laatste Humo's Rock Rally. Een supertalent van 21 met een simpele gitaar en een wonderlijke stem, met louter een celliste naast haar.
  • 12/2: Lili Grace - dat zijn de zussen Nelle en Dienne Bogaerts - betovert al 12 jaar lang elk publiek met industriële beats gecombineerd met een cello en zeemzoet engelengezang.
  • 13/2: Hiphop en r&b van Chibi Ichigo en IKRAAAN, aangevuld met neosoul van MEYY. Drie compromisloze belpopbeloften in één hap, die goed kauwen vraagt.
  • 14/2: Tsar B is Justine Bourgeus, de vroegere violiste van School is Cool. Maar je hoorde haar ook al op de soundtrack de film Black en in het nummer ‘Flesh & Bones’ van The Subs. Choreografen en TikTokkers over de hele wereld zijn gek op haar dansbaar geluid.

 

Wat later kijken?

De uitzendingen van Podium 19 vind je op je tv, maar ook online op podium19.be. Daar kan je ook heel wat optredens van de Week van de Belgische Muziek gratis herbekijken. Duik ook nog in deze concerten, vanuit je zetel:

 

The Sound of Ghent

The Sound of Ghent streamt tijdens de Week van de Belgische Muziek live muziek van Belgische artiesten vanuit Gentse cultuurhuizen. Een ticket voor een livestream kost €5 (€1 met UiTPAS). Je krijgt je link na je aankoop via de site van Sound of Ghent. met je ticket en je link kun je ook elk optreden nog 48 u. na de live uitzending herbekijken.

  • Luister naar de unieke voorstelling van het eerste album van het An Pierlé Quartet. Dit nieuwe kwartet brengt je van serene muzikale landschappen naar expressieve cabaret-fun. Vanuit de Handelsbeurs, op 10/2.
  • Een jazzy double bill om tokkelende duimen en vingers bij af te likken: Pianist Bram De Looze stelt in wereldpremière zijn nieuwe trio voor. En drummer Antoine Pierre en Urbex gaan aan de slag met Miles Davis’ 'Bitches Brew'. Vanuit de Bijloke op 10/2.
  • Paard. is een hype in Gent (en ver errond). ‘Wacko en schreeuwerig’ is dit trio al genoemd. Experimenteel instrumentaal, groovy en funky, met vibrafoon, bas en drums. Vanuit de Voo?uit op 11/2.
  • De afterparty van de Week van de Belgische Muziek? Dat is zwoel dansen op de hypnotiserende tracks van AMMAR 808, de artiestennaam van Sofyann Ben Youssef. De diepe grooves uit de oldschool drummachines worden gemixt met Noord-Afrikaanse en Indiase muziek. Vanuit de Centrale op 14/2.
  • De captatie van het slotstuk van het voorbije Gent Festival Listen to the Lamb’ is gratis. Bekijk hoe de 12 panelen van het wereldberoemde meesterwerk Lam Gods tot leven kwamen in interpretaties van musici en kunstenaars, op verschillende plekken van De Bijloke.

 

Talk- en concertshows

 

Homegrown

Op 11, 12 en 13 februari (telkens rond 22u) neemt de AB je huiskamer in met de driedelige Homegrown-reeks op Podium 19: presentatrice Lisa Smolders blikt terug op enkele onvergetelijke concerten van vaderlandse artiesten. Met beeldmateriaal van Charlotte Adigéry, Whispering Sons, Brihang, Melanie De Biasio, Balthazar …

 

Surround The Sound

Vul je zondagnamiddag 14 februari met je liefde voor muziek. Volg op 14 februari Surround The Sound: een talk- en concertshow die van 14 tot 17 u. focust op zowel muzikanten (sound) als de mensen achter het schermen (surround). Luister naar Kids With Buns (winnaar van De Nieuwe Lichting 2021 van Studio Brussel), het rapwonderkind K1D, de obscure pop van Larssen én naar fotografen, concertorganisatoren en platenbazen. Een Facebook Live die aan elkaar gepraat wordt door StuBru-presentator Sander Vandenhende.

 

Bloom Town

Na een uurtje pauze kan je deze zondag om 18 u. nog een unieke show op Podium 19 meemaken: Bloom Town. Daarin zet de AB jong talent uit Brussel (en hun invloeden van overal) in de spotlights via Podium 19: vlijmscherpe r&b-hiphop van Chibi Ichigo, popfenomeen BRYN en flamenco-soulartieste Ana Díaz.