
9x geocachen in de natuur en in de stad
Van natuurgebieden tot de bibliotheek: dit zijn de leukste plekken om op zoek te gaan naar geocaches in Vlaanderen en Brussel.
Wat is geocaching?
Geocaching is een wereldwijde schattenjacht: gewapend met een gps of smartphone en de juiste coördinaten ga je op zoek naar een (geo)cache. Daarin vind je een logboek waarin je je naam kan achterlaten, en soms ook wat ruilsouvenirs als beloning. Wat je precies zoekt is een raadsel: sommige caches zijn vrij makkelijk te vinden, andere zitten héél goed verstopt. De geoefende geocacher heeft daarom niet alleen een pen op zak, maar ook een zakmes of schroevendraaier.
Je vind alle locaties en coördinaten online: vaak hebben de verstoppers ook wat hints achtergelaten om te helpen bij je zoektocht.
5x geocachen in de natuur
1. Vogeljacht in het Zwin
Het Zwin Natuur Park in Knokke wordt ook wel eens de internationale luchthaven voor vogels genoemd: je spot er ooievaars, nachtegalen, slechtvlaken en andere zeldzame exemplaren.
Een verrekijker komt hier niet alleen voor de vogels van pas. Tijdens een wandeling door het natuurgebied kan je op zoek naar wel 25 caches. Als je ze allemaal wil vinden, mag je niet bang zijn om in een boom te klimmen of in een oude oorlogsbunker te kijken ...
2. Speuren in de Hobokense Polder
Tussen Schelde en industrie ligt de Hobokense Polder, een mooi natuurgebied op een boogscheut van het centrum van Antwerpen. Het is er heerlijk wandelen en langs een route van ongeveer vijf kilometer speur je naar dertien caches - de ene al wat beter verstopt dan de andere ...
3. Nostalgie in Bokrijk
Bokrijk brengt je altijd een beetje terug in de tijd. Naar de oude ambachten en tradities die in het openluchtmuseum levendig gehouden worden, naar een schoolreis van lang geleden of gewoon naar de tijd van je grootouders.
Een nostalgische route door de bossen en parken van Bokrijk stuurt je met enkele foto's als hulplijn op speurtocht: passeer alle waypoints (een plaats waar je informatie moet zoeken of een vraag moet beantwoorden) en ontcijfer zo de code van de cache aan het einde.
Opgelet: het openluchtmuseum Bokrijk is gesloten tot 2 april. In de tussentijd is de buitenspeeltuin wel elke dag open, en natuurlijk kan je wandelen - en speuren - in het omliggende natuurgebied.
4. Schattenjagen in Bierbeek
Ook in Bierbeek stuurt een wandelroute je van het ene waypoint naar het andere, om zo je weg te vinden naar de schat. Daarin zit zoals in elke cache een logboek waarin je een boodschap kan achterlaten, maar ook enkele kleine voorwerpen. Je mag er eentje meenemen, op voorwaarde dat je zelf ook iets leuks achterlaat in de schatkist voor de volgende speurder.
5. Eentje voor de experten: de Sas4-toren in Dessel
In de Sas4-toren in Dessel vind je (als je geluk hebt) een van de moeilijkste caches van het land: de cache is immers piepklein en de toren heeft met zijn hoogte van 37 meter en 217 treden heel wat verstopplekjes. Niet gevonden? Je kan je troosten met het schitterende uitzicht bovenaan de toren, en een wandeling in de mooie streek - of een pauze in de nabijgelegen Pannenkoekenboot.
4x geocachen in de stad
6. Tussen de boeken in Roeselare
In ARhus, de bibliotheek van Roeselare, kan je niet enkel op zoek naar boeken: door het gebouw loopt ook een multicache zoektocht. Ga op zoek naar de juiste boeken en andere informatie en verzamel zo de juiste letters die naar het logboek leiden waarin alle vinders hun naam mogen achterlaten.
7. In de schaduw van het Atomium in Brussel
Ook in Brussel zitten heel wat caches verstopt. Natuurlijk ook bij het icoon van onze hoofdstad - het Atomium. Erg lang zal je niet moeten zoeken, de uitdaging zit er hier vooral in om zo discreet en ongemerkt mogelijk je naam in het logboek achter te laten. Bovendien blijft er zo genoeg tijd over om naar de bovenste bol van het bouwwerk te klimmen en te genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.
8. Hoog en droog in Mechelen
Nog eentje voor de klimmers: de Sint-Romboutstoren in Mechelen. De coördinaten leiden je recht naar de toren, en natuurlijk moet je de 548 treden overwinnen om de cache te vinden. Extra tip: een platte schroevendraaier komt ook van pas.
9. Eeuwige liefde in Antwerpen
In de schaduw van het MAS in Antwerpen staat een poort vol liefdesslotjes, die koppels er gehangen hebben om hun liefde te vereeuwigen. En je raadt het al: een van de slotjes is eigenlijk een vermomde geocache. De uitdaging is hier niet alleen de code ontcijferen, maar vooral het juiste slotje spotten: hoe meer slotjes erbij komen, hoe moeilijker de cache te vinden is ...