UiT

9x bijzonder overnachten en kamperen in Vlaanderen

Kies je voor een vakantie in eigen land? Trakteer jezelf dan op een spectaculair verblijf: slaap in een boomtent, op een watervlot of in een oude treinwagon.

1. Slapen in een boomtent

In de Tranendreef in Borgloon hangen tenten in de vorm van een druppel aan de bomen. Deze slaapdruppels maken deel uit van het PIT-parcourseen kunstzinnige route langs kunstwerken in openlucht, waarvan het befaamde doorkijkkerkje het meest bekende is.

2. Spectaculaire kampeertoren in de Hoge Rielen

Op de Hoge Rielen, een uitgestrekt domein en jeugdverblijfcentrum in Kasterlee, kampeer je midden in de natuur én heb je sanitaire voorzieningen dichtbij. Je kan er verblijven op een spectaculaire kampeertoren met vier kampeerplateaus die als boomhutten in de lucht worden gehouden. Zij zorgen voor een tentje, jij voor de rest?

3. In een boom in het Arboretum

Arboretum Kalmthout is een wonderlijke plek voor wie houdt van natuur en bloemen. Wist je dat je er ook kan overnachten?

Deze zomer hangt er een bolvormige cocoontent tussen de bomen. Na sluitingstijd heb je het domein voor jou alleen en 's ochtends staat er een heerlijke picnickmand op je te wachten.

4. Varen met een fluisterboot

Ooit al gevaren met een fluisterboot? In Dilsen-Stokkem glij je geruisloos over de Oude Maas, tot bij het kampeervlot waar je de nacht kan doorbrengen. Je kan het vlot (mét dak) alleen bereiken per kano. Spannend!

Deze uitstap plan je best vanuit Maascentrum De Wissen.

5. Overnachten in een trein

Op een vernieuwde spoorweg bij het station van Racour staan twee ouderwetse treinrijtuigen die gerenoveerd en omgebouwd zijn tot comfortabele vakantiewoningen. De wagons vervoerden tot eind jaren ’90 passagiers, en doen nu dienst als originele overnachtingsplek.

In de omgeving kan je bovendien door prachtige uitgestrekte akkers en boomgaarden fietsen en wandelen.

6. Vlotkamperen op het Zilvermeer

Het recreatiedomein Zilvermeer in Mol heeft veel troeven, vooral veel natte. Je vindt er verkoeling aan de glijbanen en fonteinen op het witte strand of op je waterfiets. O(e)vernachten doe je in blokhutten of in hangende tenten.

Red je het zonder elektriciteit en stromend water? Dan kan je vlotkamperen op een meertje, midden in de ongerepte natuur van het Zilvermeer. 

7. Keuze zat in de Lilse Bergen

Waterrattten en speelvogels zijn meer dan welkom op het domein van de Lilse Bergen. Overnachten kan op de viersterrencamping, maar nog veel leuker is de safaritent. En in stijgende lijn van euforie volgen: een watertent, een kermiswagen en... een coole boomhut.

8. Paalkamperen in de natuur

Wie wat avontuurlijker aangelegd is, kan zijn eigen tentje opslaan in een bivakzone. Dat zijn gemarkeerde plaatsen waar je gratis mag kamperen. Er is echter (meestal) geen sanitair of andere voorzieningen. Ze zijn bedoeld voor trekkers (per fiets of te voet) en zijn dus niet altijd per auto bereikbaar.

Stippel je route uit langs een van de 60 bivakzones in België.

9. Waterpret in de Blaarmeersen

Vlakbij het historisch stadscentrum van Gent ligt de Blaarmeersen: een prachtig wandelgebied met een uitgestrekte vijver. Je kan er zwemmen, kajakken, waterfietsen, surfen en duiken. En als je er nog een overnachting in een van de acht hutten aan koppelt, wordt dit uitstapje ongetwijfeld een hoogtepunt.