Beleef weer meer

9 niet te missen concerten dit najaar

Tijdens de herfst hoor je niet alleen het geritsel van vallende bladeren, maar eindelijk ook het onafgebroken flapperen van concertzaaldeuren. We gidsen je door de programma’s van alle instituten van Vlaanderen en Brussel en geven de beste concerttips voor dit najaar.

1. Drie muziekgoden op het podium van BOZAR

Technopionier Jeff Mills presenteert zijn laatste album Tomorrow Comes The Harvest. Het idee voor het explorerende album ontstond in zijn brein en die van de recent overleden legendarische afrobeatdrummer Tony Allen. Samen met keyboardplayer Jean-Phi Dary vormden ze een trio, maar zoeken nu ondersteuning bij Tablavirtuoos (handdrums uit India) Prabhu Edouard.

Dit concert is onderdeel van het oeverloos interessante elektronische muziekfestival Nuits Sonores.

2. Ontroering tussen de doden

Jan Swerts, pianist, componist en songwriter, doolt wel vaker 's nachts op kerkhoven rond. Hij houdt van de stilte die er hangt en van de herinneringen die er boven de zerken zweven. Zijn nieuw album bestaat uit tien pianonummers die stuk voor stuk vernoemd zijn naar grafschriften die Jan de afgelopen jaren op begraafplaatsen las. Er is dan ook geen betere plek dan het kerkhof zelf voor een optreden van Jan Swerts.

3. Bezoek van een levende legende uit Cuba

Eliades Ochoa is een van de vijf sterren van Buena Vista Social Club, de Cubaanse supergroep die meer platina platen heeft dan de meeste popsterren. De prachtige ritmes uit de son Cubano, bolero, guaracha en trova zullen je meevoeren naar het unieke Caraïbische eiland. Laat de zon nog een keer in je hart met het virtuoze gitaarspel van Eliades.

4. Een nieuwe soundtrack voor de eerste sciencefictionfilm ooit

Metropolis is zo'n film die je móet gezien hebben in je leven. De stille sci-fi überklassieker uit 1927 waar zo'n 36.000 figuranten aan meewerkten, kan je in Brugge met een wel heel uniek extraatje ervaren: de live begeleiding van een nieuwe soundtrack door het Brussels Philharmonic.

5. Metal uit de Mongoolse steppe

De bandleden van The HU hadden zelf niet verwacht dat meerdere van hun nummers miljoenen keren zouden worden beluisterd op YouTube. Dat komt vast door hun unieke mix van lokale instrumenten zoals de paardenviool of morin khuur, de traditionele keelzang en natuurlijk en een dreunende metalbas. Ze hier aan het werk zien is sowieso een unicum, dus grijp je kans!

6. Al eens gehoord van woestijnrock?

Gitarist Omara ‘Bombino’ Moctar wilt je verdorde blik op de Sahara veranderen. Met een mix van westerse blues- en rockmuziek met authentieke Afrikaanse en Arabische ritmes maakt hij je duidelijk dat voor veel mensen de woestijn een thuis is.

Bombino komt zijn zesde, Grammy-genomineerde, album Deran voorstellen op verschillende locaties in Vlaanderen.

Meerdere dagen en locaties

’Nuff Said

7. De goudeerlijke liedjes van MEAU

Met artiesten als Goldband, S10 en Chibi Ichigo hebben fans van Nederlandstalige pop de laatste tijd niet te klagen. Een nieuwere ontdekking in dat lijstje is singer-songwriter Meau Hewitt. Ze maakt kleine, pure liedjes over dagelijkse onderwerpen als de liefde, persoonlijke ontwikkeling en eenzaamheid.

Haar meest persoonlijke single Dat heb jij gedaan werd een megahit en dankzij haar succes verkocht ze al meerdere shows uit in Vlaanderen.

8. Stella Donnelly houdt je bij de les

Focus Knack spreekt over een "feministische folkheldin in wording". Na jaren van verhuizen en vogelspotten komt de Australische singer-songwriter Stella Donnelly nu met haar tweede plaat je oren versieren in de Brusselse Botanique.

9. Twee toekomstige Vlaamse muziekhelden

IKRAAAN speelt een thuismatch met dit optreden in Mechelen. Ze groeide op in de stad en stapte er voor het eerst op het podium. Tijdens het schrijfproces van haar debuutplaat Geestelijke Gezondheidszorg ontstand in haar onderbewustzijn een alter ego: een clown, symbool voor pijn een vreugde. Je krijgt een kijk in haar kijk in haar diepste verlangens en mislukkingen.

Porcelain id is nog maar net begonnen maar werd al door velen bejubeld voor hun krachtige teksten, sterke stem en unieke performance. Heel oprecht en authentiek gaat Hubert Tuyishime je hun verhaal vertellen, woedend en hoopvol tegelijk.

Reeks
Beleef Weer MeerPodium