Museum van de Nationale Bank

8x virtueel op museumbezoek in Vlaamse en Brusselse musea

Zin in een virtueel museumbezoek, maar weet je nog niet welk? Deze 8 musea laten je online binnenwandelen en kennismaken met hun collectie.

1. Raken oude muziekinstrumenten een snaar? 

Het Museum Vleeshuis in Antwerpen dateert uit de zestiende eeuw en telt zeven verdiepingen, van de kelder tot de nok van het dak. Hier worden zeshonderd jaar aan muziek, dans en eeuwenoude muziekinstrumenten tentoongesteld. Zet wat klassieke muziek op, wals door de living en beeld je in dat de Antwerpse muzikanten op een oude tamboerijn of harp speelden.

> Werp een blik doorheen de rijke geschiedenis van dit gildehuis via een virtuele rondleiding. 

 

2. Kruip in de onderbuik van de Brusselse hoofdstad

Gefascineerd door de Brusselse onderwereld? Kruip in haar kelders: de riolen. Zonder druppels in je nek of vreemde geurtjes zie je via foto’s en filmpjes hoe het ondergronds rioolnet eruit ziet. De virtuele museumrondleiding geeft een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van dit bijzondere buizenstelsel. 

> Bezoek het Riolenmuseum zonder je rubberlaarzen te moeten aantrekken.

 

3. Beleef meer met onze striphelden

Eindelijk tijd om die strips nog eens uit de boekenkast te halen. Ga zitten aan de open haard en beleef de nostalgische momenten van Asterix en Obelix opnieuw of verbaas je over de tekenkunst van Hergé en zijn avontuurlijke held Kuifje. Benieuwd naar het verhaal achter de strips? 

Spring virtueel even binnen in het Belgische Stripcentrum in Brussel en laat je kinderlijke fantasie helemaal los.

 

4. Gent uit de doeken: vroeger en nu

Wil je binnenkort op citytrip naar Gent? En ben je benieuwd naar het verhaal van deze middeleeuwse stad? Ga op wandel in het virtuele stadsmuseum van Gent: STAM. De veertiende-eeuwse abdij, het zeventiende-eeuwse klooster en de eenentwintigste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

> Verleden, heden en de toekomst ontmoeten elkaar: van middeleeuws metropool tot stad van kunst en cultuur.

 

5. Op schattenjacht in het Museum van de Nationale Bank van België

Heb je La casa de papel volledig gebingewatcht? blank">Dan is het nu tijd om het Museum van de Nationale Bank van België van dichterbij te bekijken. We plannen geen overval. Maar open gerust de kluis van het museum en ontdek onze nationale schatkamer. Een gebouw gevuld met oude munten, biljetten, penningen en goederengeld.

> Wandel door het Museum van de Nationale Bank van België

 

6. Een kunstig allegaartje in het Museum Kunst en Geschiedenis

In de fotogalerij van het Museum van Kunst en Geschiedenis snuister je door een ruim aanbod aan kunstwerken. Je vindt er bijvoorbeeld enkele pronkstukken uit de muziekwereld, zoals een hommel: een eeuwenoude viool. Maar evengoed komen een drinkhoorn als grafgift of een Egyptisch mummiemasker in je vizier.

> Grasduin door de collectie van het KMKG

 

7. De wereld in zwart-wit in het FOMU

De adembenemende overzichtstentoonstelling van het werk van fotograaf Stephan Vanfleteren sluit onherroepelijk op 13 september. Geraak je niet meer in het FOMU? Bekijk dan de zes filmpjes van museumgids Karolien. Ze leidt je door het leven en werk van Vanfleteren. Zijn journalistiek werk, de bekende portreten en zijn reizen door Amerika: ze komen allemaal aan bod. 

> Ontdek Vanfleteren bij je thuis

 

8. Op wandel in Museum M

Via de website van Museum M kan je digitaal op wandel door de zalen van het museum, en kan je video's bekijken over de huidige en afgelopen tentoonstellingen. Bovendien kan je ook de podcast van het museum beluisteren, over het boeiende leven van Hendrik I Van Brabant, of het allereerste magazine van het M doorbladeren. 

> Verken Museum M online

 

Nog beter: een écht bezoekje

Een virtuele tour is een leuk voorsmaakje, maar een echt bezoek is natuurlijk nog leuker. Het goede nieuws: al bovenstaande musea stap je gratis binnen met een museumpas. En nog 170 andere musea ook.

element { } .btn_mpm { color: #fff; background-color: #ED2C6C; background-image: linear-gradient(to right, #ED2C6C,# #ED2C6C); background-repeat: no-repeat; background-position: left center; background-size: 0 100%; transition: background .25s ease-in-out,border, .25s ease-in-out,color .25s ease-in-out; display: inline-block; padding: 14px 16px; border-color: #ED2C6C; font-weight: 700; font-family: Montserrat,"Open Sans",sans-serif; line-height: 1.5; text-decoration: none; } Koop hier je museumpas >