UiT

8x op zoek naar street art in de stad

Op deze plekken in Vlaanderen en Brussel loop je de mooiste kunstwerken tegen het lijf, in verborgen hoekjes en tegen vergeten gevels.

1. The Crystal Ship in Oostende

Elk jaar meert in Oostende The Crystal Ship aan, een schip met een bemanning vol kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. Ze verspreiden zich door de stad en laten overal street art achter - intussen al meer dan 70 werken in totaal.

Je loopt ze zo tegen het lijf tijdens een wandeling door Oostende, maar je kan je ook laten rondleiden door een speciale chatbot: die vertelt je waarheen en geeft intussen uitleg bij de kunstwerken met tekst, foto's en video's. 

 

2. Met de kaart op stap in Antwerpen

Ook in Antwerpen valt heel wat street art te bewonderen. Op de website streetartantwerp.com vind je alle werken terug op een handige kaart, met extra informatie en verschillende wandelroutes die je kan downloaden.

En als je naar Antwerpen afzakt: kom met de trein, want tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal bevinden zich een aantal mooie graffitiwerken die je enkel vanuit de trein kan bewonderen. 

 

3. Straat art-parcours in Brussel

Een overzicht van de vele street art-kunstwerken in de hoofdstad vind je verzameld op een handige website. Je stippelt gemakkelijk je eigen route uit, maar je kan ook een van de vaste parcours volgen in de verschillende wijken van de Brusselse binnenstad.

Zo brengen elf muurschilderingen in de Marollenwijk hulde aan Bruegel, kan je kunst spotten rond de Grote Markt of op zoek naar de miniscule beeldjes van Isaac Cordal. 

 

4. Gent: van het Graffitistraatje tot Vlaamse Meesters

Gent heeft eveneens een digitale kaart die de weg wijst naar de vele straatkunstwerken in de stad, met een woordje uitleg erbij. Passeer tijdens je stadswandeling ook zeker eens langs het befaamde Graffitistraatje: het steegje werd onlangs dan wel weer helemaal wit geschilderd, dat bleef het gelukkig niet lang. 

 

En ook hier eren ze een Vlaamse meester met een street art-parcours: enkele nationale en internationale topkunstenaars fleuren de binnenstad op met een ode aan het Lam Gods van van Eyck. 

 

5. Wandelen of fietsen in Hasselt

In Hasselt haal je bij de dienst toerisme een gratis wandel- of fietsroute af, langs meer dan 80 gevels met indrukwekkende muurschilderingen.

Geen tijd om langs de toeristische dienst te passeren? Via de gratis app Street Art Cities vind je alle street art van Hasselt (en nog tientallen andere steden in België en de rest van de wereld, trouwens) netjes bij elkaar, met de artiest erbij vermeld. 

 

6. De havenbuurt in Roeselare

De havenbuurt van Roeselare kon wel wat kleur gebruiken, en dus schakelde de stad een reeks nationale en internationale kunstenaars in om de industriële gebouwen te voorzien van grote muurschilderingen. Je spot er verborgen kunstparels in een rauwe, fotogenieke omgeving. 

 

7. Mechelen Muurt

Voor het project Mechelen Muurt nodigde street artist Gijs Vanhee tien kunstenaars uit om zich uit te leven op evenveel muren in de stad. Het parcours leidt je langs de tien kunstwerken tijdens een mooie wandeling door de Mechelse binnenstad. 

 

8. Lokale artiesten in Leuven

Bekend in Leuven zijn de specifieke, grafische figuren in sobere kleuren van de Leuvenaar Bisser, of de kleinere poëtische, op foto’s gebaseerde stencils van DinDin, een andere Leuvense artieste.

Zowel op een plattegrond van de stad als via een lijst krijgt je makkelijk en snel een overzicht van alle creaties in een buurt. Met gedetailleerde achtergrondinformatie over de artiest, het kunstwerk zelf en de locatie. 

 

Ontdek ook

Reeks
Citytrips