Spoorfietsen

8x op tocht met kinderen, zonder (lang) wandelen of fietsen

Staan je kinderen niet te springen voor een (nochtans mooie) wandeling of fietstocht? Probeer eens met steppen, rolschaatsen of varen. Hier zijn onze tips voor originele tochtjes, op het water of op wielen.

1. Samen op de spoorfiets

Een spoorfiets, da's een karretje met trappers op een oude spoorlijn. Je fietst dus gezellig samen, en het gaat nooit bergop.

Van Kapellen naar Brasschaat (of omgekeerd) fiets je in het bos, door een natuurgebied en over de beroemde Antitankgracht, die tussen de twee wereldoorlogen werd aangelegd.

Geniet van een pauze in Perron Noord, naast het oudste militair vliegveld van België, voor een hapje of drankje. Je vindt er ook een heerlijke speeltuin.

Stap op de spoorfiets

2. Skeeleren tussen Hasselt en Genk

Inlineskaten is weer helemaal in. In Limburg hebben ze dat goed begrepen: je kan er lekker bollen op de allereerste skeelerroute van Vlaanderen. Tussen Genk en Hasselt ligt een netwerk van een slordige 90 kilometer heerlijk vlak asfalt. Stippel je eigen route uit of kies een van de bewegwijzerde lussen - kort of lang.

Heb je zelf geen skates in huis? Geen probleem, dan huur je ze gewoon een dagje bij Sport Vlaanderen Hasselt, inclusief beschermingsmateriaal

3. Vlotjes genieten in Stekene

Wat denk je van een fluisterboot in het Waasland? Haast geruisloos vaar je over De Stekense Vaart, de Moervaart of de Zuidlede. Je geniet onderweg van prachtige natuur. Breng een lekkere picknick mee en natuurlijke je verrekijker.

De fluistermotor werkt op basis van zonne- en windenergie en is dankzij het grote oppervlak erg stabiel en wendbaar. Je hebt daarom geen vaarbewijs nodig om de boot te besturen. Op het vlot passen maximaal acht personen.

4. Met de kickbike in Mechelen

Mechelen zal nooit meer hetzelfde zijn na een tochtje met de kickbike: iets tussen een fiets en een step. Wat sneller dan wandelen, beter voor de conditie dan fietsen en geen last van zadelpijn.

Vind je weg door Mechelen met een fotozoektocht: onderweg vervul je enkele spannende opdrachten. 

5. Met paard en kar

In een huifkar waan je je honderden jaren terug in de tijd. Installeer je samen in een knusse kar en laat je voorttrekken door een sympathieke knol. Onderweg kijk je je ogen uit! 

8. Kajakken of kanoën op Vlaamse wateren

Een uitstapje om in de zomer te plannen. Je hoeft de keien van de Lesse niet te trotseren voor wat kajakpret: ook in Vlaanderen kan het.

Je kan peddelen op de Demer, Dijle, Durme en andere rivieren.

Hier kan je in Vlaanderen kajakken of kanoën
Reeks
Natuur en avontuur