U bent hier:

8x licht en warmte in de donkerste dagen

8x licht en warmte in de donkerste dagen

8x licht en warmte in de donkerste dagen

Zin in wat kerst- of wintersfeer? Wij hebben het licht gezien en verzamelden de gezelligste lichtparcours waar je deze winter coronaproof heen kan.


Zonder zorgen op stap

  • Is het te druk? Keer dan op een rustiger moment terug. 
  • Controleer steeds op voorhand de maatregelen van de locatie die je wil bezoeken. 

 

1. Lichtdraken verwarmen Gent

Dankzij het bekroonde Lichtplan is Gent het hele jaar door een aanrader om na zonsondergang te verkennen. Dankzij de kerstverlichting is de sfeer rond deze periode extra magisch.

Een van de blikvangers is de grote lichtgevende draak aan de Gras- en Korenlei, samen met de extra draken en slingerlichten die de straten verwarmen. 

> Lichtdraken in Gent, nog tot 10 januari

> Verken Gent met de Lichtwandeling

 

2. Verhalen van licht in Sint-Truiden

Onder de naam Sint-Truiden by Lights vertellen plaatselijke kunstenaars hun verhaal met licht. Verken de route van 5,3 km door de stad en ervaar hoe een gewone wandeling een bijzondere ervaring wordt. 

Bij de route hoort een spannende schattenjacht voor families met kinderen. Vergeet je zaklamp niet.

> Sint-Truiden by Lights, nog tot 14 februari, elke vrijdag- zaterdag- en zondagavond, en elke avond in de schoolvakanties

 

3. Licht en verwondering in Brugge

Brugge pakt uit met een parcours langs tien wonderlijke lichtinstallaties over de hele stad. Bekijk de Onze-Lieve-Vrouwetoren zoals je die nog nooit zag, over geliefden die elkaar terugvinden op het  Gruuthuseplein tot je eigen stickercreatie op de Poertoren. 

De Wintergloed-app en een sliert warme lichtbakens tonen je de weg. Geniet al wandelend ook van de meer dan 500 kerstbomen en duizenden lichtjes op de 41 versierde straten en pleinen. 

Wintergloed, nog tot 10 januari in Brugge, behalve op 4 en 5 december

 

4. Het bos van Willem in Veurne

Zanger Willem Vermandere vierde dit jaar zijn 80ste verjaardag en is ereburger van het West-Vlaamse Veurne. De stad eert hem met een prachtig lichtspektakel in het stadspark.

Dagelijks, vanaf zonsondergang tot 21u, danst een massa lichtjes op de tonen van zijn muziek. Wie weet herken je Blanche en zijn peird, Bange blankeman of Ik plante ne keer patatten ... 

Op de Grote Markt kan je bovendien verdwalen in een sprookjesachtig kerstbos

> Het bos van Willem, van 11 december tot 3 januari in Veurne

 

5. Kunstig interactief parcours in Knokke-Heist

Light ART is een interactief parcours langs innovatieve en artistieke lichtinstallaties. De kunstenaars lieten zich inspireren door grote namen zoals Keith Haring en Van Gogh. De bijhorende app geeft je wat meer uitleg bij elke installatie. 

Een speelse zoektocht bezorgt de kleinsten extra magie tijdens de wandeling. 

> Light ART in Knokke-Heist, van 5 december tot 3 januari, tijdens het weekend en tussen kerst & nieuw

 

6. Brussel vol origami en lichtjes

Dankzij het lichtfestival Brussels by Lights baden 142 straten en pleinen in de hoofdstad in feeëriek licht. 16,4 km lichtpatronen en 8,8 km slingers verlichten de binnenstad, samen met enkele installaties zoals een lichtgevend plafond in een winkelgalerij.

Bijzonder zijn de monumentale origamicreaties: vogeltjes die in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, boven het Îlot Sacré en bij Hotel Amigo hangen, en door Brusselaars gevouwen zijn uit solidariteit met het zorgpersoneel. Op de binnenplaats van het Stadhuis staat zelfs een constructie versierd met 4.000 origami-vouwsels.

Even verderop, op de Grote Markt, prijkt uiteraard de traditionele kerstboom van 18 meter hoog, afkomstig uit de Hoge Venen. Je kan 'm zelfs live bekijken via een webcam

Brussels by Lights, nog tot 10 januari

 

7. Lichtaccenten in Puurs-Sint-Amands

Op negen locaties in de gemeente kan je een bijzonder lichtaccent ontdekken. Ze komen tot stand in samenwerking met lokale organisaties, handelaars en kunstenaars.

De locaties liggen een eindje van elkaar maar zijn prima te combineren in een avondlijke fietstocht.

> De winter van Puurs-Sint-Amands, 20 december tot 20 januari

 

8. Winters licht in Diksmuide

Langs een sfeervol verlicht parcours snuif je winterse gezelligheid op in een magisch Diksmuide. Volg het plan of laat je leiden door de Winterlichtstickers op de grond - en een zaklamp kan van pas komen.

Voor wie het wat avontuurlijker mag, is er een Wintercode: die kraak je door onderweg een reeks raadsels op te lossen. Kinderen kunnen zich uitleven met de bingo door langs het parcours naar winterse figuren te speuren.

> Winterlicht, nog tot 10 januari in Diksmuide

 

Lees ook

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.