U bent hier:

8x licht en vuur in de donkerste dagen

Museum of the Moon, Mechelen

8x licht en vuur in de donkerste dagen

Ook een acuut tekort aan vitamine D? Geen nood, wij hebben het licht gezien en verzamelden speciaal voor jou de mooiste lichtjeswandelingen en vuurfeesten van deze winter.


1. De maan van dichtbij in Mechelen

Museum of the Moon (foto hierboven) is een adembenemende eyecatcher die je drie weken lang kan bezoeken in de Sint-Romboutskathedraal. Het is een samensmelting van maanbeelden, maanlicht en soundscapes

Wil je dit pronkstuk vanop een afstand bekijken of eronder gaan liggen? Het kan allemaal.

 

2. Magische lichtwandelingen in Gent

Het Gentse Lichtplan heeft zijn oorsprong in 2000 en sinds dit jaar is het eindelijk volledig. Milieubewust verlichten en schoonheid gaan in Gent hand in hand. De binnenstad wordt elke avond omgetoverd tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw

Tijdens speciale lichtwandelingen trek je op ontdekking. Begin de wandeling tijdig aan de Kouter, want klokslag middernacht maakt de sfeerverlichting plaats voor de functionele verlichting. 

 

3. Mechelen in vuur en vlam

Op vrijdag 14 december hult het Vrijbroekpark in Mechelen zich in duisternis. Gelukkig wijzen fonkelende dwaallichtjes je de weg tijdens deze Vurige WinteravondAan het eindpunt van de lichtjeswandeling is er een groot kampvuur en een vuurshow. Warme hapjes en dranken mogen uiteraard niet ontbreken.

Op zaterdag 21 december licht heel Mechelen op dankzij vuuranimaties en -voorstellingen. Op het programma: de vurige landschappen van de Vuurmeesters rond de Sint-Romboutstoren, een van de beste vuurspuwers ter wereld, een act met een stoof, wensenstof, vuurtheater in Barokstijl en een beiaardconcert in de lucht. 
 

4. Goddelijk licht in Leuven

Het nieuwe lichtparcours (Un)holy Light leidt je langs drie Leuvense kerken en kapellen, waar de rust en stilte versterkt wordt door kunstzinnige lichtinstallaties.

Op 14 december is het Groot Begijnhof dan weer het gezelligste plekje, want het baadt voor de gelegenheid in het licht van duizenden kaarsen met een streepje beiaard- en koormuziek op de achtergrond. 

 

5. Betoverend lichtparcours in Brugge 

Brugge laat je deze winter baden in een warme gloed. Twee licht- en belevingswandelingen voeren je doorheen de feeëriek verlichte stad en verrassen je met interactief dynamische lichtinstallaties, atmosfeerbelichting en projecties.

Lichtpatronen op gebouwen en bomen laten je Brugge op een heel nieuwe manier bekijken. 

 

6.  Een warme gloed in Bokrijk

Tijdens haar Winteravonden, van 26 tot 30 december en van 2 tot 4 januari, baadt Bokrijk in een warme gloed. De nostalgische winterkermis met retroattracties gooit je terug in de tijd, en ondertussen baant een licht- en vuurparade zich een weg doorheen het domein.

Elke dag staan er een spectaculaire vuurshow, een vuurparade en vuurwerk op het programma.

 

7. Fleurige winterpracht in Plantentuin Meise

Zes winteravonden tussen 20 december en 4 januari verandert de Plantentuin in een magisch sprookjesbos. Wandel door het feeëriek verlichte domein met een audiovisueel spektakel en verrassende animaties onderweg. Live muziek en een winterdorp met foodtrucks bezorgen je een heerlijke avond. 

 

8. Beestig lichtfeest in de Zoo

De Zoo van Antwerpen verandert ieder jaar tijdens de donkerste dagen in een baken van licht. Dit jaar baadt de dierentuin in de magische sfeer van Jungle Book. Prachtige lichtfiguren nemen je mee op avontuur met Mowgli, Bagheera, Baloo en hun vrienden. Een lichtverhaal over vriendschap, moed en avontuur. 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.