Middelheimmuseum

8x kunst in openlucht voor kinderen

Geen zin in een klassiek museum? Op deze plekken bots je zomaar op bijzondere kunstwerken: hoog in de bomen, in bossen, op gevels van huizen en zelfs onder de grond. Een ideaal uitstapje voor het hele gezin!

1. De verhalen van het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een groot beeldenpark, met klassieke beeldhouwwerken maar ook moderne installaties. Of wat dacht je van een kunstwerk waar je in mag kruipen? 

Ga in het park op stap met Radio Woordenwoud in je oren: verschillende jeugdauteurs vertellen een grappig, spannend of ontroerend verhaal bij een van de kunstwerken in het museum. Liever wat actiever? Het museumspel Muzzzé stuurt je op ontdekking met een koffertje vol spelletjes, opdrachten en ander leuks.

2. Klimmen en kijken langs het PIT-parcours

Een van de kunstwerken die je langs het PIT-parcours in Borgloon tegenkomt, is het bekende doorkijkkerkje. Waar wist je dat er nog heel wat andere kunstwerken te bewonderen zijn? Klim op een grote ronde uitkijktoren, ga op zoek naar een kronkelende lijn in het landschap (kan jij lezen welk woord er geschreven staat?) of breng een nachtje door in een van de boomhutten in de tranendreef. 

3. Pony's en ijsberen op de Berenwandeling

Waarom graast er een roze pony in de wei? Wat doen ijsberen in Heusden- Zolder? Heb je wel eens golf gespeeld met een hamster? Hoe kan je een pad verlossen van eeuwenlange opsluiting in een diepe put? Ooit een slak een snelheidswedstrijd zien winnen? Tijdens de Berenwandeling van 2,5 km nemen twee olijke beren de kinderen op sleeptouw langs prikkelende beelden, verhalen en opdrachten.

4. Kunst en natuur in Verbeke Foundation

De private kunstcollectie van de Verbeke Foundation in Kemzeke is behoorlijk indrukwekkend, niet alleen omdat het in een hectaren groot natuurgebied ligt, maar ook omdat de installaties erg verrassend - en meestal ook heel groot - zijn. In sommige installaties kan je zelfs overnachten!

5. Spelen in het Klankenbos

In het Klankenbos in Neerpelt kan je op zoek naar vijftien prikkelende doe-installaties: hier kan je geluid voelen, naar de muziek van de wind luisteren of even bellen met een boom. Voor kinderen is er ook een spannend bosspel: kunnen jullie alle woorden vinden en er een lied mee maken? 

6. Een kunstroute voor kleine verkenners

Tijdens een wandeling door het centrum van Mechelen kan je er niet naast kijken: op tien elektriciteitskasten hangen kindvriendelijke interpretaties van wereldberoemde schilderijen. Bij elk kunstwerk vertelt de kindermascotte Rommy Rombouts een verhaal over een gekke kunstenaar, een mysterieuze verdwijning, een ongelooflijke uitvinding… Naast de juniorversie van het kunstwerk hangt er ook een afbeelding van het origineel.

8. Op jacht naar street art in Oostende

Elk jaar meert in Oostende een geheimzinnig schip aan vol kunstenaars: de artiesten van The crystal ship verspreiden zich door de stad en laten overal street art achter. In de tussentijd kan je op jacht naar de vele werken uit eerdere edities: zoek ze tegen gevels, op het strand of verstopt op verkeersborden - of laat je rondleiden door een vriendelijke chatbot, die met plezier een woordje uitleg geeft. 

Reeks
Zomer