U bent hier:

8 zomerse podcasts voor elke vakantiestemming

8 zomerse podcasts voor elke vakantiestemming

8 zomerse podcasts voor elke vakantiestemming

Te warm om te bewegen, te veel onweer om naar buiten te gaan, te felle zon om een boek te lezen? Deze Nederlandstalige podcasts bieden de ideale verstrooiing op zomerse dagen.


1. Zwijgen is geen optie: om over na te denken

Zwijgen is geen optie voert oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd. Over duurzaamheid, ondernemerschap, feminisme, racisme, democratie ...

Hoe kunnen we samenleven met welvaart voor alle mensen én onze planeet? Wat is 'normaal'? Wat kan je als individu doen om de wereld een beetje te verbeteren? Stuk voor stuk Grote Vragen. Aan het woord zijn mensen met een visie die je gegarandeerd aan het denken zullen zetten. 

Een absolute aanrader voor eenieder die bereid is zijn eigen meningen en denkbeelden in vraag te stellen.

> Zwijgen is geen optie, tot nu toe 112 afleveringen van een half uur tot 2 uur

 

2. Werk & Leven: maak de balans op

Onderneemster Anouck Meier en journaliste Kelly Deriemaecker zijn zelfverklaarde planningsfreaks. Ze combineren werk en leven, inclusief bijberoepen, hobby's, kinderen, lange to-dolijstjes, vrienden én slapen als ware tijdsjongleurs.

Hoe ze dat doen, delen ze in hun eerlijke podcast Werk & Leven, met sappige West-Vlaamse tongval. Verwacht geen tips om zoveel mogelijk te doen in zo weinig mogelijk tijd. Wél hoe je tijd besteedt aan wat je belangrijk vindt, hoe je perfectionisme je leven niet laat bepalen, de zin en onzin van je passie volgen en 'nee' leren zeggen.

> Werk & Leven, tot nu toe 38 afleveringen van ongeveer een uur

 

3. Het oord: spannende fictie

De levenloze lichamen van 43 mannen en vrouwen worden teruggevonden in een mysterieus privébos. Aan de hand van teruggevonden dagboeken en audiofragmenten worden de laatste dagen in het bos gereconstrueerd.

Dat is de premisse van Het oord, de allereerste Vlaamse fictiepodcast. Een spannend en binge-waardig verhaal, met de stemmen van o.a. Guga Baúl en Michèle Cuvelier

> Het oord, 7 afleveringen van 20 à 30 minuten

 

4. Van twee kanten: over de liefde zoals ze echt is

Het leven is geen romantische komedie. Wat doet ziekte, een miskraam, vreemdgaan of afstand - kortom, het leven - echt met een relatie?

Daarvoor praat Corine Koole (je kent haar misschien van de rubriek Leven & Liefde in De Morgen) in Van twee kanten met twee geliefden over een heftige gebeurtenis in hun relatie. Ze interviewt ze apart, zodat ze openhartig kunnen praten. Over hun verlangens, geheimen en strubbelingen binnen hun relatie, soms voor het eerst hardop uitgesproken.

> Van twee kanten, 21 afleveringen van ongeveer een half uur

 

5. Het wonder is geschied: Vlaamse (cult)films onder de loep

De afgelopen twintig jaar nam de Vlaamse film een hoge vlucht. In deze podcast praat filmjournalist Ben Van Alboom met grote namen uit de filmwereld over tien belangrijke films zoals The Broken Circle Breakdown, De Zaak Alzheimer en Rundskop. Hoe kwamen de films tot stand en wat hebben ze voor de regisseurs en acteurs betekend?

De gelijknamige expo loopt nog tot 11 oktober in Fort Napoleon, Oostende. 

> Het wonder is geschied, 9 afleveringen van ongeveer een half uur

 

6. De Boshut: openhartige interviews

Deze zomer ontvangt Annemie Peeters van Radio 1 elke zaterdag een bekende Vlaming in haar boshut. Diep in het bos, ver weg van comfortzones en applaus.

Welke 'onbekende Vlaming' komt dan boven? En is die aangenamer, of net niet, dan zijn/haar publieke versie? Ontdek wat Marc Van Ranst, Pascale Naessens en William Boeva écht bezighoudt.

> De boshut, tot nu toe 6 afleveringen van ongeveer een uur

 

7. Ik ken iemand die ... : geruststellend en grappig voor ouders

Zo van die ouders waarover mensen altijd praten: "Ik ken iemand wiens kinderen alles lusten / meteen doorsliepen / nooit huilen." Aan zulke verhalen heeft niemand iets. Je hoort ze dan ook niet in de Nederlandse podcast Ik ken iemand die.

De presentatoren interviewen experts om handige opvoedingstips te ontfutselen. En ze praten vooral heel eerlijk over hun eigen blunders en geploeter als vaders en moeders. De luchtige anekdotes én nuttige tips bieden een heerlijk nuchtere kijk op het ouderschap.

Ik ken iemand die ... 47 afleveringen van iets meer dan een uur

 

8. De 10 meest gegoogelde vragen over: BV-weetjes smullen

Wat we niet durven vragen ... dat googlen we. Presentatoren Maarten en Dorothée van Qmusic bedachten het geniale idee om zulke vragen over BV's effectief aan die mensen voor te schotelen.

Het resultaat zijn hilarische en eerlijke interviews met tot de verbeelding sprekende namen als Willy Sommers, Alex Agnew, Sergio, Roberto Martinez, Ingeborg, Herman Brusselmans, K3 en zelfs Charles Michel.

> De 10 meest gegoogelde vragen over, 67 afleveringen van ongeveer een uur

 

Wat is een podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je, wanneer je maar wil, kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Een soort radioprogramma dus.

Podcasts kan je beluisteren via de website Soundcloud, via Spotify of via een podcastapp zoals Google Podcasts of Apple Podcasts.  

 

Lees ook

Meer podcasts

Van 21 augustus 2020 tot 30 september 2020

HET BANKJE

Zelzate, Bibliotheek

Fiets- of wandelroute

Van 21 augustus 2020 tot 30 september 2020

HET BANKJE - Wegens succes verlengd!

Edegem, Op verschillende locaties in Edegem

Theatervoorstelling

Van 26 mei 2020 tot 30 november 2020

Vlaanderen Verhaalland Podcast

Brussel, online

Lezing of congres

Van 17 april 2020 tot 24 maart 2021

Titanic Airlines: Een Hoorspel - podcast

Oostende, Club Jaecques

Lezing of congres

Podcast: Prometheus in woord en beeld

Gent, online

Lezing of congres

Bibliotheek De Krook | Online lezingen op Soundcloud

Gent, Bibliotheek De Krook Online

Lezing of congres

Odysseus - De Podcast

Brussel, KVS

Lezing of congres

Van kuiken tot Koen: podcast door Nathalie Delporte

Genk, LABIOMISTA - Studio Koen Vanmechelen

Lezing of congres

Live Comedy Talkshow

Brussel, online

Lezing of congres

Bruegel. De podcast

Antwerpen, Museum Mayer van den Bergh

Lezing of congres

Bekijk meer tips