U bent hier:

8 Vlaamse cultseries die je online kan bekijken

Matroesjka's

8 Vlaamse cultseries die je online kan bekijken

Televisie zoals vroeger maken ze niet meer: veel te lange begingenerieken, aanzwellende synthesizermuziek en een overzichtelijk aantal personages. Voor wie even nostalgisch is als wij, hebben we onze favorieten even opgelijst. Je bekijkt ze gratis online.


1. Windkracht 10 (1997-1998)

Een serie die zich afspeelt in Koksijde waarin geen woord West-Vlaams te horen is: dat kon alleen in de twintigste eeuw. Het team van 'het 40ste' van de Belgische Luchtmacht staat er paraat om per helikopter drenkelingen te redden en schepen in moeilijkheden bij te staan.

Windkracht 10 zwalpt als een vissersboot in nood tussen drama en komedie. Het ene moment kijk je naar een dramatische scène waarbij de crew in slow motion naar hun Sea King rent. Even later moet een misverstand in ware F.C. De Kampioenenstijl je aan het lachen brengen. Die mix levert heerlijke nineties-televisie op, met een stevige portie romantiek. 

> Bekijk de 2 seizoenen op vrt.nu

 

2. Het Peulengaleis (1999-2005)

De eeuwwisseling was de gouden tijd van de absurde sketchprogramma's. Denk aan Little Britain, In de Gloria en natuurlijk Het Peulengaleis.

Hugo Matthysen en Bart Peeters hadden de tijd van hun leven (zo lijkt het toch) en brachten iconische typetjes tot leven: de mannen van de Gamma, Safanbesfrijders Fomas en Elisabef, Joe Roxy, Jehan en Petrik ... Ideaal om je catchphrases nog eens op te frissen.

> Bekijk seizoenen 3, 4 en 5 op vrt.nu

 

3. Matroesjka's (2005-2008)

De bende van Ray Van Mechelen ronselt Oost-Europese meisjes om te dansen in Belgische nachtclubs. In werkelijkheid worden ze uitgebuit als prostituees. Niet alle meisjes laten het daarbij, en dan gaan de poppen aan het dansen.

Een serie zo donker en ambitieus als Matroesjka's was ongezien op de Vlaamse televisie en werd een regelrecht kijkcijferkanon. Ook in het buitenland brak de reeks flinke potten. Mede dankzij de plat Antwerpse dialogen en het legertje topacteurs heeft Matroesjka's de tand des tijds prima doorstaan. Maar: niet voor gevoelige kijkers.

> Bekijk de 2 seizoenen op VTM GO

 

4. De Collega's (1978-1981)

De Collega's is een iconische en tragikomische reeks over de dagelijkse beslommeringen in een overheidsdienst. De personages zijn karikaturale ambtenaren: ze zijn traag, ze maken aldoor ruzie en ze lezen uiteraard de krant tijdens het werk. 

De mix van kleinmenselijkheid, hartverwarmende momenten en herkenbaarheid sloeg in als een bom. Vandaag oogt De Collega's natuurlijk gedateerd, maar het gezapige tempo en de gigantische typmachines garanderen een warm bad van nostalgie.

> Bekijk de eerste 2 seizoenen op vrt.nu

 

5. De Familie Backeljau (1994-1997)

De Familie Backeljau was een beetje zoals F.C. De Kampioenen, maar dan veel platter. De serie gaat over een stereotiep Vlaams gezin en hun entourage, in de Antwerpse wijk Luchtbal. De vader is lui en agressief, de moeder doet niets anders dan kuisen en tv-kijken, de zoon is een werkloze met een te grote mond en de dochter is een dom blondje. Prachtig.

Bedenker en scenarist Luk Wyns speelde eigenhandig zowat de helft van de rollen. Onnoezel menneke!

 > Bekijk de 6 seizoenen op VTM GO

 

6. Schipper naast Mathilde (1955-1963)

Millennials kennen Schipper naast Mathilde mogelijks enkel van Ik was verliefd op Chris Lomme van De Kreuners, en wie nog jonger is misschien helemaal niet. De reeks ging over de gepensioneerde schipper Matthias, zijn familie en enkele karikaturale personages. Deel van het gezin was ook de papegaai die geregeld de onsterfelijke woorden "Kopke krabbeeee" uitsprak.

De serie was immens populair dankzij de volkse sfeer en kluchtige humor. Schipper naast Mathilde werd 'live' op antenne uitgezonden, zonder dat er een opname werd bijgehouden. Daardoor zijn er vandaag nog slechts tien van de 185 afleveringen beschikbaar.

> Bekijk de 10 afleveringen van Schipper naar Mathilde

 

7. Spoed (2000-2008)

De Vlaamse E.R. toont lief en leed van dokters, verplegers, ambulanciers en patiënten, zowel in als naast het ziekenhuis. De combinatie van fascinerende medische rariteiten en romantiek is een beproefd concept in de tv-wereld, en Spoed werd dan ook een succes in Vlaanderen. 

> Bekijk de eerste 3 seizoenen op VTM GO

 

8. Heterdaad (1996-1999)

Gilda De Bal veroverde de Vlaamse harten als Matti, een ambitieuze en standvastige rechercheur in Brussel. Alleen al het feit dat Heterdaad zich afspeelt bij de Rijkswacht, doet de reeks prehistorisch lijken. Toch is het een spannende serie die nog altijd het kijken waard is. 

Leuk weetje: Jo De Meyere speelt adjudant-chef John Nauwelaerts. Vijf jaar na Heterdaad duikt hetzelfde personage op in Flikken, als nieuwe chef van de Dienst Intern Toezicht. Mooi bruggetje!

> Bekijk de 4 seizoenen op vrt.nu