U bent hier:

8 virtuele tours in Belgische musea

Museum van de Nationale Bank

8 virtuele tours in Belgische musea

Leven in corona-quarantaine: het dwingt een mens om creatief te zijn. Voel je de behoefte om even de ontsnappen aan je woonkamer? Ga samen met ons virtueel op wandel door een van onze prachtige Belgische musea.


1. Raken oude muziekinstrumenten een snaar? 

Het Museum Vleeshuis in Antwerpen dateert uit de zestiende eeuw en telt zeven verdiepingen, van de kelder tot de nok van het dak. Je hoeft niet te gluren door het sleutelgat! Werp gewoon een blik doorheen de rijke geschiedenis van dit gildehuis via een virtuele rondleiding. 

Hier worden zeshonderd jaar aan muziek, dans en eeuwenoude muziekinstrumenten tentoongesteld. Zet wat klassieke muziek op, wals door de living en beeld je in dat de Antwerpse muzikanten op een oude tamboerijn of harp speelden.

 

2. Kruip in de onderbuik van de Brusselse hoofdstad

Gefascineerd door de Brusselse onderwereld? Kruip in haar kelders: de riolen. Zonder druppels in je nek of vreemde geurtjes zie je via foto’s en filmpjes hoe het ondergronds rioolnet eruit ziet. De virtuele museumrondleiding geeft een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van dit bijzondere buizenstelsel. Bezoek het Riolenmuseum zonder je rubberlaarzen te moeten aantrekken.

 

3. Beleef meer met onze striphelden

Eindelijk tijd om die strips nog eens uit de boekenkast te halen. Ga zitten aan de open haard en beleef de nostalgische momenten van Asterix en Obelix opnieuw of verbaas je over de tekenkunst van Hergé en zijn avontuurlijke held Kuifje. Benieuwd naar het verhaal achter de strips? Spring virtueel even binnen in het Belgische Stripcentrum in Brussel en laat je kinderlijke fantasie helemaal los.

 

4. Gent uit de doeken: vroeger en nu

Wil je binnenkort op citytrip naar Gent? En ben je benieuwd naar het verhaal van deze middeleeuwse stad? Ga op wandel in het virtuele stadsmuseum van GentSTAM. De veertiende-eeuwse abdij, het zeventiende-eeuwse klooster en de eenentwintigste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Verleden, heden en de toekomst ontmoeten elkaar: van middeleeuws metropool tot stad van kunst en cultuur. Klikken en wegwezen!

 

5. Op schattenjacht in het Museum van de Nationale Bank van België

Heb je La casa de papel volledig gebingewatcht? Dan is het nu tijd om het Museum van de Nationale Bank van België van dichterbij te bekijken. We plannen geen overval. Maar open gerust de kluis van het museum en ontdek onze nationale schatkamer. Een gebouw gevuld met oude munten, biljetten, penningen en goederengeld.

 

6. Een kunstig allegaartje in het Museum Kunst en Geschiedenis

In de fotogalerij van het Museum van Kunst en Geschiedenis snuister je door een ruim aanbod aan kunstwerken. Je vindt er bijvoorbeeld enkele pronkstukken uit de muziekwereld, zoals een hommel: een eeuwenoude viool. Maar evengoed komen een drinkhoorn als grafgift of een Egyptisch mummiemasker in je vizier.

 

7. De wereld in zwart-wit in het FOMU

Wie nog snel een uitstapje naar Antwerpen had gepland voor de overzichtstentoonstelling rond Stephan Vanfleteren is eraan voor de moeite. Of toch niet in zes afleveringen, die een voor een zullen verschijnen op de website en sociale media van het museum, leidt FOMU-gids Karolien je door het leven en werk van Vanfleteren. Zijn journalistiek werk, de bekende portreten en zijn reizen door Amerika: ze komen allemaal aan bosd. 

 

8. Op  wandel in Museum M

Ook het Leuvense Museum M komt virtueel naar je toe. Via de website kan je digitaal op wandel door de zalen van het museum, en kan je video's bekijken over de huidige en afgelopen tentoonstellingen. Bovendien kan je ook de podcast van het museum beluisteren, over het boeiende leven van Hendrik I Van Brabant, of het allereerste magazine van het M doorbladeren. 

Meer virtuele musea

Van 3 april 2020 tot 30 mei 2020

Bezoek virtueel de Leuvense Kerken in 360°

Leuven, Centrum

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 21 april 2020 tot 31 mei 2020

Angela Washko: POINT OF VIEW - digital preview

Leuven, Kunstencentrum STUK

Tentoonstelling

Van 6 april 2020 tot 31 mei 2020

Virtuele tentoonstellingen KU Leuven Bibliotheken

Leuven, KU Leuven Centrale Bibliotheek

Tentoonstelling

Van 2 april 2020 tot 31 mei 2020

Virtuele rondleiding tentoonstelling: Guy Slabbinck “Safari”

Gent, Zebrastraat

Tentoonstelling

Van 3 april 2020 tot 31 mei 2020

Bezoek de highlights van Leuven in 360°

Leuven, Leuven Centrum

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 5 mei 2020 tot 31 mei 2020

Online tentoonstellingen van Galerie Ludwig Trossaert

Antwerpen, Galerie Ludwig Trossaert

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 19 maart 2020 tot 6 juni 2020

Virtuele tour TAL R 'Home Alone'

Antwerpen, Tim Van Laere Gallery

Tentoonstelling

Van 7 maart 2020 tot 7 juni 2020

Virtuele tentoonstelling: Water Works - WORKac

Brugge, Poortersloge

Tentoonstelling

Van 22 maart 2020 tot 7 juni 2020

Virtuele Tour Jan Leenknegt

Deinze, mudel. Museum van Deinze en de Leiestreek

Tentoonstelling

Van 30 maart 2020 tot 12 juni 2020

Online tentoonstelling Dinamo vzw

Turnhout, DINAMO

Tentoonstelling

Bekijk meer tips