Kleurige bloemen en een waterpartij

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Geen zin om zelf onkruid te wieden? In deze tuinen en parken geniet je van prachtige landschapsarchitectuur, pittoreske vijvers en kleurrijke bloemen, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

1. Vorstelijke sfeer in Drie Fonteinen Vilvoorde

Het grootste deel van dit park is aangelegd in Engelse landschapsstijl: romantisch en speels. Even verderop vind je een oranjerie met Franse tuin, met vorstelijke symmetrie, strakke lijnen en keurige hagen - helemaal in de stijl van Versailles.

Tip: als je op zoek gaat naar drie fonteinen, zal je van een kale reis terugkeren. Er was één fontein met vier stralen, met drinkwater voor de schippers op het kanaal Brussel-Rupelmonde. Bij het naderen van de fontein konden de schippers maar drie van de vier stralen zien. Zij noemden het domein dus de Drie Fonteinen.

Wie met kinderen het domein bezoekt, zal ongetwijfeld de heerlijke grote speeltuin appreciëren. Ga dan ook op zoek naar de boerderijdieren die de vroegere moestuin van het kasteel begrazen. 

2. Rozenpracht in Geistinger Landhof in Kinrooi

Geistinger Landhoff is een rosarium met 3500 rozen en zelfs een van de 200 mooiste tuinen van Europa. Rozenspecialist Luc Van Esser verkreeg het superstrenge Duitse ADR-certificaat voor zijn rozen. Zijn rozentuin wordt dan ook bezocht door mensen uit de hele wereld.

Leuk weetje: 120 Franse waaierstaarten (dat zijn kleine vogels) helpen met het onkruidvrij houden van de tuin.

3. Museumtuin Gaasbeek

Het park rond het Kasteel van Gaasbeek werd uitgebouwd naar het voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw, met zowel indrukwekkende dreven als kleine verrassende wandelpaden.

De excentrieke kasteeleigenaars drukten hun stempel op het domein met zogenaamde follies: speelse, fantasierijke gebouwen met als enige functie het verbazen van de wandelaar. Kuier door deze schitterende tuin en ontdek bovendien een oude fruitbewaarplaats, de bijenkasten en natuurlijk een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland.

Het kasteel zelf is gedurende enkele jaren gesloten voor een grondige restauratie.

4. De vlindervriendelijke tuin van het Natuurpunt Museum in Turnhout

In het hartje van Turnhout, achter het karaktervolle Natuurpunt Museum, vind je een kleurrijke ecologische en educatieve natuurtuin.

Je sprokkelt hier eenvoudige en creatieve tips om je eigen tuin aantrekkelijker te maken voor planten, vogels, vlinders en andere dieren, bijvoorbeeld met een kruidenspiraal, een bloemenweide, een poel en insectenhotels. Je kan hier alvast de solitaire bijen zien en horen zoemen rond de beestentoren.

5. Tropische sferen in de Gentse Plantentuin

De Plantentuin van Universiteit Gent is een thuis voor meer 10.000 plantensoorten van over de hele wereld: van felgekleurde bloemen tot eetbare planten en geneeskrachtige kruiden. Op 27.500 m² is er plaats genoeg om te verdwalen. In de buitentuin met vind je een arboretum, een rotstuin en een mediterrane tuin, en daarnaast zijn er verwarmde en onverwarmde serres en prachtige binnen- en buitenvijvers.

Bewonder de reuzenwaterlelies in de Victoriaserre of ontdek er bekende gewassen zoals koffie, cacao, papaya en rijst. Snuif het aroma van citrusbloemen op in de Subtropische Serre, tuur omhoog naar de Afrikaanse baobab in de Tropische Serre en blaas uit in de Succulentenserre, het ideale biotoop van vetplanten en cactussen.

Extra troef: de plantentuin ligt op een steenworp van station Gent-Sint-Pieters.

6. Familiegeschiedenis in de tuin van Huis Beaucarne in Oudenaarde

Huis Beaucarne is een 18de-eeuwse familiewoning die al sinds 1748 door dezelfde familie bewoond is. De huidige generatie bewoners leidt je graag rond in hun historische woning. In de uitgestrekte parktuin tref je speelse en romantische elementen uit drie eeuwen landschapsarchitectuur en historische beplanting. 

Blikvanger op de binnenkoer is de grote partij Caroline Testout-rozen, aangeplant door de familie na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. Ook niet te missen: een imposante moerascypres van meer dan 200 jaar oud, de waterleliekweekvijver, kronkelpaadjes en fleurige bloemenborders, en natuurlijk de monumentale 18de-eeuwse druivenserre.

7. Honderdduizenden bloemen in Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw

Park Coloma, bij het gelijknamige kasteel in Sint-Pieters-Leeuw, is een van de grootste en belangrijkste rozentuinen in Europa. In het hartje van het park bloeien jaarlijks meer dan 3.000 rozenvariëteiten uit 25 verschillende landen, samen goed voor een slordige 300.000 bloemen.

Verken de tuin in verschillende thema's: de rood- witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin, de Internationale tuin, het museum met klimrozen en de Japanse tuin. In het torentje uit de 19de eeuw kan je bovendien het Rozenmuseum bezoeken.

Ook een aanrader: verderop in het park vind je een boomgaard met oude fruitboomvariëteiten.

8. Tuinkamers verkennen in de Kleine Boerderij in Merksplas

Plantentuin De Kleine Boerderij was ooit een ‘straftuinbouwschool’, afgestemd op veeteelt, bijen, tuinbouw en boomkwekerij. Nu is het een bijzondere collectietuin. Het gigantische domein is ingedeeld in meer dan 20 tuinkamers zoals de fruittuin, het bamboebos, de pioenentuin, de bijenhal en het bamboelabyrint

Bezoek de tuin op eigen houtje of sluit aan bij een van de themawandelingen. Nadien geniet je na op het terras van het gezellige tuincafé.

Reeks
Lente