Pluktuinen

8 pluktuinen om zelf bloemen en bessen uit te kiezen

Frambozen zijn het allerlekkerst als je ze zelf plukt, en een boeketje zelfgesneden bloemen is het mooiste. In deze tuinen en boerderijen kan je zelf het veld op.

Hoe werkt het?

In een zelfpluktuin ga je zelf het veld op. Je plukt zoveel bessen als je wil of snijdt zelf je favoriete bloemen af. Meestal wordt het geapprecieerd als je zelf een bakje of vaasje meebrengt.

Fruit betaal je per gewicht, bloemen per stengel. Sommige tuinen zijn onbemand, dan krijg je het vertrouwen om het juiste bedrag achter te laten. 

Wist je trouwens dat snijbloemen uit de bloemenwinkel meestal van de andere kant van de wereld komen, of uit verwarmde serres? Pluk je boeketje zelf en je steunt een lokale kweker én het milieu

1. Bes en bloem in Lokeren

Van april tot eind oktober kan je hier de mooiste narcissen, tulpen, ranonkels, anemonen, dahlia’s en nog veel meer bloemen plukken. Vanaf juni zijn de frambozen rijp, nadien volgen de rode en witte bessen, zwarte cassisbessen, blauwe bessen en braambessen.

Bij het binnenkomen in de pluktuin kan je op een krijtbord lezen wat waar te plukken is en wat de kostprijs is. Breng liefst zelf potjes of emmertjes mee om je bessen mee te nemen.

2. Bloemenpluktuin Herenthoeve in Meulebeke

Deze onbemande pluktuin heeft een heel groot aanbod met tientallen bloemen. Het plukseizoen loopt van maart tot november.

In het voorjaar pluk je tulpen, narcissen, anemonen, ranonkels, sieruien en irissen. Tijdens de zomer bloeien er meer dan 100 soorten zoals zinnia, rudbeckia, aster, leeuwenbekje, zonnebloem, cosmos ... Ideaal voor losse wilde veldboeketten. Aanvullend zijn er ook kleurrijke dahlia’s, gladiolen en grassen.

3. Lent Slowflowers in Zwevegem

Van juni tot oktober pluk je hier zelf je bloemen, iedere zondag van 10u30 tot zonsondergang.

Extra leuk: omdat kinderen de mooiste boeketten en combinaties durven maken, krijgt elke jonge bezoeker tot 10 jaar 3 gratis steeltjes voor een eigen mini-boeketje.

4. Blom en Beez in Geel

Van begin april tot eind oktober kan je bij Blom en Beez terecht voor lokaal en duurzaam geteelde seizoensbloemen.

Vanaf half juni kan je bovendien verschillende soorten klein fruit plukken: frambozen, bramen, boysonbessen, rode, witte en roze aalbessen, zwarte bessen, stekelbessen, jostabessen, prairiebessen, aardbeien en rabarber

5. 't Land van Vlierbos in Diksmuide

‘t Land van Vlierbos in de Westhoek is meer dan een pluktuin: er is ook een kinderboerderij en een gezellig café.

Er is lekker klein fruit zoals frambozen en bessen, maar je kan er ook bloemen plukken, tijdens het bloemenseizoen elke dag.

6. De Daalkouter in Herzele

De Daalkouter is een biologische fruitboerderij waar je tussen mei en oktober terecht kan voor fruit, scharreleieren en plukbloemen. Je kan elke dag plukken, van zonsopgang tot zonsondergang.

Geniet van de mooie bessentuin, natuurvijver en het gezoem van de bijenvolken. In de veldwinkel vind je bovendien fruit, sappen, confituur en fruitijsjes. En op het veldterras geniet je van een sapje of ijsje.

 

7. Salie en Apekool in Vilvoorde

Salie en Apekool is een boerderij waar je per jaar een abonnement neemt. Je mag dan zelf komen oogsten of een groentepakket kiezen. Er groeien tientallen soorten groenten, bessen en groter fruit, gekweekt volgens biologische principes.

Geen zin een abonnement? Dan kan je om de twee weken op woensdagnamiddag toch zelf eens komen oogsten, onder begeleiding van de boer of de boerin.

8. De Blankaart in Houthulst

De Blankaart is een splinternieuwe bloemenpluktuin vlak naast het gelijknamige natuurgebied, ideaal voor een gecombineerde uitstap.

Eigenaar Chantal is altijd zelf aanwezig en als je dat wil, helpt ze met knippen en een boeket maken. Je kan boeketten ook thuis laten bezorgen. In de tuin vind je korenbloemen, zonnebloemen, cosmea, dahlia's, zinnia's ...

Meer plukplezier

Reeks
Zomer