musea met audiogidsen

8 musea met een heerlijke audiogids

Wandel op je eigen tempo door de collecties van deze 8 musea, met je persoonlijke gids in je oren.

 

1. Klanken in je oor in het Muziekinstrumentenmuseum

Uiteraard zijn veel instrumenten een lust voor het oog: prachtige vleugelpiano's, synthesizers met duizend knopjes zijn minstens even fraai, een opblaasbare gitaar. Maar je wil natuurlijk vooral weten hoe ze klinken. Gelukkig heeft het Brusselse MIM daarvoor de perfecte audiogids samengesteld. 

 

2. Een moordmysterie in de Sint-Pietersabdij

Bezoek de Gentse Sint-Pietersabdijwaar de middeleeuwse monnik Alison je op sleeptouw neemt. Deze bloedstollende audioguide pikt in bij de dood van de jonge broeder Rafaël. Een ongeluk? Moord? In zeventien episodes word je meengenomen naar alle uithoeken van de abdij.

 

3. Op stap met Thierry in het Riolenmuseum

De nieuwe audiotour van dit bijzondere ondergrondse museum is een volledige gidsbeurt in het sappig Brussels. Kruip in de huid van rioolwerker op zijn eerste opleidingsdag en ga alle uitdagingen aan, los raadsels op of luister naar de anekdotes over het leven in de riolen.

 

4. Terug in de tijd in het Hof van Busleyden

Een hilarisch hoorspel voert je dankzij de levendige stemmen van onder meer Warre Borgmans en Clara Cleymans terug in de tijd, naar de geschiedenis van de historische stad Mechelen. In het prachtige stadspaleis van kunstverzamelaar Jeroen van Busleyden, anno 1507, moet de architect steeds bijbouwen om plaats te maken voor grootse kunst en humanistische ideeën. En Margareta van Oostenrijk wil almaar meer torentjes aan haar woonplaats...  Een feest voor (echt!) iedereen vanaf acht jaar.

 

5. De geheimen van de smid in Bokrijk

De smid moet een van de meest geliefde figuren van het Openluchtmuseum Bokrijk zijn. Maar soms is hij even niet aan het werk, wat dan? De Magische Smidse is een humoristische klank- en lichtinstallatie in 4 talen, waarbij de werkplek van de smid tot leven komt.  

Opgelet: tijdens de wintermaanden is Bokrijk gesloten.

 

6. Een rondleiding à la carte in Museum M

Museum M in Leuven laat de bezoeker helemaal vrij: met een app kan je zelf je tour samenstellen op basis van je interesses. Zin in louter hedendaagse kunst of kijk je vooral uit naar de topstukken? In de app kan je ook favoriete kunstwerken opslaan en later herbekijken. 

 

7. Met een vriendelijke robot naar The Crystal Ship

Een streetartwandeling in Oostende maakt van de hele stad een openluchtmuseum. En zonder audiogids, maar wel met een chatbot. Via Facebook Messenger worden je de verhalen achter de werken verteld, zie je unieke beelden van het creatieproces en test je je kennis in een quiz. 

 

8. Het Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum neemt je mee in de verhalen van de landverhuizers. En de gratis app neemt je zelfs mee buiten het museum, op een wandeling van 4 km. De stemmen van Warre Borgmans en Katelijne Verbeke naar plekken in Antwerpen waarvan je de historische betekenis nog niet kende.

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de musea in dit artikel.  

 

Lees ook

Reeks
Beleef Weer Meer