Bokrijk Museumboerderij

8 leuke lentedingen om te doen met kinderen

Bloesems jagen, lammetjes knuffelen of ooievaars spotten: deze 8 uitstapjes mag je deze lente zeker niet missen.

 

1. Op bloesemjacht in Alden Biesen

De Landcommanderij Alden Biesen ligt middenin de Limburgse fruitstreek en is daarom de ideale uitvalsbasis voor een wondermooie bloesemwandeling. Voor de kleinste oogappels is er een speciale wandeling op kleutermaat: jeugdauteur Stijn Moekaars neemt jullie mee voor een spannende tocht vol verhalen, door de fabelachtige hoogstamboomgaard. 

Op en rond het domein vind je bovendien ook ontelbaar veel mooie picknickplekjes. Je kan zelfs een goedgevulde picknickmand reserveren bij de toeristische dienst. 

 

2. Timmeren in het Karrenmuseum

Diep in de bossen van Essen zit een bijzonder openluchtmuseum verstopt. In het Karrenmuseum kan je meer dan 300 voertuigen bewonderen, van sierlijke koetsen tot een ambachtelijke ijskar. Vanaf 2 april zwiert het museum zijn poorten weer open: de wagenmaker en de smid halen dan hun zwaarste gerief boven, en je mag zelf een kunstwerkje uit hout of metaal maken.

In het museumpark valt vanalles te ontdekken: bouw mee aan een paradijselijk insectenhotel of de gekste kar waar een koetsier alleen maar van kan dromen. Zoek tussendoor een leuk picknickplekje uit in het museum en leef je uit met een van de heerlijk nostalgische spelletjes uit de speelhut, van zakspringen tot steltenlopen.

 

3. Lammetjes knuffelen in een kinderboerderij

Kleine dierenvriend in huis? De lente is het ideale moment om op ontdekking te gaan in een kinderboerderij. Ga op bezoek bij wollige schaapjes, schattige geiten en kleurrijke kippen. Met wat geluk zijn er op de boerderij ook kleine lammetjes of kuikens geboren: extra schattig! 

 

4. Ooievaars spotten in het Zwin 

Wist je dat het Zwin Natuur Park ook wel eens de internationale luchthaven voor vogels genoemd wordt? In het voorjaar kan je er heel wat trekvogels spotten, die terugkomen van een warme winter in het zuiden. Zoals ooievaars

Een wandeling door het natuurpark leidt jullie langs de ooievaarstoren en de verschillende nestpalen waar de ooievaars hun nest gebouwd hebben. Een gids beantwoordt al je vragen over de vogels en onderweg mogen jullie luisteren naar een spannend verhaal, of zelf je vleugels aantrekken voor een grappig ooievaarsspel

 

5. Met je kriebeltenen naar een blotevoetenpad

Zodra het warm genoeg is gaan ook de blotevoetenpaden in Vlaanderen weer open. Woel met je tenen in de modder, speur onderweg naar kriebelbeestjes in het zand of spetter door een vijver: een ideaal uitstapje voor kleine ravotters. 

 

6. Speuren in het Arboretum

Natuurlijk viert ook het Arboretum van Kalmthout de lente uitbundig: overal bloeien Japanse kerselaars, magnolia's, narcissen en andere kleurrijke bloemen en planten uit alle hoeken van de wereld. 

In de paasvakantie kan je in het Arboretum een spannende speurtocht maken: tel alle kleurrijke eitjes, ga op zoek naar de grote paashazen en ruil je gevulde spaarkaart in voor een lekkere verrassing. Als je geluk hebt kan je zelfs Suske en Wiske tegenkomen in de plantentuin - wist je dat de striphelden ook uit Kalmthout komen? 

 

7. Een fruitig bezoekje aan de stroopfabriek

Alle die prachtige bloesems die nu de fruitstreek versieren, veranderen binnen enkele maanden in appels en peren. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk, en wat gebeurt er achteraf met het fruit? Dat ontdek je in de Stroopfabriek van Borgloon: leer hoe fruit groeit en uiteindelijk tot stroop gestookt wordt - en natuurlijk mag je ook eens proeven. 

 

8. De nieuwe boerderij van Bokrijk

Op 2 april zwaaien de poorten van Openluchtmuseum Bokrijk weer open na een lange winterslaap, met een gloednieuw deel: de museumboerderij. In het mooi gerestaureerde Duifhuis op het domein leer je historische dierenrassen kennen, zoals Belgische trekpaarden, Kempische geiten en Vlaamse Ganzen. Help mee tijdens voerdermomenten, kijk hoe de schapen worden binnengehaald met een hond of hoe de paarden voor de huifkar gespannen worden. 

Natuurlijk is ook de rest van het openluchtmuseum de moeite waard: duik terug in de tijd en ontmoet de pastoor of de leraar van het dorp, leef je uit met oude volksspelen en ravot in de grootste gratis buitenspeeltuin van Vlaanderen. 

 

Lees ook

Reeks
Lente