Bokrijk Museumboerderij

8 leuke lentedingen om te doen met kinderen

Bloesems jagen, lammetjes knuffelen of ooievaars spotten: deze 8 uitstapjes mag je deze lente zeker niet missen.

2. Knutselen in het Karrenmuseum

Diep in de bossen van Essen zit een bijzonder openluchtmuseum verstopt. In het Karrenmuseum kan je meer dan 300 voertuigen bewonderen, van sierlijke koetsen tot een ambachtelijke ijskar. In het museumpark valt vanalles te ontdekken: timmer mee aan een knotsgekke kar, zoek een leuk picknickplekje of leef je uit met de nostalgische spelletjes in de speelhut.

In de lente en zomer kan je regelmatig een workshop meepikken: maak een paardentuigje om je vrienden tot een echt paard om te toveren of knutsel een insectenotel om thuis kriebelbeestjes te verwelkomen. 

3. Lammetjes knuffelen in een kinderboerderij

Kleine dierenvriend in huis? De lente is het ideale moment om op ontdekking te gaan in een kinderboerderij. Ga op bezoek bij wollige schaapjes, schattige geiten en kleurrijke kippen. Met wat geluk zijn er op de boerderij ook kleine lammetjes of kuikens geboren: extra schattig! 

De leukste kinderboerderijen

4. Ooievaars spotten in het Zwin

Wist je dat het Zwin Natuur Park ook wel eens de internationale luchthaven voor vogels genoemd wordt? In het voorjaar kan je er heel wat trekvogels spotten, die terugkomen van een warme winter in het zuiden. Zoals ooievaars

Een wandeling door het natuurpark leidt jullie langs de ooievaarstoren en de verschillende nestpalen waar de ooievaars hun nest gebouwd hebben. Een gids beantwoordt al je vragen over de vogels en onderweg mogen jullie luisteren naar een spannend verhaal, of zelf je vleugels aantrekken voor een grappig ooievaarsspel

7. Een fruitig bezoekje aan de stroopfabriek

Alle die prachtige bloesems die in de lente de fruitstreek versieren, veranderen binnen enkele maanden in appels en peren. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk, en wat gebeurt er achteraf met het fruit? Dat ontdek je in de Stroopfabriek van Borgloon: leer hoe fruit groeit en uiteindelijk tot stroop gestookt wordt - en natuurlijk mag je ook eens proeven. 

8. Een schapenpedicure in Bokrijk

Op 1 april zwaaien de poorten van Openluchtmuseum Bokrijk weer open na een lange winterslaap. Dan kan je weer op ontdekking in het museum, maar ook in de museumboerderij. Help mee tijdens voerdermomenten, kijk hoe de schapen een pedicure krijgen of knuffel de pasgeboren konijntjes en kuikens. 

Natuurlijk is ook de rest van het openluchtmuseum de moeite waard: duik terug in de tijd en ontmoet de pastoor of de leraar van het dorp, leef je uit met oude volksspelen en ravot in de grootste gratis buitenspeeltuin van Vlaanderen. 

Reeks
Lente