Beeld uit de voorstelling 'Nietes'

8 heerlijke theatervoorstellingen voor kinderen

Een voorstelling vol leugens, dans met oma's of een sprookjesachtige klassieker: deze wonderlijke familievoorstellingen mag je niet missen.

1. Alles behalve de waarheid in 'Dit is niet de titel' (7+)

Waarom liegen we? En heeft liegen ook zijn voordelen? Liegen is natuurlijk ook niet altijd liegen. Soms was het maar een idee, of een mopje. Misschien is het helemaal niet nodig om altijd de waarheid te achterhalen. 

Dit is niet de titel (7+) is een voorstelling gebaseerd op waargebeurde leugens. In een wereld vol fake news lijkt een duidelijk verhaal vertellen bijna onmogelijk, maar zoals altijd verpakt Compagnie Barbarie een groot thema in een hilarisch absurde voorstelling op kindermaat. 

2. Dans voor groot en klein in 'What Remains' (8+)

Op het podium staan twee generaties: vijf kinderen en vier oudere dansers. Ze spelen en bewegen samen: een kind draagt zijn oma, een oudere danser vind zijn kinderlijke vrijheid terug. Wie zorgt voor wie? 

What Remains (8+) is een poëtische voorstelling over het begin en het einde van het leven. Ideaal om je kinderen voor het eerst van dans te laten proeven, en minstens even ontroerend voor grote mensen. 

3. Met je nee-zegger naar 'NIETES' (4+)

Twee acteurs zeggen nee tegen alles wat ze tegenkomen. Het publiek? Bah, NEE! Licht? Jakkes, NEE! Applaus? NEEEEE! 

NIETES (4+) gaat over alles en iedereen die niet mee mag doen, en alles wat niet meer mee kan doen - zoals dinosauriërs en Elvis Presley. Het wordt een voorstelling over controle, woede, loslaten en omgaan met verandering: ideaal voor kleine nee-zeggers. 

4. Een klassieker: 'De kleine prins' (10+)

Na een noodlanding in de woestijn ontmoet een piloot een kleine jongen die honderduit vertelt: over de planeet waar hij vandaan komt, de bloem waarmee hij samenwoont en zijn gevecht met de zaadjes van de apenbroodboom. 

De kleine prins (10+) is een echte klassieker die al generaties lang wordt doorverteld, en dat is precies wat deze voorstelling doet. Laat je meenemen in een sprookjesachtig decor en een wereld vol licht en kleur, met een verhaal voor groot en klein.

5. Een race tegen de zwaartekracht in 'Niet vallen' (4+)

Drie dansers proberen te ontsnappen aan de zwaartekracht. Ze vliegen door de lucht, maken grote sprongen en halen halsbrekende toeren uit. Maar bestaat dat eigenlijk, een leven zonder zwaartekracht? 

Niet vallen (4+) is een energieke voorstelling waarin alles mogelijk is. Ook voor jou, want aan het einde mag je zélf experimenteren met zweven en vliegen. 

6. De schoonheid van afval in 'Vuil' (2+)

Er was eens een meisje met een zak vol afval. Ze wil er vanaf: hij stinkt en hij plakt en het vuil is niet interessant. Of toch wel?

Vuil (2+) is een vieze voorstelling vol schoonheid voor de allerkleinsten. Duik mee in de vuilnisbelt en laat je overtuigen van de pracht en praal van afval. 

7. De kracht van een verhaal in 'Quinnie en Quinn' (6+)

Drie vrienden willen samen iets verzinnen. Ze strijden om het woord, maar al snel neemt een van de drie het over en verplicht hij de anderen om te luisteren. Quinn en Quinnie willen weg uit het verhaal en van hun tiran, maar die zorgt elke keer voor een nieuw obstakel. Als ze hieruit willen geraken, zullen ze het samen moeten doen ... 

In Quinnie en Quinn (6+) nemen Dimitri Leue, Inge Paulussen en Jonas Leemans je mee naar een wereld vol angsten en onzekerheden, op zoek naar vrijheid

8. Bazar: eerste hulp bij te veel fantasie (9+)

Twee meisjes lijken in niets op elkaar. De een is stoer en onbevreesd, voor de ander loert er gevaar achter elk hoekje. Toch brengt het toeval hen samen en moeten ze een verbond sluiten. 

Bazar (9+) is een verhaal over de kracht van verbeelding en de moed om het leven aan te gaan, met meeslepende muziek en een mix tussen huiver en humor. 

Meer theatervoorstellingen voor kinderen

Reeks
Cultuur voor kinderen