Zomer van Antwerpen

8 gezellige stadsfestivals

Niet alle festivals strijken neer op een lege weide. Stadsfestivals zijn een categorie apart: ze palmen een stad in met podia, kraampjes en vooral veel volk. Het voordeel: je geraakt er veel vlotter met het openbaar vervoer én je hebt doorgaans meer opties op horecagebied.

1. De Zomer van Antwerpen

De Zomer van Antwerpen duurt de hele zomer en brengt meer dan 800 voorstellingen op 30 verschillende locaties in de hele stad. Er zijn de kleine concerten van Muziek in de Wijk, film in openlucht bij Cinema Urbana, muzikale wandelingen ...

In de Zomerfabriek is het elke dag feest met open mics, comedy-avonden, dansworkshops en veel meer.  

7 mei - 3 dec

Art Center Hugo Voeten – Instaprondleiding (gegidst bezoek vaste collectie)

Herentals
Begeleide uitstap of rondleiding

2. De Gentse feesten

Het grootste en bekendste stadsfestival van Vlaanderen is zonder twijfel de Gentse Feesten. In zowat alle straten en op alle pleinen van de stad stoot je op concerten, feestjes, minifestivals, voorstellingen en andere verrassingen. En het overgrote deel van het aanbod is helemaal gratis. 

3. Walden Festival in Brussel

Walden Festival neemt je mee op muzikale ontdekkingsreis in en rond het Leopoldpark, het groene hart van de Europese wijk. Kies een plekje in het gras en luister naar korte concerten met klassieke, niet-westerse muziek of jazz. Luister je liever op een bijzondere locatie? Dan kan je naar de tuin van het Dinomuseum of de prachtige art-nouveau Solvay Bibliotheek.

4. Theater aan Zee in Oostende

Theater aan Zee neemt Oostende over en strooit overal met wonderlijke voorstellingen en performances. Ontdek theater op allerlei ongewone locaties (van een scheepswerf tot het oude zwembad), met veel jong talent op het podium. 

Het Leopoldpark wordt intussen omgetoverd tot Wonderwaai, een vrijplaats voor kinderen en families. Speel op kunstige installaties, volg een creatieve workshop, kijk naar circus of familietheater en loop overal straatartiesten en andere grappige figuren tegen het lijf. 

5. M-IDZOMER in Leuven

Museum M in Leuven gooit de poorten van zijn binnentuin open voor het eigenzinnige festival M-IDZOMER. Vier dagen lang geniet je van de avondzon en muziek van José González, DAAN of Marble Sounds. Tussendoor loop je het museum in voor expo's van Leen Voet, Jill Magid en Huma Bhabha. 

6. PKP DWNTWN in Hasselt

De weide van Kiewit bereidt zich stilaan voor op duizenden Pukkelpopgangers, maar voor het zover is krijg je alvast een voorproefje op PKP DWNTWN, midden in Hasselt. De line-up blijft nog even geheim, maar de festivalsfeer is verzekerd. 

7. Hide & Seek in Brussel

Hide & Seek Festival organiseert concerten op de meest ongewone plekken in de hoofdstad om er muziekconcerten te organiseren. Ontdek traditionele muziek uit alle hoeken van de wereld in een vrijmetselaarstempel, een bosring ... Zelfs wie Brussel kent als z'n broekzak, zal verrast zijn.

8. Maanrock in Mechelen

Maanrock is een vaste waarde in de festivalkalender: een gratis festival met zes podia in het centrum van Mechelen. Dit jaar kan je er luisteren naar Bart Peeters, Pommelien Thijs, Blackbox Revelation en véél anderen.

Meer zomerfestivals

Meerdere dagen en locaties

Feest van het Boek: Voorleessessie & tentoonstelling aquarellen met Ilse De Keyzer en Dana Martens

Reeks
Festivals