Melanie Bonajo

8 boeiende expo's in het voorjaar

Dit voorjaar zit vol met een heleboel nieuwe expo’s: over sneakers, boksers, farao's en genotspositiviteit. Wat dat is, ontdek je dit voorjaar in FOMU Antwerpen. Deze expotoppers moet je gezien hebben.

1. When the body says yes in FOMU Antwerpen

When the body says Yes is een immersieve video-installatie van Melanie Bonajo die aanraking neerzet als een krachtige remedie tegen eenzaamheid. Maar sta je erbij stil hoe het voelt als je lichaam Ja of Nee zegt?

De kunstenaar bracht een groep internationale genderqueere mensen samen. Het werd een soort genotspositieve reis waar skinship of 'huidschap' gevierd wordt. 

2. Over hoogbouw in de Lage Landen

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken?

Deze expo in het Gentse STAM neemt je mee door de geschiedenis van de Europese hoogbouw en zoomt in op Gent en Rotterdam. Het middeleeuwse Manhattan naast het Manhattan aan de Maas. Niet te missen voor wie de stad mee bouwt, tekent, bewoont, liefheeft, in vraag stelt.

Maak je bezoekje extra speciaal met een avondrondleiding of een beklimming van de iconische Boekentoren.

3. De mooiste ontdekkingen van de farao’s

Toetanchamon, Nefertiti, Ramses … het leven van de oude Egyptenaren spreekt tot de verbeelding. Dat vond Jean Capart ook: deze ambitieuze wetenschapper maakte van Brussel in de tiende eeuw de wereldhoofdstad van de egyptologie. Hij verzamelde sarcofagen, canopenvazen en shabti-beeldjes. Die vonden allemaal hun thuis in het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel.

De tentoonstelling bundelt de mooiste schatten uit het Egyptische rijk met nooit eerder tentoongestelde stukken. Laat je verwonderen door de rijkste collectie van ons land en … walk like an Egyptian. 

4. Kubin/Ensor met een randje sarcasme

Alfred Kubin en James Ensor hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen. De ene komt uit Oostenrijk en tekent sepiakleurige illustraties, de andere komt uit Oostende en schildert het liefst zo kleurrijk mogelijk. Toch zijn er meer raakvlakken dan je zou denken en dat is ook het James Ensorhuis in Oostende opgevallen.

In deze expo komen de twee voor het eerst tegenover elkaar te staan. Van een beetje satire en sarcasme hadden ze geen schrik en voor beiden was het theater een grote inspiratiebron - denk maar aan de vele maskers die je in Ensors werk spot. Die twee samen op café, dat had waarschijnlijk vonken gegeven.

5. Rembrandt als fotograaf avant la lettre

Dat Rembrandt wel wist hoe hij met een penseel moest omgaan, is geen geheim. Maar wist je dat de Nederlandse kunstenaar ook meesterlijke tekeningen en etsen maakte?

Het grafiekmuseum De Reede in Antwerpen brengt dat talent aan het licht. Je vindt er een 80-tal werken met thema’s die net zo divers zijn als zijn schilderijen: van zelfportretten en landschappen tot mythologische taferelen. Rembrandt had dan ook een bijna hedendaagse en fotografische kijk op de wereld.

6. Local Heroes in MIMA: sport en cultuur, dat geeft vuur

Voor de expo Local Heroes slaat het MIMA - Millennium Iconoclast Museum of Art de handen in elkaar met twee Brusselse boksverenigingen. Het museum wordt getransformeerd tot een bokstempel, gebaseerd op het Atheense gymnasium waar Aristoteles zijn eerste filosofieschool opende.

Een spel tussen hoofd en lijf waarin je niet alleen bijleert over boksen, maar de sport ook zelf kan beleven. Via foto’s en tekeningen dus, maar ook via lichtshows, video, muurschilderingen en een echte boksring.

8. Theodoor Rombouts voor het eerst solo

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten is het oudste museum van België en blaast dit jaar maar liefst 225 kaarsen uit. Voor de gelegenheid organiseert het MSK de eerste solotentoonstelling ooit over de 17de eeuwse schilder Theodoor Rombouts.

Zijn eerste schilderij, de ‘Allegorie van de vijf zintuigen’, hangt er al een tijdje, maar krijgt nu gezelschap van andere werken. Rombouts was een stadsgenoot van Rubens, maar geraakte in Italië ook geïnspireerd door Caravaggio. Zijn werk werd een unieke mengelmoes, waarin barok en caravaggisme elkaar ontmoeten.

Bezoek gratis meer dan 220 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Museum